Maminka.czTěhotenství

Těhotná, ale v posteli: Co byste nikdy neměla přehlížet na rizikovém?

Ivana Ašenbrenerová 4.  3.  2012
Jaké důvody mohou vést k tomu, že je vaše těhotenství rizikové? Je jich řada – až u 15 % budoucích maminek dochází během gravidity k nějakým komplikacím, které zpravidla vyžadují hospitalizaci. V poslední době je nárůst rizikových těhotenství ovlivněn i možností umělého oplodnění. Ženy po IVF jsou vždy sledovány jako rizikově gravidní, i kdyby se sebevíc cítily skvěle. Co byste nikdy neměla brát na lehkou váhu, se dočtete v pokračování článku...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

ČTĚTE TAKÉ: Jak si užít i rizikové těhotenství? Dozvíte se v 1. díle článku

Co byste nikdy neměla ignorovat?

  • Čas od času mohou některé příznaky znamenat, že je načase vyhledat odborníka a věnovat nejen sobě, ale i bříšku extra pozornost..
  • Máte-li potíže nebo si nejste něčím jistá, nenechávejte si to pro sebe a promluvte si o tom s lékařem. Víte, co se říká – lepší se třikrát zeptat a odejít s tím, že šlo o planý poplach, než své pocity nejistoty a obavy podceňovat a těhotenství si zkomplikovat (nebo dokonce ohrozit).
  • OTOKY – v jiném stavu jsou poměrně časté (nadměrné hromadění tekutiny v buňkách, tkáních a vnějších cévách oběhového systému). Velmi často otékají nárty a kotníky. Mírné otoky se objevují ve druhé polovině těhotenství a způsobuje je vysoká hladina estrogenu, jež přispívá ke zvýšení objemu krve. Většinou nejde o nic závažného (těmito problémy trpí asi 80 % těhulek), ale pokud se objeví kromě dolních končetin také na rukách a obličeji, k tomu se přidá vysoký krevní tlak a bílkovina v moči, zbystřete a informujte ihned lékaře, může jít o preeklampsii. Ta je velmi riziková nejen pro vaše dítě, ale i pro vás.
  • RANNÍ NEVOLNOSTI – i ty bývají obvykle normální, ovšem pokud začnete ztrácet na váze a jste dehydrovaná, v pořádku to již není. Pak jsou zapotřebí „kapačky“ a samozřejmě zamyšlení nad vaším jídelníčkem.
  • SVĚDĚNÍ TĚLA – pokožka je v těhotenství vysušovaná a zarudlá, a to vlivem hormonů. Svědí-li kůže skutečně nepřiměřeně, může to být symptom cholestázy (žlučníkové onemocnění). Ta je pro miminko nebezpečná, takže pokud vám svědivost nepřipadá normální, kontaktujte svého lékaře.
  • KŘEČE V PODBŘÍŠKU – občasné kontrakce jsou v pokročilé graviditě normální, ale neměly by být pravidelné. Jakmile by začaly být děložní stahy častější a pravidelné, může jít o počínající předčasný porod. Kontrakce bez příčiny mohou signalizovat, že není všechno v pořádku. Pokud se ke křečím v bříšku ale přidají vaginální bolesti či špinění, nebo dokonce krvácení, měla byste zavolat rychlou záchrannou službu. Tyhle bolesti rozhodně neznamenají, že jste se den předtím přejedla a žaludek vám to dává za vinu!
  • KRVÁCENÍ – během prvního trimestru špiní každá třetí žena, zvláště v období, kdy by obvykle menstruovala. Krvácení se také může objevit v důsledku vaginální infekce či mírného poranění děložního hrdla při intimním styku. Jakékoli potíže tohoto druhu byste však neměla podceňovat a měla byste je konzultovat se svým lékařem. Krvácení může v prvním trimestru znamenat samovolný potrat, mimoděložní těhotenství, v posledním pak například odlučování placenty či vcestné lůžko nebo předčasný porod. I s malou kapičkou krve vyrazte k doktorovi – ten rozhodne, jak moc je váš stav závažný a zda je nutná hospitalizace nebo postačí jen „domácí“ ležení.
Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, riziko, Planý poplach, Nutná hospitalizace, Postel, Intimní styk, Vysoká hladina, Nik, Post, Vaginální infekce