Maminka.czTěhotenství

Už kope? Rozeznejte první pohyby svého malého pasažéra!

Zuzana Labudová 27.  10.  2011
Můžete mít v ruce pozitivní těhotenský test nebo fotku z ultrazvuku, dokud ale neucítíte pohyby svého děťátka ve vlastním břiše, jiný stav jako by nebyl úplný.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Srdeční akci vidí lékař na ultrazvuku už u šestitýdenního plodu, jeho pohyby pak asi o dva týdny později. Kdy začnete přemety a salta svého ještě nenarozeného dítěte vnímat vy, je tak trochu ve hvězdách, protože jde o velmi individuální záležitost. Pokud čekáte první miminko, zřejmě to nebude dříve než okolo 20. týdne. Jestliže jste těhotná podruhé nebo potřetí, velmi pravděpodobně pověstné „kopání“ zaznamenáte o několik dní či dokonce týdnů dříve. Důvod je prostý - protože už jste to zažila, snadněji rozlišíte pohyby miminka od jiných záležitostí, které ve vašem břiše probíhají, především od různých symptomů trávicích procesů.

NENECHTE SI UJÍT: Kdy je nejlepší rodit? V naší zemi favorizujeme jaro

Pocity, které budete při pohybech plodu zažívat, se dají popsat jen velmi přibližně. Ty úplně první často nastávající maminky přirovnávají k bublinkám, ťukání nebo dotekům motýlích křídel. Jsou to opravdu velmi jemně pociťované doteky či vlnění, které bude postupem času rychle nabývat na intenzitě. Za dva týdny od prvních pohybů si budete docela jistá a mezi 24. a 36. týdnem gravidity bude dítě už opravdu kopat naprosto nezaměnitelně.

Kromě toho začne být miminkovská atletika také vidět, obzvláště vleže - břicho se vám bude různě nadouvat a boulit, sem tam docela určitě nahmatáte patičku. Nepsaným pravidlem bývá, že děťátko nejvíc cvičí, když se vy snažíte usnout. Odborníci to vysvětlují především psychikou matky - zatímco přes den jste zaměstnána řadou vnějších jevů a okolností, a proto si uvědomujete především velmi silné pohyby či kotrmelce miminka, po ulehnutí se můžete soustředit jenom na svého malého pasažéra.

Ani málo, ani moc

Pohyby plodu, které matka pravidelně pociťuje, nemusejí být, jak by se mohlo na první pohled zdát, pouhým nedůležitým doprovodným jevem každého těhotenství. Příroda si touto cestou pojistila intimní vztah mezi ženou a dítětem ještě předtím, než se potomek narodí. Navíc je četnost pociťovaných pohybů velice užitečným indikátorem případného ohrožení gravidity. Lapidárně řečeno - pohybů, které ucítíte, by nemělo být ani málo, ani moc. Obojí totiž může signalizovat problém. Máte-li pocit, že jich není tolik, kolik dříve, zkuste velmi pozorně a v klidu sledovat dění v břiše asi jednu hodinu.
Za tu dobu byste měla cítit alespoň třikrát, že se dítko hýbe. Na druhou stranu není potřeba zapisovat si čárky a děsit se, pokud o miminku určitou dobu nevíte. Každé dítě je jiné, což se projevuje už v děloze.

Zkušené matky by vám jistě potvrdily, že děťátko, které o sobě dávalo velmi intenzivně vědět ještě před příchodem na svět, obvykle ani po porodu nebylo náruživým spáčem. Navíc za některé pohyby může vnější svět, miminko totiž citlivě reaguje na změny prostředí, hluk, fyzickou aktivitu a celkové rozpoložení matky a někdy také na množství cukru v matčině krvi.

Na rockovém koncertě zřejmě bude prcek kopat trochu víc než na lehátku na mořské pláži. Podle vědeckých studií střídá dítě období klidu a aktivity podobně jako již narozené miminko, ovšem v mnohem kratších intervalech, obvykle okolo půl hodiny.
Ke konci těhotenství má nastávající matka už obvykle docela dobře vypozorováno, kdy syn/dcerka raději odpočívá a kdy je spíše aktivní. Zarazit by ji tedy měla především náhlá razantní změna v „chování“ dítěte.
V takovém případě je určitě lepší vyhledat lékaře - raději ztropte planý poplach, než abyste něco zanedbala.

Haló, vstávej!

Pokud několik hodin necítíte pohyby svého zlatíčka, zkuste ho k nějaké aktivitě vyprovokovat. Pusťte hodně nahlas hudbu, zakašlete, nebo se více pohybujte.

Koneckonců je velmi pravděpodobné, že v posledním měsíci před porodem zažije vaše miminko i poněkud drastičtější metody buzení. Jestliže se totiž nebude dostatečně projevovat na tzv. monitoru, kde se pomocí sond připevněných na břicho matky sledují srdeční ozvy plodu, sestra se pokusí vyvolat aktivitu malého spáče třeba mocným třesením vaším břichem. Obvykle to zabírá docela spolehlivě a nebojte se, není to nebezpečné.

Plodová voda otřesy velmi dobře tlumí, takže se miminko jen houpe. Někdy je za absencí či minimem pohybů nějaký fyziologický důvod, poměrně často to bývá placenta umístěná na přední stěně dělohy, která tak tlumí nárazy. Náhlé vymizení pohybů ale může signalizovat i nedostatečnou výživu plodu, špatný přívod kyslíku a v nejhorším případě také odumření plodu. Akutní hypoxii, tedy zásadní nedostatek kyslíku, může ale provázet i nadbytek pohybů. Většinou se jedná doslova o bouři ve vašem břiše, obdobné je to také v případě, že množství plodové vody kleslo z různých důvodů na menší než potřebné množství.

Dejte na svůj instinkt, a pokud se vám nezdá něco v pořádku, jeďte raději do nemocnice. Úplně normální je, že intenzita pohybů směrem k blížícímu se porodu klesá, prostě proto, že dítě má v děloze jen velmi málo místa, na kotrmelce a protahování končetin už muselo zapomenout, takže mu zbývá jen sem tam nějaký ten pohyb v rámci omezených možností. Některé těhotné mají svého dítěte doslova plné břicho a pak stačí, aby se malý neposeda trochu víc protáhl, a maminku tím donutí k odevzdání právě snědeného oběda do záchodové mísy.

Jindy dokáže prcek udeřit hlavičkou nebo ručkou přesně mířenou trefou přímo do močového měchýře, což také nepatří k oblíbeným zážitkům budoucích rodiček. Občas se také stane, že dítě několik minut „kope“ docela pravidelně, až by si rodiče mohli myslet, že jim v mámině břiše roste malý bubeník. Vysvětlení je prosté - v těchto chvílích zpracovává človíček množství spolykané plodové vody a jednoduše u toho škytá.

Táto, jsem tady

Těhotenství už dávno není jen záležitostí žen, většina moderních otců se zajímá o to, jak jejich potomek roste a jak se mu daří, ještě před jeho narozením.

Komunikace přes mámino břicho je k tomu jako stvořená. Podobně jako tatínkům se povídání a následná pohybová reakce miminka velmi líbí také nastávajícím starším sourozencům. Takové hrátky velmi posilují pocit sounáležitosti s tvorečkem, který na svět teprve přijde. Je prokázáno, že dítě dokáže těsně po porodu rozlišit nejen matčin hlas, ale také hlasy dalších osob, pokud je po dobu těhotenství pravidelně slýchávalo. A protože lidská mláďata přicházejí na svět nepřipravená a zranitelná, každý náznak jistoty je psychicky velmi posiluje. Pocit bezpečí, který poznala v matčině děloze, mají spojený i s hlasy a zvuky, které tehdy pravidelně zaznívaly v jejich blízkosti.

ČTĚTE TAKÉ: Těhotenská abeceda K - Kyselina listová, kvasinková infekce, kontrakce děložní, Kegelovy cviky...

Pokud je uslyší i po narození, výrazně jim to pomůže s adaptací v novém prostředí.
Navíc se brzy utuží vztah s více osobami, k nimž patří. Pohyby miminka zkrátka k těhotenství patří, navíc se na rozdíl od mnoha symptomů gravidity jedná o záležitost pozitivní a příjemnou. Užijte si je proto co nejvíce, a pokud se vám to podaří, zaznamenejte boulení břicha třeba videokamerou - jednou si takový film s chutí prohlédne i váš potomek.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Pohyb, Kegelovy cviky, Planý poplach, První pohyb, Kvasinková infekce, Kegelovy cvik, Třesení, Trávící proces, Trávicí proces, Razantní změna, Malý neposeda, Pás, Pas