Maminka.czPorod

Výpočet termínu porodu: Jaký způsob je nejpřesnější?

Dagmar Ferahli Süsser 20.  11.  2014
Základem výpočtu délky těhotenství je první den poslední menstruace. Lze ji zjistit i ultrazvukovým vyšetřením a to ve třináctém týdnu. Trvání těhotenství se tradičně udává v ukončených týdnech nebo v takzvaných lunárních měsících, které představují závazných dvacet osm dní.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Stanovení termínu porodu

Termín porodu je údaj, který zajímá nastávající maminku obvykle okamžitě po řádném potvrzení těhotenství. Je to velmi významná informace, neboť její špatné určení může poměrně negativně ovlivnit další průběh těhotenství, především s ohledem na posuzování růstu plodu v děloze a načasování porodu.

Existuje několik způsobů, jak zjistit termín porodu, navzájem se lišících svou spolehlivostí. Za optimální se dnes považuje kombinace výpočtu termínu porodu podle prvního dne poslední menstruace a ultrazvukového vyšetření realizovaného ve třináctém týdnu těhotenství.

Dají se tak nejlépe zachytit a zároveň zkorigovat případné individuální odchylky způsobené nepravidelným nebo delším menstruačním cyklem. Takto potvrzený termín porodu by se pak již neměl v průběhu těhotenství měnit.

Těhotenství týden po týdnu: podrobný přehled

Možnosti výpočtu termínu porodu:

1. Základní metoda určení termínu porodu je jeho výpočet na základě data poslední menstruace. Pokud známe první den poslední menstruace, přičteme k němu dvě stě-osmdesát dní. Prakticky to jednoduše provedeme tak, že k datu poslední menstruace přičteme rok, odečteme tři měsíce a přičteme sedm dní.

Kalkulačku pro výpočet porodu naleznete ZDE.

2. Určení termínu porodu podle prvních pohybů děťátka je sice rovněž možné, avšak velmi nepřesné. Žena, která bude rodit poprvé, cítí pohyby děťátka obvykle ve dvacátém týdnu těhotenství, vícerodičky o dva týdny dříve. Jde pouze o vjem, který je výrazně ovlivněn vnímavostí nastávající maminky, proto z toho výpočtu pramení velká nepřesnost.

3. Pokud je znám datum početí, přičteme k němu dvě stě šedesát sedm dní.

4. Nejpřesnější metodou je v současnosti stanovení termínu porodu ultrazvukovým vyšetřením, které se provádí ve třináctém týdnu těhotenství. Pokud se ultrazvukem stanovená délka těhotenství liší od údaje počítaného na základě data poslední menstruace o více než týden, pak by měl být termín porodu upraven právě podle ultrazvukového vyšetření. Neplatí to však při ultrazvukových vyšetřeních prováděných v dalších týdnech těhotenství.

Jak jinak: Jsou jiné možnosti než domácí porod? - horní článek do poradny
Sedm triků, jak vyvolat porod, když se miminku nechce na svět
Jak si zkrátit porod? Zkuste optimalizaci pánevního dna
Témata: Těhotenství, Porod, Pór, První pohyb, Termín, Jaký, Těhotenství týden, Termín porodu, Výpočet, Jak, Způsob, NEJ, Poslední menstruace