Maminka.czPorod

Zpátky do formy po „císaři“

redakce 2.  8.  2012
Má dlouhou historii. První porodnická a nejčastější břišní operace byla provedena v Evropě už v roce 1500. V Česku tímto způsobem přichází na svět každé šesté dítě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Provádí se buď v celkové narkóze, nebo stále častěji v epidurální anestezii, kdy je anestetikum vpraveno přímo do páteřního kanálu a znecitliví se jen dolní polovina těla. Rodička tedy ví, co se s ní děje, snižuje se riziko komplikací celkové narkózy pro ni i plod v děloze a může být okamžitě v kontaktu s právě narozeným miminkem. Břišní dutina se otevře příčným řezem nebo je možnost horizontálně v dolní části břicha. Po vybavení plodu a poté i odloučené placenty zkontrolují porodníci děložní dutinu i stěnu a operační ránu opět sešijí. Celá operace trvá půl až tři čtvrtě hodiny.

Důvody proč

Císařský řez se provádí kvůli poloze plodu koncem pánevním, příčné poloze plodu, špatnému naléhání hlavičky v porodních cestách, výhřezu pupečníku, vícečetnému těhotenství, nedostatečnému zásobení plodu kyslíkem, po předchozím císařském řezu, při nepoměru mezi velikostí hlavičky plodu a pánví rodičky, z důvodu vcestné placenty nebo předčasného odloučení placenty, kvůli infekci v oblasti porodních cest, překážkám v porodních cestách nebo onemocnění matky (astma, cukrovka, srdeční vady, oční choroby, vysoký krevní tlak…). Císařský řez se buď dlouhodobě plánuje, nebo se provádí náhle při okamžitém ohrožení matky nebo plodu.

Jak se o rodičky pečuje

Obvykle prvních 24 hodin je žena na pooperačním oddělení (JIP), kde se sleduje. Lékaři a sestry pravidelně kontrolují její krevní tlak, pulz, dýchání, příjem a výdej tekutin, odchod očistků, operační ránu a velikost dělohy (jak se stahuje do té původní, „netěhotné“). Kontrolují se drény, cévka, kanyly, zda jsou průchodné a rána kolem nich není zarudlá a bolestivá. V průběhu této doby sestry rodičce přinášejí novorozence a přikládají ho k prsu, aby se mohla spustit laktace. Sestry se snaží pacientce pomoci co nejdřív vstát (nejpozději do 24 hodin).

Žena je slabá, operační jizva bolí, točí se jí hlava. Proto musí být pod neustálým dohledem, aby neupadla a neublížila si. První den po operaci rodička přijímá jen tekutiny, postupně dostane kaši a asi třetí den po zákroku, kdy se obnoví pohyb střevních kliček, normální běžnou stravu. V každém případě je namístě alespoň týden či dva nezatěžovat trávicí trakt těžkými jídly, doporučuje se lehká dietní strava.

Boj s hormony

Žena, která rodí spontánně, projde v průběhu porodu velkými hormonálními změnami, které jí pomohou s poporodní adaptací a s navázáním okamžitého vztahu s miminkem. To maminka po císařském řezu má situaci trochu komplikovanější. Hormony pracují pomaleji. Zároveň stav ztěžuje bolest v ráně, celková slabost po anestezii, může se objevit nevolnost. Postupně se stav zlepšuje, musíte se naučit pracovat s vlastním tělem. Některé ženy po císařském řezu mívají deprese, jsou plačtivé a úzkostné.

To mají na svědomí měnící se hladiny hormonů. Všechno se postupně zklidní, ale je to samozřejmě velmi individuální. Časem se vše vrátí do starých kolejí. Sestřičky pacientce pomáhají také s péčí o miminko (rodičkám po císařském řezu se doporučuje, aby si zvaly do porodnice maminky či partnera, který pomůže se vstáváním a péčí o novorozence). Ženy by měly co nejvíc chodit.

V porodnici budete po císařském řezu asi pět dní, poté vám vyndají stehy (pokud nejsou vstřebatelné) a budete propuštěna domů i s miminkem. Některé maminky odcházejí už bez bolestí, u jiných se jizva „ozývá“ déle.

Odpočinek a péče

Nepřepínejte své síly, potřebujete odpočívat víc než ženy po spontánním porodu. Důležitá je častá péče o jizvu.
Dodržujte hygienu, klidně i třikrát denně jizvu omývejte a udržujte ji v čistotě po první dva týdny. Postupně můžete začít masírovat a promašťovat. Dvakrát denně vtírejte do jizvy indulonu, měsíčkovou mast, nesolené vepřové sádlo, kalciovou mast.

náš tip: Na hojení ran je výborný Hemagel. Pokud rána mokvá, bolí, je zarudlá, musíte urychleně navštívit lékaře, znamená to, že jizva hnisá a je třeba to řešit. Další tip: Višněvského roztok (k dostání v lékárně).
Cvičit po císařském řezu můžete (existují speciální cviky, které se dají aplikovat už několik týdnů po porodu, nejlepší bude poradit se v mateřských centrech nebo fitkách, která pořádají cvičení pro ženy po porodu). Ovšem rozhodně nezvedejte těžké věci, nenoste obří nákupy a opatrně s nebezpečnými pohyby (vstávání z polohy ve dřepu, rychlé zvednutí se z postele a podobně).

Nedrážděte jizvu těsným oblečením, noste jen bavlněné pohodlné, které může přijít s pokožkou do kontaktu bez reakcí. Účinné jsou tlakové masáže. Třicet vteřin prsty silně tlačte na jizvu a blízké okolí bez pohnutí ruky a prstů. Provádějte to až dvacetkrát za den. Toto střídavé prokrvení a odkrvení tkáně částečně urychlí přestavbu vazivové tkáně v místě jizvy. Masírování aplikujte pečlivě, trpělivě a také alespoň pět minut, dvakrát denně. Tkáň se změkčí a nedojde k vytvoření silné keloidní jizvy. Nebojte se, když vás v místě jizvy občas píchne či zabolí, neznamená to žádné nebezpečí, jizvy někoho pobolívají i tři čtvrtě roku. Přes všechnu snahu se vám nepodařilo jizvu rozmasírovat? Máte sklony ke keloidním jizvám? Přibližně rok po císaři můžete zkusit estetickou medicínu. Buď vám udělají plastickou reoperaci, nebo použijí biolaser. Po několika zákrocích jsou patrné pokroky.


Bezprostředně po operaci…

…se žena může cítit roztřesená a citlivě reagovat na změny teploty, je to důsledek narkózy, příznaky vymizí za několik hodin, ale i za dva dny

…rána bolí, protože došlo k sešití několika vrstev, proto žena dostává léky ke zklidnění bolestí; některé rodičky odcházejí bez bolesti už z porodnice, u jiných přetrvává mírnější bolest i týdny

…někdy po probuzení z narkózy přichází nevolnost, mdloby, nutkání na zvracení

…žena může mít problémy s močením po vyjmutí cévky, léky nebo narkóza mohou snížit citlivost močového měchýře nebo oslabit reakci na jeho signály, proto dochází k samovolnému úniku moči či pálení a řezání při močení

…po 12 až 24 hodinách se začíná stahovat děloha, což je spojeno s bolestmi v podbřišku

…narkóza a operace mohou zpomalit pohyby střevních kliček, a proto může i několik dní trvat zácpa, žena může pociťovat také silnou plynatost.

Témata: Děti, Porod, Časopis Maminka, Novorozenec, Cévka, Páteřní kanál, Předchozí císař, Narkóza, Nedostatečné zásobení, Předčasné odloučení, Břišní dutina, Dolní polovina, Celková slabost, Anestetikum