Maminka.czTěhotenství

Těhotenství a vitaminy v tabletách

Reklama 27.  8.  2013
Lepší životní úroveň matek se odráží na váze kojenců. Ještě naše babičky by v porodnici žasly nad čtyřkilovým miminkem. Dnes je to běžná záležitost, nad níž se pozastaví jen málokdo.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V odborné i laické veřejnosti se v souvislosti s vyšší porodní váhou kojenců objevily různé hypotézy, co tento jev může způsobovat. Nejčastěji v nich figuroval příjem vitaminů v těhotenství. Právě tuto teorii však odborníci nedávno vyvrátili.

Klára Dokupilová má dnes dvě děti a je takřka modelovým příkladem, který potvrzuje slova zmiňovaných odborníků z řad lékařů: „Když jsem v roce 1993 čekala Tomáška, velmi jsem dbala na to, co jím a co dělám. Vitaminy jsem ale nebrala, dozvěděla jsem se o nich až po porodu. Když přišel den D, těšila jsem se z miminka, které vážilo 4,3 kilogramu. Sestřičky na toho cvalíka tehdy pěkně koukaly. Je to tři roky, co se nám narodil další syn, Vašík. V těhotenství jsem pravidelně užívala vitaminy a minerály určené pro nastávající matky a ručička váhy se v den narození zastavila na 3,7 kilogramu. Vašík prospívá a dělá nám se svým bráškou jen radost.“

Podle porodníků má největší vliv na váhu miminka genetická dispozice a vyšší příjem potravy v období těhotenství, nikoli ale užívání doplňků stravy. Matky, které si dopřávají o dost více jídla, nemají pravidelný pohyb a je u nich sklon k nadváze, pak mohou mít zcela logicky i větší a těžší miminka.

Doplňky stravy s obsahem vitaminů a minerálů jsou doporučovány těhotným a kojícím ženám zejména proto, aby se vyrovnal nedostatek těchto látek v běžné potravě. Složení Elasti-Q® Vitamins & Minerals přispívá díky zinku k normální syntéze DNA, kyselina listová zase napomáhá k normálnímu růstu zárodečných tkání během těhotenství. Pravidelným užíváním tohoto doplňku stravy s obsahem vitaminu C a B12 dochází mimo jiné ke snížení míry únavy a vyčerpání, k normální funkci imunitního systému a díky vitaminu D i k normálnímu vstřebávání vápníku. Elasti-Q® Vitamins & Minerals má formu tablet s postupným uvolňováním účinných látek. Stačí tak užívat pouze jednu tabletu denně.

Buďte zdravá Vy i Vaše miminko!

Více na www.elasti-q.cz

Témata: Těhotenství