Maminka.czTěhotenství

Těhotenství, menopauza, stáří aneb ženské mezníky, ve kterých je třeba doplnit vitamín D

redakce 27.  1.  2017
Vitamin D patří k základním vitamínům a dokonce tzv. pre-prohormonům, který se podílí na řadě metabolických procesů. Přesto je ho ve střední Evropě nedostatek.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Prevence křivice a náchylnosti k obezitě

Vitamin D stojí za vstřebáváním vápníku. Při jeho nedostatku tak může hrozit dětem nemoc zvaná křivice neboli rachitida. Vyznačuje se měknutím kostí. Jejím důsledkem jsou pak zakřivené končetiny, opuchlá zápěstí a oteklá žebra.

Hojně se tvrdívá, že za křivici může pouze nedostatečná výživa, ale není to tak jednoznačné. Vyvolat ji může i nedostatek vitaminu D přijímaného za slunečního svitu.

Nemoc diagnostikoval britský lékař Sir Edward Mellanby již na počátku 20. století. Přišel na to, že psy trápí lámavost kostí, pakliže nejsou dlouhodobě vystavení slunci.

Těm začal podávat rybí tuk a „lék“ poté dávkoval i dětem. Dnes je nejmenším dětem podáván vitamin D v tekuté formě, a to kapkami, které jsou pro lidský organismus lépe vstřebatelné.

Skupina vitaminu D se také označuje jako pre-prohormon, který slouží jako výchozí látka k produkci hormonů, jež se podílejí se na spoustě dalších metabolických změn v těle.

Pokud nemůžete zhubnout, i když jíte střídmě a sportujete, nemusí to být dáno například překyselením organismu, ale taktéž deficitem vitaminu D.

Těhotné by neměly zapomínat na vitamin D, zlepšuje kvalitu nitroděložního prostředí

Stejně tak je tomu i u dětí. Ty, kterým se nedostávalo vitamin D během těhotenství, mívají podle vědců častější sklon k obezitě.

„Vitamin D totiž ovlivňuje vstup vápníku do tukových buněk, přičemž vápník je významným aktivátorem lipogenních enzymů, které ukládají tuk,“ říká k problematice pediatrička MUDr. Božena Kalvachová, CSc. z Endokrinologického ústavu v Praze.

Ochrana před infekcí porodních cest

Poslední objevy vědců rozkrývají široké spektrum přínosu vitaminu D. Těhotným pomáhá snížit riziko těhotenské cukrovky a zajišťuje ochranu před infekcí porodních cest, které jsou jedním z faktorů předčasného porodu.

Mnoho žen slyšelo tvrzení, že dítě stojí maminku jeden zub. Vzniklo zřejmě z faktu, že pokud nastávající maminka adekvátně nedoplňuje vápník, tak se uvolňuje z jejích zásob v kostech. No a tenhle proces řídí vitamin D.

Těhotenské vitamíny – brát, či nebrat?

Matka je jediným zdrojem vitaminu D pro vyvíjející se miminko v průběhu těhotenství. Dostatečná hladina déčka budoucí maminky stojí nejen za zdravím kostí ale i za správným naprogramováním budoucího zdraví potomka, které se označuje za tzv. fetální programování.

Představit si pod tím můžete fungování orgánů dítěte, budoucí obranyschopnost organismu spojenou například s alergiemi, infekcemi či kožními problémy jako lupénka.

Dostat do těla potřebné množství vitaminu však není vůbec snadné a velmi často je třeba se uchýlit k doplňkům stravy:

„Vitamin D2, který pochází z rostlin a plísní v typické evropské stravě v podstatě chybí, snad jen malé množství se nachází v houbách. Vitamin D3 je pak zastoupen jen v málo živočišných produktech, nejvíce v tresčím oleji a v mořských rybách jako je losos a tuňák. V ostatních potravinách živočišného původu je to zanedbatelné množství,“ vysvětluje problematiku prof. MUDr. Petr Broulík, DrSc., lékař III. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Z tohoto důvodu přichází na řadu speciální doplňky stravy (např. Femibion s Metafolinem a nově vitaminem D3), které specifickým složením látek zásobují organismus ženy v zátěžovém období těhotenství.

Menopauza doslova krade estrogen

Období klimakteria se dotýká žen v rozmezí pětačtyřicátého a pětapadesátého roku. Během toho času, kdy u ženy dochází k poslednímu období krvácení regulovanému vaječníky, probíhá v jejím těle řada hormonálních změn.

Ty ovlivňují i mozkovou činnost, a proto mohou ženy trpět nervozitou, nespavostí a podrážděností. Tělo se všemožně snaží nahradit produkci hormonů, které vaječníky už vytvářet nestíhají, v tukové tkáni. Proto se po menopauze tak rádo zásobuje tuky a ženy přibírají.

Nejlepší mlsání k televizi? Vlašské ořechy!

Ženský hormon estrogen však také působí na kostní tkáň. Ve zdravém a hormonálně vyváženém těle, dochází k rovnovážnému přeskupení, kdy je starší kostní hmota nahrazena tou novější. Jestliže však není estrogenů dostatek, dochází pozvolna k jejímu úbytku.

To může představovat až 7% kostní úbytek hmoty ročně. Podle nedávné studie, provedené na Slovensku, ženy vykazovaly až 50 % nedostatek vitaminu D, a to paradoxně v období jara. Doplňovat vitamin D je proto zásadní. Osteoporóze se dá také předcházet přiměřenou fyzickou zátěží a cvičením, popřípadě i hormonální substituční terapií.

Ve stáří se vyhnete komplikacím z pádů a zlomenin

Známé jsou dva druhy osteoporózy. První z nich nastupuje po menopauze a říká se jí tedy postmenopauzální osteoporóza, o té jsme se již zmiňovali výše. Druhou z nich je takzvaná senilní osteoporóza, postihující ženy ve věku po sedmdesátce.

Jaké jsou příčiny vzniku této nemoci, při níž dochází k řídnutí kostí a postižení kostní tkáně? Jedním z hlavních důvodů je právě nedostatek vitaminu D v těle, popřípadě nedostatečné vstřebání kalcia, což může být způsobeno špatnou propustností střevní stěny.

GALERIE: Zvedněte si sebevědomí a podívejte se na slavné krásky bez líčidel

Svoji roli hraje i neschopnost pokožky tvořit vitamin D. „V sedmdesáti letech věku je aktivita enzymatického aparátu kůže syntetizujícího vitamin D až 10krát nižší než u mladých osob,“ říká prof. MUDr. Petr Broulík, DrSc.

Přirozenou cestou ze sluníčka si v tomto věku tedy téměř žádný vitamin D tělo nevytvoří a je třeba se starat o jeho přísun potravou, doplňky stravy či léky.

Hladinu vitaminu D pak pomáhá indikovat jeden z jeho metabolitů, tzv. kalcidiol. Kalcidiol o hladině 20–35 ng/ml již představuje nízkou koncentraci, která vede právě k osteoporóze.

Po sedmdesátém roce života se již málokomu vyhne, proto je na místě, kromě doplňování vitaminu a prevence, i zvýšená ostražitost a opatrnost. U seniorů se díky úbytku svalové hmoty a osteoporóze zvyšuje při pádu riziko i četnost zlomenin, a to zhruba o 20 %.

GALERIE: Krásné nebo děsivé? Podívejte se na tyto netradiční panenky
Konec manželského sexu? Naše ložnice prý ovládnou roboti s umělou inteligencí
Témata: Zdraví, Těhotenství, Tipy a rady v těhotenství, Menopauza, Rybí tuk, Hmota, Potřebné množství, Femibion, Široké spektrum, Vitamín, Stáří, Vitamín d, Poslední období, Programování, Lidský organismus, Kožní problém, Zen, Vznik této, Mořský, Senior, Mezník, Ženský hormon, Mez, Nedostatečná výživa, Osteoporóza, Zdraví na Heureka.cz