Maminka.czNeplodnost a IVF

Těhotenství po IVF: V čem se liší a na co se připravit?

Barbora Vajsejtlová 2.  10.  2018
Dlouho se vám nedařilo otěhotnět a teď se to konečně povedlo a máte za sebou oplodnění ze zkumavky. Platí pro těhotenství po IVF nějaká zvláštní pravidla? V čem se liší od těhotenství po přirozeném početí?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zatímco s početím syna nebyly vůbec žádné problémy, druhé těhotenství se nedařilo. Předtím, než jsem absolvovala asistovanou reprodukci, jsem prodělala několik zamlklých těhotenství a IVF jsme brali jako poslední pokus, který jsme byli ochotní podstoupit. Podařilo se. I když jsem byla neuvěřitelně a nesdělitelně šťastná, přesto bylo tohle těhotenství úplně jiné než to první. Když jsem čekala syna, vůbec mě nenapadlo pochybovat o tom, že všechno dopadne dobře a dospějeme do šťastného finále. Užívala jsem si to na maximum a neřešila téměř nic.

VIDEO: Snažíte o dítě už rok a neúspěšně? Čas na pomoc odborníků

Poté, co mi v centru asistované reprodukce sdělili, že jsem těhotná, sevřela mi žaludek železná pěst. Už jsem moc dobře věděla, co všechno se může stát a jaké komplikace mohou nastat. Bála jsem se popoběhnout nebo cokoli zvednout a chovala jsem se, jako kdybych byla vyrobená z křehkého skla. Spíš než jako těhotná jsem se v prvních týdnech cítila jako nemocná. Opatrně jsem našlapovala a zoufale se snažila neudělat naprosto nic, co by mohlo, byť minimálně, zvýšit riziko komplikací. 

V tomhle stavu jsem se došourala na prohlídku na gynekologii. Moje gynekoložka je žena výjimečných kvalit a zároveň velmi racionální a rázná, která si s ničím nedělá hlavu. Chvilku pozorovala mé opatrné pohyby a na rovinu mi sdělila, že se chovám jako blázen a mám okamžitě přestat blbnout, nebo mi z toho doopravdy přeskočí. Upozornila mě na to, že sebeopatrnější pohyby mi nezaručí, že tentokrát miminko donosím a že sobě i jemu mnohem víc prospěji, pokud se začnu chovat zase jako člověk. 

Těhotenství po IVF je zkrátka jiné. Můžete se tvářit, že se neděje nic mimořádného, ale přirozeně máte obavy, aby to tentokrát dopadlo dobře. Myslíte na možné komplikace i na to, jestli je ve vaší moci předejít jim. Zjišťovali jsme, na co se u těhotenství po IVF připravit. 

Jak lze zvýšit šanci na otěhotnění při IVF

Falešně pozitivní test 

„Mimotělní oplození je metoda, kdy se ženě odeberou vajíčka z vaječníku. Buď se odebírá jedno vajíčko, nebo více. Záleží na tom, jestli žena podstupuje hormonální stimulaci. Pokud odebíráme vajíčko v takzvaném nativním, tedy přirozeném cyklu, nemusíme tento výkon provádět v celkové analgezii a žena odchází po dvaceti minutách domů. Pokud odebíráme více vajíček, je vhodné zvolit nějakou krátkodobou anestezii,“ popisuje průběh asistované reprodukce Radka Jarošová, vedoucí IVF programu GENNET. 

Jste po embryotransferu a samozřejmě jediné, co vás teď zajímá, je to, jestli se všechno povedlo a vy jste těhotná. Pokud jste na tom podobně jako většina žen po IVF, nejspíš už se nemůžete dočkat, až se na těhotenském testu objeví dvě čárky. Jenže odborníci doporučují po embryotransferu s těhotenským testem počkat minimálně deset dní až dva týdny. Kvůli lékům užívaným k indukci ovulace totiž hrozí riziko, že test bude falešně pozitivní. I když je to těžké, pokuste se vydržet a provedení těhotenského testu neuspěchat. Je logické, že jste netrpělivá, ale předčasným provedením těhotenského testu se zbytečně vystavujete možnému zklamání. 

Vaječníky neobelstíte! Po čtyřicítce je šance na početí i pomocí IVF malá

Pocity jsou normální 

Povedlo se! Dočkala jste se vytouženého těhotenství a čekala byste, že se budete vznášet na růžovém obláčku nadšení, jenže místo toho (anebo zároveň s tím) cítíte úzkost a obavy. „Ženy mohou být těmito pocity do značné míry zaskočené, protože těhotenství je tradičně spojováno s pozitivními emocemi,“ říká psycholožka Zdeňka Dušková.

I tyto pocity jsou však normální. Velmi často mají ženy, které podstoupí asistovanou reprodukci, za sebou několik neúspěšných těhotenství nebo několikaletý boj s neplodností. Je důležité, aby věděly, že všechny pocity a emoce, které ohledně svého těhotenství pociťují, jsou v pořádku. Nemusí kvůli nim cítit výčitky svědomí. Často pomůže, pokud si o svých pocitech promluví s někým blízkým a ventilují své obavy. Není nic špatného na tom, že se bojíte, a neexistuje jediný důvod, proč byste měla se svými obavami zůstávat sama. 

Kdy začít řešit problém s neplodností? Záleží na věku páru, rok není pravidlem

Vícečetné těhotenství po IVF? 

První ultrazvuk těhotenství po IVF je také klasicky spojen s očekáváním, zda ve vaší děloze roste jedno miminko, nebo hned dvojčata. I když je výskyt vícečetných těhotenství po asistované reprodukci vyšší než u přirozeného otěhotnění, není zdaleka tak časté, jak se většina lidí domnívá. Vícečetných těhotenství po IVF se udává kolem dvaceti procent (u přirozeného početí je pravděpodobnost vícečetného těhotenství necelá dvě procenta). Ačkoli například podle výzkumu z roku 2017 provedeného v British Fertility Society snižuje transfer dvou embryí úspěšnost těhotenství v průměru o sedmadvacet procent, podle psychologů je největší rozdíl v časných stadiích těhotenství po IVF a těhotenství po přirozeném početí především v úrovni vědomí budoucích matek. Zatímco u přirozeného početí obvykle zjistíte, že jste těhotná, až poté, co vám vynechá menstruace, u asistované reprodukce víte přesně, kdy k transferu embrya došlo, a logicky proto sama sebe mnohem víc sledujete už od prvních okamžiků těhotenství. 

Marně toužíte po miminku? Tohle všechno ovlivňuje vaši plodnost!

Císařský řez versus přirozený porod 

Spolu s tím, jak vaše těhotenství pokračuje, budete se nejspíš postupně uklidňovat a rozdíl mezi těhotenstvím po IVF a přirozeným početím se bude postupem času stírat. V pokročilejších fázích těhotenství se velmi pravděpodobně výrazně zmenší vaše obavy z možných komplikací. „Je ale přirozené, že určitou míru úzkosti pociťují ženy po celou dobu těhotenství. Ostatně o své děti, ať už narozené nebo nenarozené, se strachují všichni rodiče po celý život,“ dodává psycholožka. Nicméně výzkum provedený profesorkou Julií Jomeen na University of Hull zjistil, že u žen po IVF jsou pocity úzkosti zejména zpočátku těhotenství intenzivnější než u těch, které počaly přirozeným způsobem. Není na tom nic špatného, jen s touto skutečností počítejte a nenechte se jí zaskočit. 

Stejně tak budete mít možná tendenci přemlouvat svého lékaře k tomu, abyste mohla rodit císařským řezem. Podle výzkumu z roku 2005, publikovaném v magazínu American Journal, Obstetrics and Gynecology, ženy po IVF mnohem častěji vyžadují porod císařským řezem, ačkoli k tomu není žádný reálný důvod. Odborníci tvrdí, že je tomu tak proto, že ženy vnímají nejen početí, ale i těhotenství po IVF jako „nepřirozené“ a mají tendenci vyžadovat „speciální přístup“ i u porodu. 

Znamená těhotenství automaticky "rizikáč" a neschopenku? 

Pracovní neschopnost je nutná jen v den odběru. Poté závisí na každé pacientce. Pokud žena není vystavena těžké práci, infekčnímu prostředí, stresovým situacím aj., nemusí jí být vystavena pracovní neschopnost. Samozřejmě že také mohou vyvstat různé komplikace po stimulaci (především hyperstimulační syndrom, krvácení po odběru), pak je vhodné ženě pracovní neschopnost vystavit.

Když druhé dítě stále nepřichází. Sekundární neplodnost je čím dál častější

„Některé ženy jsou velmi úzkostné a bojí se jít do práce, aby něco nepokazily, což je velmi důležité respektovat. Některé ženy naopak riskují a naše doporučení trochu podceňují. Vždy záleží na konkrétní ženě, zdravotním stavu a také z jakého důvodu bylo IVF prováděno,“ upozorňuje Radka Jarošová, vedoucí IVF programu GENNET. Asi před deseti lety proběhla v ČR studie, kdy jedna polovina žen chodila do zaměstnání a druhá zůstávala doma. Výsledek byl, že otěhotněly stejně a ty, co chodily do práce, byly v lepší psychické kondici. Takže otázka neschopenky by se měla řešit velmi individuálně. 

A hrozí u těhotenství po IVF větší rizika než u běžného těhotenství, například riziko samovolného potratu? „Riziko samovolného potratu je stejné po IVF jako u normálního početí. Pokud se ale dělalo IVF z důvodu opakovaného potrácení, tak samozřejmě u takovéto ženy bych doporučovala velkou opatrnost a pracovní neschopnost,“ uzavírá Radka Jarošová. 

Témata: Těhotenství, Než otěhotníte, Tipy a rady v těhotenství, Těhotenský test, Neplodnost a IVF, Plodnost, Početí, Umělé oplodnění, Ovulace, hyperstimulační syndrom, Radka Jarošová, Mimotělní oplození, GENNET, Pocit úzkosti, Hormonální stimulace, Značná míra, Možná komplikace, Reprodukce, Asistovaná reprodukce, Samovolný potrat, Hull, Největší rozdíl, Císařský řez, Zvláštní pravidlo, Polovina žen, Těhotenské testy na Heureka.cz