Maminka.czTěhotenství

Těhotná na operačním sále?

Marta Šimůnková 22.  1.  2014
Těhotná na operačním sále?
Samozřejmě je lepší prožít klidné těhotenství, být zdravá a mít zdravé děťátko, ale nežijeme v ideálním světě a nemoci či úrazy se bohužel nevyhýbají ani budoucím maminkám. Jak je to s operacemi v období čekání na potomka?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Odhaduje se, že přibližně 1 až 2 procenta těhotných žen musejí být operována. Nejčastějším důvodem chirurgického výkonu je podle světové literatury zánět slepého střeva, těžká a opakovaná žlučníková kolika (žlučníkové kameny, tzv.
cholelitiáza), „uskřinutí“ vaječníků (ovariální torze) nebo úraz.

Méně často jde o kardiologickou nebo neurologickou operaci. Každá operace a narkóza (celková anestezie) je zatížena určitým nevelkým rizikem i u netěhotných, ale u budoucích maminek je nutné myslet také na vyvíjející se plod. Jelikož z etických důvodů není možné provádět testování (klinické studie) u těhotných, máme doposud jen empirické zkušenosti, které nejsou podloženy vědeckými a statisticky zhodnocenými údaji.

Proto je lépe vyřešit zdravotní problémy v rámci plánovaného rodičovství s předstihem ještě před otěhotněním anebo (pokud lze) odložit veškeré chirurgické výkony a některé diagnostické procedury (kolonoskopie, koronarografie, artroskopie apod.) až po šestinedělí.

Případ z praxe

Na ortopedickou kliniku přišla žena (25 let) k plánovanému artroskopickému vyšetření kolenního kloubu pro podezření na vážné poškození menisku a postranních vazů. Pro bolesti nezvládala zejména chůzi po schodech, užívala pravidelně čtyři týdny léky proti bolesti. V rámci přípravy v předvečer výkonu bylo anesteziologem zjištěno, že není možné vyloučit těhotenství. Žena souhlasila s provedením testu, který graviditu potvrdil.

Otázka, kterou musela žena vyřešit – tedy zda podstoupí celkovou anestezii i s možným rizikem pro zárodek (v nejrizikovější době, kdy se vyvíjejí orgány a „zakládají“ se vrozené vady), nebo zda výkon odloží – nebyla jednoduchá. Užívala léky proti bolesti, u nichž není doložena bezpečnost pro plod, proto bylo řešení ještě obtížnější.

Větší riziko: Choroba, nebo operace?

V USA se odborníci shodli na tom, že by ženám v plodném věku měl být před plánovanou operací nabídnut těhotenský test a měly by být poučeny, že anestezie s sebou nese pro dítě sice malé, ale existující riziko. Na zvířecím modelu (myš, králík, opice) byly zjištěny určité rozdíly mezi samicemi, které byly vystaveny celkové anestezii, a těmi, které ji neprodělaly. U samic po narkóze se objevilo o něco více předčasných porodů a potomci měli drobné odchylky ve vývoji nervové soustavy.

Podle doporučení výboru Americké porodnické a gynekologické společnosti nemá žádná látka, jež se v současnosti k narkóze používá, vliv na vznik vrozených vývojových vad. Možné riziko spočívá v tom, že u matek, které byly operovány, existuje větší pravděpodobnost předčasného porodu, a to bez ohledu na použití celkové narkózy nebo jen místní (znecitlivění epidurální anestezií), zda šlo o laparoskopický výkon nebo o klasickou, „otevřenou“ operaci. Ovšem nedořešenou otázkou zůstává, zda byl předčasný porod důsledkem nemoci, nebo operace a narkózy? V tom zatím odborníci nedokázali najít společnou odpověď.

Operace během těhotenství v bodech

  • Těhotenství není důvodem k odmítnutí operace, která ohrožuje zdraví a život matky nebo dítěte.
  • Operace pro nemoci, jež neohrožují matku nebo dítě, je lépe odložit až do doby po šestinedělí.
  • Je-li nutná operace v těhotenství, pak optimální čas je druhý trimestr, kdy už není riziko spontánního potratu nebo naopak předčasného porodu tak vysoké.
  • Operace by měla probíhat v takové nemocnici, v níž je dostupná porodnická péče (při nutnosti provést císařský řez v případě, že by byl ohrožen život dítěte) a pochopitelně pak i následná novorozenecká péče pro nezralé děti.
  • Před operací by měla vždy předcházet pečlivá konzultace s porodníkem a dětským lékařem – neonatologem.
  • Monitorování životních funkcí dítěte (alespoň před operací a ihned po operaci) je nezbytnou podmínkou.

K vzácnějším důvodům operace matky v těhotenství patří i zhoubné nádory, mozkové výdutě hrozící prasknutím, výkony na koronárních tepnách, odstranění krevní sraženiny z žil apod. Před náročnějšími operacemi je nutné zvážit, co představuje pro plod větší riziko – zda dlouhodobá narkóza, nebo předčasný porod císařským řezem.

Podle anesteziologů je před výkonem nutné normalizovat nebo co nejlépe upravit všechny životní funkce matky a zajistit dostatečný přívod kyslíku tak, aby stačil i pro plod v děloze. Je nutné vyhnout se všem lékům (i v rámci narkózy), které by mohly ohrozit plod nebo vyvolat kontrakce dělohy, naopak podávají se léky (tokolytika), jež kontrakce tlumí, a další léky, které brání některým komplikacím (například vdechnutí kyselých žaludečních šťáv).

Předoperační vyšetření těhotné si někdy vyžádá i nutnost konzultace kardiologa, protože je třeba odlišit příznaky provázející těhotenství od srdečního onemocnění. Jde například o dušnost, srdeční šelest, otoky, změny na EKG (známky zátěže levé komory a nespecifické změny ST úseků a T vlny). Je-li nutný rentgen, musí se zajistit, aby expozice plodu byla co nejnižší. Po dobu výkonu musí být dostupné provedení a vyhodnocení krevních testů a možnost transfuze.

Témata: Těhotenství, Porodní péče, Optimální čas, Šelest, Narkóza, Srdeční onemocnění, Životní funkce, Operační sál, Celková anestezie, Vážné poškození, Opera