Maminka.czKoronavirus

Přibývá těhotných s covidem. Řada z nich rodí předčasně

Simona Procházková 10.  3.  2021
Lékaři se potýkají se stále rostoucím počtem covid pozitivních rodiček. Podle posledních dat mnohé z nich dokonce porodí před stanoveným termínem. Jak to probíhá v porodnici, smí otec k porodu a může se novorozenec nakazit od matky?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Čím déle epidemie trvá a spolu s tím, jak setrvale roste její intenzita, přibývá i nastávajících maminek, které se během těhotenství nebo těsně před porodem nakazí nemocí covid-19. Jak se k vám budou chovat v porodnici, pokud se vás to týká? Přístup se samozřejmě liší případ od případu. Obecně lze ale říci, že nastavený systém, který teď funguje, je tak vstřícný, jak jen může v rámci všech opatření být.

VIDEO: Jste těhotná v období pandemie? Co všechno vás v porodnici čeká?

Porodnice musely přizpůsobit aktuální situaci svůj provoz. Praxe je momentálně taková, že rodičky pozitivně testované na covid jsou po celou dobu pobytu v porodnici izolované a domů odcházejí co nejdříve, obvykle 48 hodin po porodu. Na porodních sálech je zpravidla vyčleněný box (pokoj) speciálně určený pro rodičky s covidem, podobně na oddělení šestinedělí bývají vyčleněné oddělené pokoje, které obývají nakažené novopečené maminky. A co se děje s novorozencem? Miminka covid pozitivních maminek personál na neonatologickém oddělení izoluje od ostatních dětí a co nejdříve, pokud to stav rodičky i dítěte dovolí, přinese na společný pokoj s matkou.

Očkování proti Covidu se nejspíš nevyhnou ani děti. Kdy to bude a za jakých podmínek?

Po porodu se péče o dítě nijak zásadně nemění – to znamená neseparuje se, ženě doporučíme hygienu rukou, nošení roušky či respirátoru, bonding, případně bonding u otce. V době, kdy matka nekojí, je dobré dodržovat odstup. Dlouhodobé benefity tohoto přístupu jasně převažují nad riziky, separace dětí a matek není doporučena,“ upozorňuje MUDr. Ondřej Šimetka, přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava.

Na co se připravit, když jedete v covidové době do porodnice?

  • nastávající maminka i její doprovod k porodu musí mít provedený test na koronavirus
  • otec (nebo jiná osoba žijící s rodičkou ve společné domácnosti) může být na sále při porodu, po celou dobu musí mít nasazený respirátor a bezprostředně po porodu odchází domů
  • tzv. bonding neboli kontakt kůže na kůži je doporučován i v případě covid pozitivních rodiček, které by ale měly mít zakryté dýchací cesty (ústa a nos)
  • novorozenci nejsou, až na výjimky, oddělováni od matky, mohou být ve společném pokoji, maminka by ovšem měla být minimálně dva metry od dítěte a při kojení používat respirátor
  • návštěvy v nemocnicích, tedy i v porodnicích, jsou stále zakázané a jsou možné jen ve výjimečných případech
  • přenos viru z maminky na novorozence po porodu není vyloučen, ale v drtivé většině případů bývá průběh nemoci u kojence velmi mírný, poměrně často dokonce zcela bezpříznakový
Test na Covid si odteď můžete provést sami a přímo doma! Žádný výtěr, stačí vykloktat!
Nebojte se novorozenecké žloutenky! Co řešit a co to vůbec je?
Koronavirus: Otázky a odpovědi odborníků pro těhotné

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Těhotenství, Koronavirus, Porod, Novorozenec, Kojení, Porodnice, Otec, Nemoc, Tipy a rady porod, covid, Matka, Separace, Maminka, NIC, Rodička, Ondřej Šimetka