Maminka.czTěhotenství

Jak zvládnout s bříškem horké léto? Pomůže zábal, správné prádlo, hořčík a lehký jídelníček

Simona Procházková inf 29.  6.  2022
Těhotenství je pro organismus velkou zátěží a horké letní počasí náladě ani kondici příliš nepřidají. Potíte se, hrozí infekce, rychle se zadýcháte, natékají vám ruce i nohy, cítíte se unavená a bez energie... Jak zvládnout vedra pokud možno v pohodě? Co uleví při otocích? Můžete se koupat? A co jíst, abyste se cítila lépe? Poradíme.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V těle těhotné nastávající maminky probíhá řada obrovských hormonálních změn, a když se k tomu přidá horko a vlhko, můžete se potýkat s nepříjemnými obtížemi. Připravte se na to, že se nejspíš budete potit více než obvykle, potrápit vás mohou mykózy, záněty močového měchýře nebo  trávicí problémy, výjimkou není ani zácpa. Spoustě těhotných žen znepříjemní teplé letní měsíce otoky končetin nebo pigmentace na kůži.​ Co s tím?

VIDEO: Podcast: Co se děje s pletí v těhotenství?

Pomoc, kde mám kotníky?

Otoky v těhotenství potrápí velké procento nastávajících maminek. Znepříjemní většinou poslední trimestr a letní vedra jim přímo nahrávají. „Některé z nich mohou být varovným příznakem jiného zdravotního problému. Jedním z nejzávažnějších je tzv. preeklampsie, která se může rozvinout až v život ohrožující stav. Kromě otoků, tedy nadměrného zadržování vody v těle a jejího hromadění v podkoží, ji zpravidla doprovází vysoký krevní tlak a přítomnost bílkoviny v moči,“ varuje MUDr. Andrea Pašková, gynekoložka z kliniky Gyn Medico. Každopádně o potížích s otékáním informujte svého lékaře, obraťte se na něj také v případě, že vás otoky bolí nebo jsou něčím netypické (otéká například jen jedna ruka nebo noha). Potíže s natékáním může zhoršit i nedostatek tekutin, cukrů a tuků, tedy nesprávná strava.

Vyvarujte se dlouhého sezení, při vysokých teplotách vycházejte ven jen minimálně, „neškrťte se“ v těsném a obepnutém oblečení, pozor také na přehazování nohy přes nohu, což děláme zcela bezmyšlenkovitě. Zkuste chladivé obklady a lehkou krouživou masáž, odpočinek s nohama položenýma ve vyvýšené poloze. Pomůže také lymfatická ruční masáž, která podporuje odplavení nahromaděné tekutiny z podkoží, dostatečný pitný režim a omezení soli ve stravě. „Maminkám doporučuji kompresivní podkolenky a doplnit v jídelníčku bílkoviny  maso, luštěniny, mléčné výrobky, případně je možný také některý vhodný výživový doplněk z lékárny,“ říká MUDr. Andrea Pašková.

Otoky v těhotenství: Kdy za ně nemůže jen vedro a proč jsou nebezpečné?

Pitný režim: dva litry pro zdraví

Proti horku bojuje naše tělo pocením. Při něm se odpařuje voda, se kterou zároveň odchází z organismu potřebné minerály. Ty je třeba doplnit, jinak vás přepadne malátnost, únava či nevolnost. Podle lékařů bychom měli v teplých letních dnech vypít v průběhu dne minimálně dva litry tekutin. Přednost by měla dostat samozřejmě čistá voda (neperlivá), lehké minerálky (omezeně, například ty s hořčíkem či železem), neslazené ovocné čaje nebo voda ředěná ovocnou nebo zeleninovou šťávou. Pozor na perlivou vodu, způsobuje nadýmání, příliš vhodné nejsou ani džusy, ty mohou překyselit žaludek a podráždit žáhu. Nepijte příliš studené nebo ledově vychlazené nápoje, i když k tomu horké počasí svádí, ideální je „lehce vlažná“ varianta.

Uroinfekce způsobují bakterie

Infekce močového ústrojí se u těhotných objevují poměrně často, organismus je oslabený a snadněji „podléhá“ nákaze. Nejčastějšími původci těchto infekcí jsou bakterie vyskytující se běžně ve střevní mikroflóře. Ženy mají krátkou močovou trubici a její vyústění se nachází blízko konečníku, který je zdrojem bakterií. Ty, které se dostanou z okolí konečníku do močové trubice a odtud do močového měchýře, způsobí akutní zánět. „U gravidních žen jsou uroinfekce nejčastějším zánětem. Kromě cystitidy bývají ženy v těhotenství postihovány také asymptomatickou bakterií, která bývá jednou z příčin předčasného porodu, nižší porodní hmotnosti, anémie nebo hypertenze matky,“ uvádí vedoucí lékařka Dialyzačního střediska Homolka B. Braun Avitum, nefroložka MUDr. Ivana Jordanov Bílková.

A předepsání antibiotik těhotné ženě je vždy poměrně problematické. Jak se tedy bránit a existuje vůbec účinná prevence podobných potíží? Základem je pobyt v teple, dostatečný příjem tekutin a důkladná hygiena intimních partií šetrnými prostředky. Zapomeňte také na spodní prádlo z umělých materiálů, vsaďte na starou dobrou a prodyšnou bavlnu.

Co jíst, aby zmizela těhotenská únava? Tyhle potraviny vás nakopnou

 Jak proti zánětu bojovat? „Hodně pijte! Zvýšený přísun tekutin zabezpečí pravidelné vyprazdňování, díky němuž se vyplavují choroboplodné zárodky a neudržují se na stěnách močového měchýře. Nezůstávejte dlouho v mokrých plavkách a choďte často na záchod. Je vhodné močit nejméně jednou za tři hodiny. Ženy, které zadržují moč na dlouhou dobu, trpí infekcemi močových cest častěji. Jděte se vymočit také bezprostředně po pohlavním styku, což výrazně pomáhá odplavit většinu bakterií z močové trubice,“ doporučuje prof. MUDr. Marek Babjuk, CSc., přednosta urologické kliniky FN Motol a vedoucí lékař kliniky Uroklinikum.

Zábal je lepší než ledová sprcha!

Potřebujete rychle osvěžit? Pokud se silně potíte, cítíte únavu či slabost nebo se vám třeba točí hlava, neriskujte ledovou sprchu ani se nepokoušejte bleskurychle ponořit do příliš studeného bazénu. Přichystala byste organismu pořádný šok a mohlo by se vám přitížit. Ideálním a šetrným řešením, když venku panují úmorná vedra, je chladivý zábal. Vezměte dva ručníky, namočte je na chvíli do studené vody, vyždímejte a přiložte na lýtka (pokud máte k dispozici dostatečně velké, dosáhnou až na stehna), nohy do nich zlehka omotejte. Podobně můžete zábal přiložit i na zápěstí nebo zátylek. Výbornou službu prokáže rovněž sprej s vodou, který nosíte v kabelce, a máte ho tak po ruce, kdykoli je potřeba. V lékárně nebo drogerii seženete spreje s minerální termální vodou, které mají extra jemný rozprašovač, takže díky jim dopřejete obličeji příjemně jemnou osvěžující spršku doslova kdykoli.

5 tipů, které vám uleví od zácpy v těhotenství

Jak je to s koupáním?

Na koupališti sedíte ve stínu a dala byste všechno na světě za to, kdybyste mohla skočit mezi ostatní do vody? Děti řádí na zahradě v bazénu a vy je z lehátka závistivě sledujete, ale bojíte se přidat, že byste mohla ublížit miminku? Na téma, zda se v těhotenství koupat, nebo raději ne, se diskutuje v jednom kuse a ani lékaři nejsou často jednotní. Většinou se ale shodnou, že při dodržení určitých pravidel a hygienických zásad a při troše opatrnosti si můžete s klidným svědomím zaplavat. Na co je ale dobré dát si pozor?

Nejrizikovější je koupání ve stojaté vodě, kde se rychle množí bakterie a nebezpečné sinice. Pokud ale máte koupání v bazénu či rybníku ráda, nemusíte se ho vzdávat. Vyhledávejte ale jen ta místa, kde máte jistotu, že je kvalita vody pravidelně kontrolována a monitorována. Vhodnějším řešením je řeka, úplně nejlepší variantou pak moře. Nebo můžete zkusit bazén, kde se pořádají kurzy plavání pro těhotné nebo kojence a batolata, tam je záruka čisté a přísně hlídané vody. Po koupání se vždy osprchujte a převlékněte do suchého oblečení nebo jiných plavek. A jestliže chcete mít intimní partie dokonale chráněné, použijte hygienické tampóny, které jsou napuštěné vazelínou nebo probiotiky a jsou běžně k sehnání v lékárnách i drogeriích,“ zdůrazňuje MUDr. Andrea Pašková.

Pozor na opalování

Pokožka těhotných je výrazně citlivější, při pobytu na sluníčku hrozí rychlé spálení nebo vznik nevzhledných pigmentových skvrn. Cílenému opalování se proto raději vyhněte, vyhledávejte spíše stinná místa, nepohybujte se na přímém slunci mezi 11. a 15. hodinou. Důsledně používejte opalovací přípravky a krémy doporučené pro těhotné a hlavně s vysokým ochranným faktorem. I když jste se s tím doteď nesetkala, v těhotenství se u vás může objevit nepříjemná alergie na sluníčko.

Vysoký krevní tlak v těhotenství škodí vám i miminku. Co hrozí a jak se léčí?

Jak si v létě a horku ulevit

  • Vyhýbejte se oblečení z umělých tkanin. Lépe vám bude v šatech z přírodních vláken, jako je hedvábí, len nebo bavlna. Určitě oceníte vzdušné tuniky nebo zavinovací šaty.
  • Pozor na těžká, tučná a smažená jídla. Ideální je jíst častěji a menší porce, dopřávejte si čerstvou zeleninu, ovoce, bílé maso a mléčné výrobky.
  • Pokud trpíte na křečové žíly, noste kompresní punčochy i přesto, že je vedro. Pomůže také střídání teplé a studené vody při sprchování. Jako první pomoc poslouží tvarohový obklad. Na bavlněný nebo lněný ručník rozprostřete syrový tvaroh a oviňte jej kolem nohy. Přes něj omotejte ještě ručník.
  • Před okno v ložnici pověste vlhký ručník nebo prostěradlo, to trochu zchladí vzduch v místnosti a bude se vám lépe spát. Malý ručník nebo látkovou plenu dejte před spaním na čtvrt hodiny do mrazáku. S nimi se vám pak bude příjemně usínat bez pocení.
Embed:
Témata: Zdraví, Těhotenství, Jídelníček, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, Zdraví žen, léto, intimní partie, žaludek, Úrok, Jorda, Žába, Otok, Infekce, Sprcha, Lehký, Sinice, Pigmentace, Drogérií, Homolka, Lékárna, Bazén, Mléčné výrobky, Gyn Medico, Tekutina, Zdraví na Heureka.cz