Maminka.czTěhotenství a porod

Těhotná v létě? Rady jak přežít úmorná vedra

Iva Endrychová 19.  7.  2014
Těhotná v létě? Rady jak přežít  úmorná vedra
Být těhotná v létě znamená pro tělo zvýšenou zátěž. Potíte se, nohy vám otékají. Ale i letní parna se dají v pohodě přežít s našimi tipy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sluníčko

Pokožka těhotných je citlivější. Cílenému opalování se raději vyhněte. Vyhledávejte spíše zastíněná místa. Na kůži používejte krémy doporučené i pro těhotné a hlavně s vysokým ochranným faktorem. Ikdyž jste se s tím doteď nesetkali, v těhotenství se u vás může objevit alergie na sluníčko, a to už je důvod k tomu více se vyhýbat slunečním paprskům.

Oblečení

Vyhněte se oblečení z umělotin. Lépe vám bude v šatech z přírodních vláken jako jsou hedvábí, len, nebo bavlna. Určitě oceníte vzdušné tuniky nebo zavinovací šaty.

Stravování

Tak jako při dietě i v těhotenství byste se měla vyhýbat těžkým tučným jídlům. Je lepší jíst častěji menší porce než jedno velké jídlo denně. Pokud patříte k těm ženám, které v létě mají chuť tak maximálně na saláty, jogurty a ovoce, dbejte na to, abyste do těla dostala dostatek uhlovodanů, bílkovin i tuků.

Křečové žíly

Na takzvané varixy pomáhá gymnastika. Naučte se nový rituál: každý den, když přijdete z práce domů, hoďte si nohy na stůl a relaxujte. Především pokud v práci musíte většinu času stát. Pokud na křečové žíly skutečně trpíte, noste kompresní punčochy i přesto, že je vedro. Dalšími vašimi pomocníky jsou dostatek pohybu a při sprchování střídání teplé a studené vody. Jako první pomoc poslouží například tvarohový obklad: Na bavlněný nebo lněný ručník rozprostřete syrový tvaroh a oviňte jej kolem nohy. Přes něj oviňte ještě froté ručník.

Křeče v lýtkách

Tyto bolestivé křeče vás nejčastěji přepadnou v noci. Jsou příznakem, že vašemu tělu chybí horčík, vápník nebo vitamín B. Zajistěte, ať je váš jídelníček na tyto prvky bohatý. Po poradě s lékařem pijte minerálky se zvýšeným obsahem hořčíku, jezte loupané mandle a dostatek zelené zeleniny.

Zadržování vody v těle

Bolavé a oteklé nohy jsou průvodcem mnoha těhotných. A ve vedrech jsou tyto otoky ještě mnohem nepříjemnější. Trochu vám uleví koupel nohou - nohy si položte do zvýšené polohy a umývejte je od shora dolů vlhkou lněnou žínkou. Do studené vody můžete přidat pár kapek levandulového nebo meduňkového oleje. Jistě znáte Knaippovu metodu. V létě nic nebrání tomu ráno a večer si ji dopřávat. Sprchujte nohy od chodidel ke stehnům studenou vodou.

Kolísání tlaku

Kvůli zvýšenému množství krve v těle musí být krevní oběh výkonnější. V létě však obvykle jede na úsporný režim aby se tělo stále nepřehřívalo. Problémy s krevním tlakem se projevují nízkým tlakem a pocity na omdlení; dítě je v břiše klidnější. Základní radou na tyto obtíže je dostatek tekutin.

Sport

Vhodným pohybem zvládnete některé z výše uvedených problémů levou zadní. Pár plaveckých temp v chladivé vodě prospěje krevnímu oběhu. Ale nepřehánějte to. Přeci jen je v těhotenství vyšší rizko infekce, proto nezůstávejte ve vodě hodiny a ihned po koupeli se převlečte do suchého.

Pár ochlazujících tipů pro horké dny

  • Ledové kostky smíchejte s citronovým, levandulovým nebo mátovým olejem a před spaním si jím potírejte zátylek a hrudní kost.
  • Před okno v ložnici pověste vlhký ručník nebo prostěradlo, to trochu zchladí vzduch v místnosti.
  • Složte lněný ručník a před spaním jej na čtvrt hodiny dejte do mrazáku - s ním pak usnete bez pocení.
  • Poprašte si tělo mentolovým pudrem, funguje to jako klimatizace.
  • Pro lepší hydrataci pokožky nechte pár minut proudit studenou vodu na předloktí a tlakové body.
  • Snažte se důležité věci vyřizovat brzo dopoledne. Odpoledne si pak můžete dopřát zaslouženou siestu.
Témata: Tuniky, Uvedený problém, Omdlení, Zvýšené množství, Řád, Jak, Let, Bavlna, Gymnastika