Maminka.czTěhotenství

Těhotné by neměly zapomínat na vitamin D, zlepšuje kvalitu nitroděložního prostředí

redakce 31.  10.  2016
Nízký příjem vitamínu D v perinatálním období se tradičně spojuje s poruchami kostního systému. Hromadí se však důkazy, že dlouhodobá porucha kostního systému tvoří jen zlomek důsledků nedostatečného příjmu vitamínu D.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zlepšuje kvalitu nitroděložního prostředí

Ve skutečnosti je jeho absence vitamínu D rizikovým faktorem vzniku řady chronických nemocí - srdečních a onkologických onemocnění, schizofrenie, cukrovky, psoriázy, revmatoidní artritidy i dalších autoimunitních onemocnění.

Neničte drahocenný vitamín C. Těchto 6 věcí jej nejvíce ničí

Vitamín D se řadí k látkám, které modulují dlouhodobé programování lidského zdraví. Podle závěrů pozorování provedených komisí OSN pro výživu (FAO), výživě matky a dítěte je třeba věnovat zvláštní pozornost zejména v době před otěhotněním až do ukončení 24. měsíce věku dítěte.

Právě tehdy je výživa schopna obzvláště ovlivnit strukturní a funkční vývoj organismu! Potvrdilo se, že právě tyto strukturní a funkční změny mohou mít dlouhodobé následky pro lidské zdraví. Biologické mechanismy si mohou nadlouho zapamatovat metabolické účinky raného výživového prostředí plodu a novorozence. Nedostatečný příjem vitamínu D v perinatálním období může takto vytvořit základ dlouhodobého pozdního poškození zdraví.

Dobroty, kterými prospějete miminku v bříšku

Absenci vitamínu D v těhotenství si odnáší nejen kostní systém dětí - mají nižší obsah minerálů v bederních obratlích a plochých kostech, což zvyšuje riziko osteoporózy v jejich pozdějším věku.

Výzkum provedený na základě pozorování FAO ukázal, že nedostatek vitamínu D u těhotných žen vyvolává poruchu transportu vápníku v placentě. A nejen. Právě kvalita nitroděložního prostředí může nést odpovědnost za vznik mnoha dalších chronických onemocnění v pozdějším životě dítěte.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Výživa a stravování, Ostružina, Autoimunitní onemocnění, Dyslexie, Vitamín d, Treska, Vitamín, Porucha učení, Buňka, Glasgow, Výzkum provedený, Pastvina, Rizikový faktor, Vít, Akutní onemocnění, Nedostatečný příjem, Prostředí, Malina, Estradiol, Deficit, Listí, Placenta, Lidské zdraví, Zdraví na Heureka.cz