Maminka.czTěhotenství

Tejpování bříška vám uleví v těhotenství a pomůže i po porodu. Prozradíme jak

Bolesti svalů a kloubů, beder či šlach a jiné obtíže spojené s těhotenstvím a porodem trápí občas většinu žen. Právě v těhotenství je ideální zvolit takovou pomoc, která se obejde bez chemie a je založena na podpoře a ochraně bolestivého místa zvenčí. Jedním ze způsobů, jak si ulevit od bolesti přirozenou cestou, je kineziotaping neboli tejpování.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Barevnými páskami polepení lidé nejsou žádní podivíni. Tejpování neboli kineziotaping je velice účinná metoda, která vám může v těhotenství ulevit od bolestí, a zpříjemnit tak některé týdny či měsíce. A jak to funguje? Pružné barevné pásky jemně nadzvednou pokožku, a tím podpoří její lepší prokrvení. Usnadňují přirozený proces hojení těla tím, že poskytují stabilitu a oporu kloubům i svalům – v těhotenství, po porodu, při sportu i v běžném životě.

VIDEO: Podcast Maminka: Potravinové doplňky v těhotenství

„Jistě jste si všimli, že těla sportovců jsou někdy doslova pokryta barevnými páskami. Jde právě o takzvané tejpy, elastické pásky, které slouží k podpoře kloubů, svalů, kůže, cévního a lymfatického systému, ke snížení bolesti i otoků a také ke snížení svalové únavy. Tejpovací páska totiž podporuje oslabené místo, tím mu ulevuje a rovná tělo do správné polohy. V současné době se tejpování využívá ve sportu, při fyzioterapii nebo právě v gynekologii a porodnictví,“ říká Bc. Anna Švábová, porodní asistentka Gynekologicko-porodnického oddělení v Nemocnici Mělník, kterou provozuje skupina Vamed Mediterra.

Co jsou tejpy?

Tejp je bavlněná pružná látka, která je utkána do 90 stupňů, tudíž je roztažitelná jen v podélném směru. Svými vlastnostmi připomíná svrchní vrstvu kůže, ke které přilne svou druhou, lepící stranou. Tejpy se dají aplikovat téměř na celé tělo a drží několik dnů, a to i přes sprchování, plavání a běžné denní aktivity. Jejich odolnost je zajištěna lepidlem z lékařské pryskyřice, které díky přírodnímu původu eliminuje vznik alergických reakcí na kůži pacienta. Svými vlastnostmi je tejp velmi podobný lidské kůži, je prodyšný, pokožka se pod ním nezapaří a je roztažitelný až na 150 procent. Pokud se správně aplikuje, přilne k pokožce tak, že ho přestanete vnímat a můžete se zcela přirozeně pohybovat.

V závislosti na tom, kam se tejpy lepí, se zároveň liší jejich vlastnosti. Cíl je však pokaždé stejný. Měly by vám ulevit od bolestí nebo otoků. Tejp nalepený na kůži aktivuje její receptory, které vysílají signály na odstranění určité poruchy.

Máte-li například natažený sval, je bolestivý, ztuhlý a špatně se prokrvuje. Pokud na něj aplikujete tejp, zvýší se jeho prokrvení, to má pak za následek snížení bolesti a otoku. Z toho důvodu se páska aplikuje v největším protažení dané partie. „Často se mě maminky ptají, jestli rozhoduje barva tejpu,“ říká Daniela Drobíková, specialistka na kineziotaping.

Bolestivá menstruace není normální. Začněte potíže řešit!

Barva tejpů je přitom jen psychologickou záležitostí. Všechny barvy mají stejné vlastnosti, jsou stejně silné i pružné. Přesto existují důvody, proč používat různé barvy. Například v Japonsku, odkud tato metoda pochází, používají na otoky spíš studené barvy, jako jsou modrá nebo bílá, a na místa, která potřebují teplo, zase hřejivé barvy, jako jsou oranžová nebo červená.

Tejpování v těhotenství i po porodu

Těhotenství a porod znamenají pro ženské tělo značnou zátěž. Prochází výraznými změnami, které dopadají na mnohé orgány těla, kůži, svaly a klouby. Proto jsou tejpy ženami hojně využívány právě v tomto období. Tejpování v těhotenství je nejen účinné, ale i zcela bezpečné. Tejpovací páska poskytuje podporu pro rostoucí bříško a zmírňuje nepříjemné pocity v dolní části zad a břišní oblasti. Páska dokáže rozložit váhu bříška tak, aby se minimalizovaly únava i pocit těžkosti, zpevní se díky ní také páteř, uleví bedrům a podpoří správné držení těla.

Po porodu vám zase tejpovací pásky pomůžou při stahování bříška. Pokud budete po porodu tejpovat bříško, bude docházet k rychlejšímu zavinování dělohy. Kineziotaping je také výborným pomocníkem při potížích s diastázou (rozestupem břišních svalů) a pupeční kýlou. Nošení stahovacího pásu nemusí být každému příjemné, kineziotaping je v tomto případě mnohem lepší alternativou.

„Pásky je v těhotenství možné nosit běžně přes den, ale i během spánku v noci. Úlevu by žena měla pocítit okamžitě po aplikaci. Před tejpováním těhotenského bříška by se každá nastávající maminka měla poradit se svým gynekologem a posléze by se měla svěřit do rukou zkušeného fyzioterapeuta nebo porodní asistentky, která prošla kurzem tejpování. Ti ji naučí správnou techniku. Pro každou ženu může být vhodný trochu jiný způsob tejpování,“ uvádí  porodní asistentka Anna Švábová.

Budou vás v těhotenství bolet záda? Prozradí to tvar vašeho bříška

Jak správně používat tejpy?

Barevné tejpovací pásky sundáte nejlépe mokré ve sprše nebo ve vaně. Pomalu, bez trhnutí, abyste pokožku zbytečně nepodráždila. Zbylé lepidlo pak snadno odstraníte mýdlem. Po odstranění je pokožka mírně podrážděná, je proto vhodné ji promazat krémem nebo masťovým základem a nechat ji odpočinout. Další aplikace tejpů je pak vhodná po dvou až třech dnech. Správně aplikovaná páska přináší úlevu okamžitě a po celou dobu, co je na kůži.

Kdy tejpy raději nelepit?

Dermatitidy, ekzémy, znaménka výrazně přesahující povrch kůže, čerstvé jizvy, podrážděná nebo extrémně citlivá pokožka, křečové žíly, trombózy, horečnaté stavy, diabetes – cukrovka, hnisavé kožní projevy.

Zkušenosti maminek s tejpováním

Klára, 30 let

U obou těhotenství jsem tejpování vyzkoušela a nemůžu si to vynachválit. Bolesti zad byly nesnesitelné a zpočátku jsem vůbec nedávala žádnou důvěru barevným páskám. Ale funguje to skvěle. Při druhém těhotenství jsem zvládala tejpovat už sama. Dnes jsou už obě děti ve školce, ale ani tak při bolestech zad nikdy nesáhnu po pilulce. Prostě tejpuju.

Martina, 26 let

Na tejpování jsem byla před měsícem. Zbývají mi dva měsíce do porodu a začíná to být náročné. Bolesti zad mě trápily vždy a teď byly nesnesitelné. Myslím, že tejpy mi pomohou zdárně dokončit těhotenství.

Sylvie, 32 let

Na tejpování se teprve chystám. Dočetla jsem se o tom nedávno. Čekám dvojčata a záda i břicho dostávají pořádně zabrat. Připadá mi to podle popisu báječné. Na cvičení se moc v tomhle stavu necítím, chemie nepřipadá v úvahu, takže se těším, až to konečně vyzkouším.

Bolest zad a pánve v těhotenství. Trpíte při každém kroku? Těchto pohybů se vyvarujte

V těhotenství a po porodu vám tejpování pomůže při:

  • přípravě k porodu od 37. týdne těhotenství
  • oslabení přímých a šikmých břišních svalů
  • bolestech kyčelních kloubů, beder, křížové oblasti a stydké kosti
  • léčbě otoků v těhotenství a po porodu
  • tvrdnutí bříška
  • rozestupu přímých břišních svalů (diastáza)
  • zotavování se po císařském řezu (k terapii jizvy)
  • uvolňování prsních žláz (při městnání mléka či tvorbě zatvrdlin v prsu).

Tejpování těhulek i maminek

Mgr. Daniela Drobíková, porodní asistentka, specialistka na kineziotaping, danieladrobikova.cz

Zvládnou si maminky nalepit pásky samy?

Tejpovací pásky si lze doma nalepit bez nutnosti kurzu. Pokud však ale chcete tejpovat někoho jiného, nutně doporučuji si kurz udělat. Já některým maminkám vysvětluji, jak si zalepit například diastázu v těhotenství nebo po porodu, s tím, že si to první nalepení vyzkoušejí vždy pod mým dohledem.

Kde si pořídit kvalitní tejpy?

Mám vyzkoušeno mnoho tejpovacích pásek, a to přímo na sobě. Od těch nejlevnějších po dražší. A musím říct, že je to velký rozdíl! U těch levnějších jsem měla podrážděnou pokožku, tejp mě svědil, vydržel nalepený jen pár dní a lepidlo pak nechtělo z pokožky dolů. Oproti tomu ten kvalitnější vydržel dlouho, neodlepoval se, pokožka byla bez podráždění a po odstranění nebylo po lepidlu ani stopy. Takže se určitě vyplatí investovat do kvalitnějších, tedy i dražších pásek.

Existují i nějaké nežádoucí účinky?

Tejp sám o sobě by neměl mít žádné takové účinky. Přesto se v praxi setkávám s lidmi, kteří jsou alergičtí na náplast, tedy na jeho akrylovou vrstvu. Používám zásadně hypoalergenní tejpy. V souvislosti s nadměrným protažením pásky při její aplikaci hrozí to, že se pokožka podráždí. Je tedy vhodné, pokud o nějakých negativních reakcích víme, aplikovat tejp s menším protažením.

GRAFIKA: V jakém věku ženy v ČR poprvé rodí?

 

Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Po porodu, Tipy a rady v těhotenství, Zdraví žen, Bolest, Bříško po porodu, Tělo, Diastáza, tejpování, diabetes, pokožka, Povrch kůže, Specialistka, Stahovací pás, Natažený sval, Papírování, Česká republika, Prysk, Bříško, Prokrvení, Bederní oblast, Kožní projev, Zdraví na Heureka.cz