Maminka.czPo porodu

Tělo po porodu je jiné! Změny, které vás mohou zaskočit nebo vyděsit

Simona Procházková 30.  7.  2020
Vaše tělo odvedlo skvělou a neuvěřitelně těžkou práci, a tak není divu, že mu těhotenství a porod daly trochu zabrat. Jako novopečenou maminku vás pak můžou některé skutečnosti hodně překvapit. Povolené břišní svaly, inkontinence, hemoroidy, křečové žíly… lékaři ale uklidňují, vše se dá řešit. Jak?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Možná se nestačíte divit, co všechno se během těch několika měsíců těhotenství stalo a jak moc se vaše tělo změnilo. Nepoznáváte se a přemýšlíte, jestli ještě někdy bude všechno jako dříve? Ano, některé změny jsou bohužel nevratné, spousta nepříjemností a nevítaných proměn se ale dá řešit.

Rozestup břišních svalů

Bojíte se, že už napořád budete vypadat jako v pátém měsíci? Žádný strach, chce to jen trpělivost a cílené posilování. Levá a pravá strana svalů tvořících přední stěnu břicha se v důsledku velkého vnitřního tlaku během těhotenství někdy oddělí a uvolněná tkáň, která je spojuje, je nedokáže udržet. Mezi oběma stranami se následně vytvoří mezera. Některé druhy cviků a sportovních aktivit tento stav mohou ještě zhoršit, a tak se někdy cvičením místo pevného bříška stane vypouklé. Většinou je štěrbina tak malá, že se dá správně zvoleným cvičením snadno uzavřít, v horších případech pomůže chirurgický zákrok. Každopádně, než se vám břicho vrátí do formy, nějakou dobu to trvá a s jakýmkoli cvičením nezačínejte dříve než po skončení šestinedělí (po císařském řezu doporučují lékaři počkat tři až čtyři měsíce).

Šestinedělí v klidu? Chce to kojení, dotyk kůže na kůži a dost jídla a pití

Zácpa

V těhotenství a v poporodním období je zácpa velmi častá. Na začátku gravidity je hlavní příčinou vzestup hladiny hormonu progesteronu, který způsobuje zpomalení střevní peristaltiky. S postupujícím těhotenstvím se děloha zvětšuje, dochází k útlaku orgánů v břišní dutině a střevo ztrácí svou přirozenou průchodnost tím, že nemá dostatek místa. Negativní vliv na odchod stolice má kromě toho i dolní část dělohy, která tlačí na konečník. „V průběhu prvních dvou poporodních týdnů dochází k normalizaci střevní peristaltiky, přesto bývá sklon k zácpě a nadýmání. Snížený příjem tekutin během porodu, předporodní otoky, snížený břišní svalový tonus, snížení nitrobřišního tlaku a strach z bolesti z důvodu přítomnosti hemoroidů a jizvy po nástřihu hráze vedou k oddalování první stolice. Prevencí zácpy po porodu je dostatečný pohyb, pitný režim a zvýšené množství vlákniny (celozrnné pečivo, zelenina a ovoce). Důležité je i podpořit střevní mikroflóru (např. jogurty). Naopak zácpu můžou prohloubit léky obsahující železo, které jsou po porodu často užívané z důvodu léčby chudokrevnosti (vzniká kvůli krevní ztrátě během porodu),“ vysvětluje MUDr. Jan Lacheta, primář centra reprodukční medicíny Iscare.

Vagina a její nemoci: Svědění, mykóza, záněty, rakovina a léčba - Mojezdraví.cz

Hemoroidy

Mohou se objevit v těhotenství i během porodu a dělíme je na vnitřní a vnější. V podstatě se jedná o zvětšené křečové žíly v oblasti konečníku. V těhotenství k jejich vzniku přispívá snížení odtoku žilní krve z pánevní oblasti vlivem tlaku zvětšené dělohy, tendence k zácpě v důsledku hormonálních změn, dále se spolupodílejí vlivy genetické a anatomické, například obezita. Během porodu aktivní tlačení zvyšuje nitrobřišní tlak a tím i tlak na konečník, což může vést k vyklenutí hemoroidů. Nejčastěji se projevují bolestí, svěděním, krvácením či jako hmatná bulka v oblasti konečníku. Prevencí vzniku hemoroidů je dostatek vlákniny, tekutin a pohybu. „Vláknina vede ke změkčení stolice, pohyb zajistí udržení střevní motility a dostatečného svalového napětí. Léčba je buď lokální, nebo celková, v závislosti na tom, zda se hemeroidy vyskytují v těhotenství, či po porodu. Po celou dobu těhotenství lze lokálně aplikovat gely s obsahem dubové kůry, případně sedací koupele v dubové kůře. V těhotenství lze celkově podat i léky na žilní nedostatečnost, tyto léky jsou však na lékařský předpis. Výše zmíněné přípravky lze podávat i v období po porodu. Po porodu jsou také v léčbě vhodné lokálně působící volně prodejné masti či čípky. Lékaře je nutno vyhledat v případě většího krvácení z konečníku či v případě zhoršení bolesti,“ říká MUDr. Jan Lacheta.

Péče po porodu: Do sprchy a větrat! Co ještě urychlí hojení?

Větší noha

Očekávala jste sice, že se nějaký čas po narození dítěte pravděpodobně nevejdete do svých oblíbených džín, ale ve snu vás nenapadlo, že bude problém obout boty? Může se to stát! Nejnovější vědecké studie prokázaly, že v těhotenství se může ženám změnit velikost i tvar chodidla. Přibírání na váze v graviditě a zvýšená rozvolněnost kloubů a vazů způsobují zborcení příčné klenby nohy. A ztráta výšky nožní klenby bývá trvalá. Podle výzkumů má až 70 % žen po porodu delší i širší chodidlo, a to v některých případech až o 8 milimetrů. Díky těmto změnám můžete nějaký čas po porodu trpět bolestí chodidel při chůzi.

Občasný únik moči

Hodně nepříjemná obtíž, se kterou se potýká spousta novopečených maminek. Obvykle se jedná pouze o dočasný problém, způsobený povolenými svaly pánevního dna. Když se při porodu tlačila hlava miminka na boční stěnu pochvy, nervy na těchto místech se staly dočasně necitlivými. Pomůže vám procvičování svalů pánevního dna (velmi účinné jsou tzv. Kegelovy cviky). Dobrou zprávou je, že nervy se regenerují rychle a typická poporodní inkontinence trvá jen několik dní až týdnů. „Během těhotenství dochází ke změně anatomických poměrů, které mohou trvat i po porodu. Pokud zároveň dojde ke zvýšení tělesné hmotnosti, mohou se problémy kumulovat. Inkontinence se dá řešit fyzickým cvičením, redukcí tělesné hmotnosti, v některých případech léky nebo operací,“ říká MUDr. Jan Pokorný, MBA. Každopádně je vždy dobré svěřit se s problémem svému lékaři a poradit se s ním.

Povolená pochva

Pokud máte za sebou vaginální porod, je nutné počítat s tím, že po něm zůstane vaše vagina o něco málo větší, než byla dříve. Bezprostředně po porodu je navíc poměrně dost oteklá. Otok ale po pár dnech opadne, svaly se vrátí do normálu a vagina se začne zmenšovat. Některé ženy si přesto stěžují, že při pohlavním styku si „dole“ připadají „vytahané“ a povolené. Pomoci dokážou opět Kegelovy cviky, zaměřené na posilování svalů v oblasti pánevního dna a močového měchýře. Další obtíží, která vás může zaskočit, je nedostatečné zvlhčení vaginy po porodu. To je způsobeno nižší hladinou hormonu estrogenu ve vašem těle, což je zejména během kojení zcela normální.

Poradna: Jsem po císaři a chci začít sportovat. S čím začít?

Křečové žíly

Varixy neboli křečové žíly jsou jasně viditelné žíly těsně pod povrchem kůže, které jsou rozšířené, mají ztenčenou stěnu a různě se nevzhledně kroutí. Nejčastěji jsou jimi „poznamenány“ dolní končetiny. Měla jste dispozice k jejich vzniku již před otěhotněním? Těhotenství patří mezi rizikové období, které může zhoršit jejich stav. Pokud jste zjistila, že se tento problém týká i vás, volbou číslo jedna, která končetinám uleví, je pravidelné nošení speciálních kompresních punčoch. Lékař vám může doporučit také nejrůznější lokální léčivé přípravky, které obsahují heparin, ve formě mastí nebo tablet. Doporučuje se též zvýšit příjem vitaminu C, B, E a zinku. V případě, že pozorujete zásadní zhoršení stavu nebo vás obtěžují bolesti či otoky, vyhledejte lékaře, který zhodnotí, jaký postup léčby bude právě pro vás nejefektivnější.

Únava po porodu: Nedostatek spánku kompenzujte kvalitním jídlem

Pigmentace nejen v obličeji

Nepěkné změny na pokožce, zejména v oblasti obličeje a dekoltu, patří u spousty žen k typickým těhotenským „neduhům“. Mezi nejčastější, které v určité míře zaznamená každá nastávající maminka, patří těhotenské hyperpigmentace, které postihují až 90 % těhotných a výraznější bývají u žen tmavých fototypů. Typická je zvýrazněná pigmentace v oblasti prsních dvorců, dále v oblasti střední čáry břicha a také na genitálu. Po porodu samovolně ustupují. Mnohem více obtěžující ale bývá tzv. chloasma (neboli těhotenská maska). Jedná se o symetrické, mapovité hyperpigmentace v obličeji, nejvíce na čele, v oblasti horního rtu, na hřbetu nosu či nad lícními kostmi. Vznikají působením hormonů estrogenu a progesteronu, kdy dochází ke zvýšené tvorbě kožního pigmentu – melaninu. Během šestinedělí postupně mizí, u malého počtu žen ale bohužel přetrvávají dlouhodobě. Tento kosmetický problém je pak možné řešit pomocí speciálních bělicích krémů, chemického peelingu, dermabraze nebo laseru.

Rostoucí bříško není důvodem k lenosti! Hýbejte se!
Ploché břicho po porodu: Co to znamená, když se řekne abdominoplastika?
Sex po porodu: Tohle jste možná vůbec nevěděli!
Témata: Těhotenství, Porod, Po porodu, Tipy a rady porod, Hubnutí po porodu, Pánevní dno, Tělo, Diastáza, Kegelovy cviky, Bolest, Zvýšení, Dolní končetina, Pigmentace, Povolené bříško, Špatný případ, Vaginální porod, Jan Pokorný, ISCARE, Zvětšující děloha, Procvičování, Pór, Bulka, Cvičení, Nedostatečné zvlhčení, Dobrá zpráva