Maminka.czNovorozenec

Tělo v zajetí hormonů

Jana Potužníková 23.  2.  2012
Mluvíme o nich v pubertě, těhotenství, menopauze. Ale hormony řídí naše tělo každý den. Jak ovlivňují metabolismus, hubnutí a přibírání? A co je o nich dobré vědět?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jsou malé, doslova titěrné, pouhým okem nepostřehnutelné, ale bez nich by naše tělo nemohlo fungovat, jak má. Hormony jsou jako miniaturní vojáčci s přímým rozkazem splnit daný úkol. Jsou vylučovány tzv. žlázami s vnitřní sekrecí nebo přímo určitou tkání a putují si krví a dělají, co mají (pokud je všechno v pořádku). Ovlivňují doslova každý pochod v těle, ale každý z nich může dělat jen to své. Nemohou se vzájemně zastupovat, a i proto tak citelně vnímáme jejich nedostatek, přebytek, zkrátka nerovnováhu. A k té když dojde, je zle.

„Hormony jsou jako jeden velký orchestr, skvěle sehrané, každý má svůj part. Jakmile ale jeden vypadne z rytmu, přestane fungovat celá skladba. A v případě hormonů mnoho fyziologických pochodů v těle,“ konstatuje MUDr. Alexandra Moravcová, podle níž je hormonální nerovnováha hlavní příčinou tzv. sekundární obezity, tj. obezity vyvolané onemocněním, nikoli nepoměrem příjmu a výdeje energie. A jaké hormony nás vykolejují nejčastěji a nejvíce ovlivňují naši váhu?

1. HORMONY ŠTÍTNÉ ŽLÁZY

Kolikrát už jste četla, že když máte v nepořádku štítnou žlázu, přibíráte? Už se to stalo tak trochu výmluvou pro lidi, kteří ne a ne zhubnout. Ale ruku na srdce - za tou nadváhou potíže se štítnou žlázou stojí spíše výjimečně. Pravda ovšem je, že nerovnováha produkce hormonů štítné žlázy bývá poměrně častá a určité komplikace s sebou nese.

Ve dvou se to lépe táhne

Hormony štítné žlázy jsou přitom dva - tyroxin (v krevních výsledcích označovaný jako T4) a trijodthyronin (neboli T3). Na starosti toho mají hodně, působí téměř na všechny tkáně. Ale co se hubnutí a tloustnutí týče, bude vás určitě zajímat, že ovlivňují cholesterol a regulují rychlost metabolismu. Právě proto se lidé s potížemi s váhou na hormony štítné žlázy vymlouvají. Tedy především na jejich nedostatek, který tělu samozřejmě neprospívá.

Nedostatek vás nepotěší

„Jestliže pacient přibírá, pociťuje únavu, není schopný se soustředit, bývá zimomřivý, padají mu vlasy, má sklon k zácpě, a navíc ví, že v rodině byla diagnostikována nějaká porucha činnosti štítné žlázy, měl by si nechat udělat krevní rozbor, vyhledat endokrinologa, a pokud se snížená funkce prokáže, začít užívat substituční hormonální léčbu, která dodá chybějící hormon,“ vysvětluje MUDr. Moravcová, že tímto poměrně jednoduchým opatřením nepříjemné symptomy onemocnění jednoduše odezní.

Může z vás spadnout i nějaké to kilo, jestliže toto byla jediná příčina, pokud je však příčin víc, jen úprava činnosti štítné žlázy vás všech nadbytečných kil nezbaví. „Metabolismus se ale při správném dávkování zase nastartuje a po poradě s ošetřujícím endokrinologem, případně obezitologem, může pacient samozřejmě dostat váhu pod kontrolu,“ uklidňuje lékařka, že tloustnutí při nedostatku hormonů štítné žlázy lze odstranit.

ČTĚTE TAKÉ: Velká fotogalerie nejkrásnějších rozesmátých miminek

Zvláštní režim pro těhulky

„Pokud takto nemocná žena otěhotní, množství podávaných hormonů se musí zvýšit, aby se saturovala zvýšená potřeba hormonu, jenž je nezbytný od začátku těhotenství pro správný vývoj mozku plodu. Zásadní nedostatek hormonů štítné žlázy ohrožuje plod poškozením mozku, které může vyústit až ve vrozený kretenismus, tedy nevratné postižení intelektu. Toto postižení se u nás nevyskytuje a správnost funkce štítné žlázy u novorozenců je ošetřena povinným screeningem hladiny hormonu z krve, který se provádí miminku hned v porodnici. Při onemocnění štítné žlázy se mohou dědit dispozice, nikoli onemocnění, proto je třeba onemocnění hlásit v poradnách pediatrů a ti si již své dětské klienty z tohoto hlediska ohlídají,“ objasňuje MUDr. Alexandra Moravcová.

Čeho je moc, toho je příliš

Jestliže jsme popsali nedostatek hormonů štítné žlázy, musíme se zmínit také o jejich nadbytku neboli hyperfunkci štítné žlázy. Ohlásí se opět nepřehlédnutelnými signály, jako jsou pocity horka, únava, roztěkanost, třes víček a prstů, průjmy, zrychlená srdeční akce (tachykardie), výrazný úbytek na váze… Ano, to poslední je možná potěšující, ale je to hubnutí ohrožující zdraví. A vy opět musíte zamířit k lékaři, který vám může naordinovat léky na zmírnění hormonální nadprodukce, oslabit činnost štítné žlázy, někdy je třeba sáhnout k radioléčbě jodem, někdy při neúspěšnosti konzervativní léčby až k chirurgickému odstranění štítné žlázy, po němž následuje doživotní substituce -léčba syntetickými hormony štítné žlázy.

2. POHLAVN HORMONY

Asi víte, že estrogen je ten „ženský“ a testosteron ten „mužský“ pohlavní hormon, ale co je třeba si doplnit, je, že každý člověk má ve svém těle oba dva! Jen je rozdíl v poměru, v jakém se vyskytují. I vy tedy máte testosteron a váš partner trochu ženského estrogenu. Hlavní úlohou pohlavních hormonů je zajistit a ovlivnit správný vývoj a funkci našich pohlavních orgánů, postarat se o vývoj sekundárních pohlavních znaků, zajistit správný vývoj reprodukční funkce. Nicméně toho mají na starosti ještě mnohem více…

Estrogen pod drobnohledem

Ženský pohlavní hormon estrogen je mimo jiné také původcem zadržování vody v těle nebo našeho „tloustnutí věkem“. Jeho přirozený úbytek, daný postupným vyhasínáním funkce vaječníků, se může projevit změnou nálad, návaly horka, rudnutím v obličeji s návaly pocení, nespavostí, úbytkem energie, řídnutím vlasů, vysycháním sliznic, ztrátou pružnosti kůže, poklesem libida. Pokud se nehýbeme, řídnou nám kosti a blíží se osteoporóza. Jeho úbytek zasahuje negativně i do množství cholesterolu v krvi.

Pokračování >>>

Témata: Zdraví, Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Časopis Dieta, Tělo, Zvýšená potřeba, Pohlavní znak, Krevní rozbor, Správné dávkování, Nemocná žena, Chirurgické odstranění, Hormon, Hormonální nerovnováha, Tloustnutí, Zdraví na Heureka.cz