Maminka.czZdraví

Teplé dny lákají do přírody. Dejte si pozor na klíšťata a další parazity

Iva Endrychová 16.  4.  2016
S příchodem teplejších dnů se začíná probouzet i postrach přírody, klíště. Klíšťata jsou malá, nenápadná a velmi nebezpečná. Navíc je potkáte téměř všude. Kromě dětí a sebe myslete i na vaše domácí mazlíčky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Klíště patří k epidemiologicky nejvýznamnějším přenašečem původců infekčních onemocnění. Vlivem změn klimatu se klíšťata a jimi přenášené patogeny začínají objevovat i na místech, kde se dosud nevyskytovaly a jsou také aktivnější. Potvrzuje to i doktorka Státního zdravotního ústavu Kateřina Kybicová, vedoucí NRL pro lymeskou boreliózu. „V České republice se nyní klíšťata objevují i ve vyšších nadmořských výškách než dříve a pozorujeme jejich zvýšený výskyt ve městech a v místech, kde se dříve vlivem nepříznivých podmínek nevyskytovaly. V Krkonoších byla klíšťata odchycena ve 1200 m n.m. a byla u nich zjištěna přítomnost původce klíšťové encefalitidy i boreliózy. V pražských parcích jsme zjistili nejen nárůst počtu klíšťat, ale i velmi vysokou promořenost různými infekčními patogeny, nebezpečnými pro lidi i jejich domácí mazlíčky.“

Jedna dvě, klíště jde…

V současné době neexistuje žádný lék, který by cíleně účinkoval přímo proti viru klíšťové encefalitidy, meningitidy nebo jejich kombinace je očkování. A tři injekce jsou vždy snesitelnější než pouze podpůrná léčba rozvinutého zánětu mozku.

A zdravotní pojišťovny na očkování přispívají.

Příspěvky zdravotních pojišťoven:

VZP (111)


až 650,- Kč

VoZP (201)
děti do 18 let
dospělí


1 třetina ceny vakcín, přeočkování hrazeno plně
až 450,- Kč

ČPZP (205)
děti a mládež do 18-ti let
dospělí

až 500,- Kč
až 300,- Kč

OZP (207)

přispívá podle počtu nasbíraných kreditů 300,- až 1500,- Kč

ZPŠ (209)

až 400,- Kč

ZP MV ČR (211)
děti
dospělí

až 600,- Kč

RBP (213)

až 1000,- Kč

Existuje i jiná možnost

Pro lidi s vrozenou nebo získanou poruchou imunity, kteří nemohou být klasicky očkováni, existuje alternativní způsob ochrany. Je možné jim před, ale zejména po kousnutí klíštěte podat specifické, uměle připravené imunoglobuliny – tedy protilátky proti viru klíšťové encefalitidy.

Ty u zdravých lidí vznikají právě po očkování. Protilátky je možné podat do čtyř dnů po přisátí klíštěte. Jsou efektivní u zhruba dvou třetin pacientů. Mohou být také aplikovány v případě, kdy člověk potřebuje okamžitě vyjet do oblasti, kde jsou klíšťata silně promořena nebezpečným virem, a nezbývá čas nechat se očkovat. Tato metoda pomůže i tehdy, když očkování není možné či dostupné z jiných důvodů.

Naučte se odstraňovat klíště správně a bez rizika

Kromě lymské boreliózy však mohou být klíšťata přenašeči i dalších onemocnění, která se u nás doposud nevyskytovala či jen řídce. „V těchto klíšťatech z pražských lesoparků jsme kromě borrelií zjistili i výskyt nově se objevujících původců onemocnění jako je anaplazmóza, babezióza či ricketsióza.“ Také vám ty všechny názvy znějí cizokrajně? Není divu, týkají se totiž především vašich domácích mazlíčků.

Jak chránit je?

Mnoho majitelů si neuvědomuje, že proti klíšťatům je nutné chránit i jejich psí mazlíčky. Do ordinací veterinářů přicházejí majitelé psů, kteří trpí nemocemi způsobenými klíšťaty. Mimo klíšťat však zdraví psů navíc ohrožují i blechy, které jsou hostiteli tasemnice psí.

Její vajíčka odcházejí z těla hostitele trusem a rozptýlí se po okolí, kde se stávají oblíbenou delikatesou larev blech. Do těla psa se tasemnice dostává tehdy, když takto "nakaženou" dospělou blechu pes spolkne. Endoparaziti se samozřejmě dokážou přenést ze psa i na člověka.

Chránit svého čtyřnohého mazlíčka a potažmo i sebe můžete pravidelným očkováním a odčervením, ale to proti klíšťatům nefunguje máte pak tyto možnosti:

  • Spot on přípravky se aplikují pejskovi přímo na kůži pomocí pipety. Účinkují až 4 týdny, někdy však i méně. Nevýhodou je, že při namočení srsti psa jejich účinek slábne.
  • Revoluční novinkou se stala ochucená žvýkací tableta. Funguje stejně dobře proti blechám, i proti klíšťatům. Již během několika hodin vyhubí všechny parazity nacházející se na našem chlupáčovi. Její účinná látka není v těle metabolizována a v těle se nekumuluje, čili není zdraví škodlivá ani pro pejska ani pro lidi. Stejně bezpečná je i pro březí feny. Doba účinku je až 12 týdnů.
  • K oblíbeným druhům ochrany patří také antiparazitní obojky. Třením obojku o kůži se uvolňuje účinná látka, která se vstřebává do tukové vrstvy kůže, kde setrvává a chrání tak psa před útokem parazitů. Obojky vyšší kvality nezapáchají, navíc jsou voděodolné a účinkují 5 - 6 měsíců.
Témata: Zdraví, Parazit, Pára, Dej, ZPMV, OZP, Pár, Trus, Klíšťová encefalitida, Tasemnice, Přeočkování, Blecha, ZP MV, Encefalitida, Podpůrná léčba, Epidemiolog, Zdravotní ústav, Účinná látka, Lak, VoZP, Státní zdravotní ústav, RBP, Kousnutí, Zvýšený výskyt, Chlupáč, Zdraví na Heureka.cz