Maminka.czPraktické rady

TEST AUTOSEDAČEK 2015: Třetina jich neprošla

Iva Endrychová 22.  6.  2015
ÚAMK ve spolupráci s německým, rakouským a švýcarským autoklubem opět testoval dětské autosedačky. Podívejte se, jak dopadly jednotlivé značky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Evropské autokluby společně na jaře otestovaly celkem 27 sedaček. A vysvědčení, které dostaly, si někteří výrobci za rámeček rozhodně nedají. Letos dokonce v žádné kategorii nenajdete ani jednoho premianta. 9 sedaček dostalo hodnocení 4 až 5, a 18 modelů dostalo hodnocení 2 až 3. 

Kromě bezpečnosti se u sedaček testovala i snadnost obsluhy, ergonomie, obsah škodlivin, možnos čištění potahů a zpracování produktů. 

Sedačky také v rámci testování prodělaly crash testy. Ten čelní dopadl katastrofálně pro sedačku Hauck Varioguard (do 18 kg). "V rychlosti 64 km v hodině došlo k devastaci zadní části základny a figurína vypadla ze sedačky směrem pod sedadlo," uvedl mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka. Kromě čelního nárazu prodělaly sedačky i boční v rychlosti 50 km/h. 

Hodnotitelé se také zaměřily na obsah škodlivých látek. Tady neprošlo šest sedaček. Obsahovaly nadměrné množství polycyklických aromatických uhlovodíků nebo insekticidů či stabilizátorů. 

Podívejte se, jak probíhají crashtesty. ADAC je zdokonalil.

V tabulce najdete, jak obstály jednotlivé testované autosedačky. 

Klepněte pro větší obrázek
Zdroj: ÚAMK

Pomůžeme Vám vybrat správnou autosedačku
Přirozený vývoj, nové předpisy pro dětské autosedačky
Témata: Praktické rady, Testy a kvízy, Váš domov, Výbavička pro miminko, auto, Test, ADAC, Rámeček, Snadnost, Vomáčka, Čelní náraz, Přirozený vývoj