Maminka.czGynekologie a porodnictví (poradna)

Test DNA odhalí předrakovinové změny děložního čípku přesněji než cytologie. Komu ho hradí pojišťovny?

Simona Procházková 13.  4.  2021
Od letošního roku patří mezi vyšetření i test HPV DNA, a to pro ženy ve věku 35 a 45 let. Je součástí preventivních gynekologických prohlídek a hrazený je ze zdravotního pojištění. Jde o metodu, která s vysokou přesností stanoví, zda je v těle přítomná infekce rizikovým typem viru HPV. O jaké vyšetření se jedná, vysvětlí prof. MUDr. David Cibula, CSc., vedoucí Onkogynekologického centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Změny na děložním čípku, které vedou k rozvoji nádorů, způsobuje pohlavně přenosná infekce lidským papilomavirem (HPV). Jde o virus, který je v populaci velmi rozšířený, během svého života se s ním setká až 80 % z nás. Vyhnout se mu dá pouze doživotní sexuální abstinencí nebo monogamií obou partnerů, což je pro drtivou většinu lidí nereálné.

Rakovina děložního čípku je jediné zhoubné onemocnění ženských orgánů, kterému lze téměř ve všech případech předejít. Přesto je v Česku každoročně zjištěno u 800 žen, z nichž zhruba 360 nemoci ročně podlehne. Podle odborníků je na vině hlavně nízká proočkovanost proti původci této nemoci, lidskému papilomaviru (HPV), malý zájem žen o preventivní gynekologické prohlídky klesající s rostoucím věkem a nízká frekvence využívání vysoce citlivých testů na detekci HPV viru.

Virus HPV způsobuje bradavice, opary i rakovinu! Lze se bránit?

Přitom právě při prohlídkách je nově možné přesněji a spolehlivěji odhalit zvýšené riziko onemocnění a zabránit tak jeho rozvoji. Vyšetření upozorní na riziko možného onemocnění ještě dříve, než se objeví změny na buňkách děložního čípku.

Ženám ve věku 35 a 45 let je nově prováděný tzv. HPV DNA test hrazený ze zdravotního pojištění. Ten s vysokou přesností odhalí infekci způsobenou virovým původcem onemocnění na děložním čípku. Ženy, u nichž tento screeningový test infekci odhalí, tak mohou být pečlivě sledované a případné změny jsou ošetřeny v samotném zárodku. Pro skutečné snížení rizika onemocnění je ale nezbytné, aby ženy chodily pravidelně na preventivní gynekologické prohlídky.

Spolehlivou ochranou je též očkování proti HPV. Díky němu si imunitní systém vytvoří protilátky, které virus zlikvidují, když s ním tělo přijde do kontaktu. Nejlépe vakcína chrání při podání před začátkem sexuálního života, kdy je ochranná účinnost 90 %. Proto byl pro vakcinaci hrazenou z veřejného zdravotního pojištění stanoven věk 13 let. U žen již sexuálně aktivních snižuje riziko nádoru děložního čípku o 50 %.

Aby však měla proočkovanost populace výrazný dopad na snížení výskytu onemocnění, musí dosahovat alespoň 80 %. V Česku to znamená, že je potřeba zvýšit počet očkovaných. Podle nejnovějších dat Ústavu zdravotnických informací (ÚZIS) jsme na pouhých 60 % a číslo meziročně klesá. Očkování je hrazeno ve věku 13 let také chlapcům. Muži jsou totiž přenašeči a mohou nakazit neočkovanou partnerku, navíc může HPV u mužů i žen způsobit další nádorová onemocnění a genitální bradavice.

Endometrióza: Nemoc, která způsobuje bolesti, silnou menstruaci i neplodnost! Netýká se i vás?
Nemocná štítná žláza? Hrozí deprese, vysoký tlak, problémy se srdcem i neplodnost!
Témata: Gynekologie a porodnictví (poradna), Zdraví žen, Menstruace, Rakovina, test DNA, Čípek, Vyšetření, Infekce, DNA, ÚZIS, Děložní čípek, Vir, Zdravotní pojištění, Vir HPV, Test, Onemocnění, HPV, David Cibula, Česká republika, Menstruační kalhotky na Heureka.cz