Maminka.czČasopis Betynka

TEST: Jste připravená mít dítě?

Hanka Lachawitz 6.  1.  2015
Toužíte po miminku? Žádný kočárek kolem vás neprojede aniž byste si ho všimla? Mít dítě je krásná věc. Jenže nejsou to jen radosti, ale také spousta starostí. Je to pro vás nyní dobrý nápad? Odpovězte si nejdříve na několik otázek.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Buďte k sobě upřímná a odpovězte si na několik otázek. Ty správné odpovědi, která ukazují, že jste připravená na to, mít dítě, jsou zvýrazněny tučně. 

V jakém žijete vztahu?

a) celkem často se hádáme

b) máme vášnivý
a vzrušující vztah

c) milujeme se, ale jsme
i dobrými přáteli a partnery 

Na vašem vztahu bude postaveno štěstí celé rodiny, nikdy na to nezapomeňte. V mnoha chvílích bude mateřská láska silnější než ta k otci dítěte, což je normální. Ale i proto, že vás teď oba čeká velká zátěž, měl by být váš vztah postaven nejen na romantickém, ale i praktickém a přátelském základě. 

Proč chcete mít dítě?

a) nejsem šťastná a dítě by dalo mému životu smysl

b) vždycky jsem chtěla mít děti

c)  posílilo by to můj vztah s partnerem

Existuje spousta dobrých důvodů, proč přivést na svět nového člověka. Chcete mu předat svoje zkušenosti, znalosti a hodnoty nebo toužíte po tom, dát svému hezkému vztahu nový rozměr.

Ale pokud jste zrovna s mužem na bitevním poli a dítětem byste si ho k sobě chtěla víc připoutat nebo jen cítíte tlak okolí a biologických hodin, zastavte se. Místo ovulačním testům teď věnujte pozornost sobě a partnerovi a objednejte se k rodinnému terapeutovi, který vám pomůže postavit sebe či vztah na nohy. Nechat dítě přijít do nekvalitního vztahu není vůči němu ani trochu fér.

A myšlenka, že dítě i jinak dobrý vztah utuží, je jemně řečeno bláhová. Jistě vás oba prověří, zažene do krajností, naučí řešit krize, ale není to kouzelná přísada, která by manželství nalakovala narůžovo.

Kde bude dítě spát a kdo k němu bude vstávat?

a) to se nějak ukáže časem

b) sice jsme o tom mluvili, ale na ničem jsme se nedohodli

c) máme v tom jasno a oběma toto rozhodnutí vyhovuje 

Zapomeňte na to, jak to má s nočním vstáváním vaše kamarádka nebo jak to kdysi měla vaše matka. Každý pár je originál a je potřeba vzít v potaz spoustu proměnných – třeba manželovu práci na směny, bytové podmínky a podobně. Hlavně se dobře dohodněte a případně svou dohodu zas společně upravte. Čeká vás několik velmi napjatých měsíců a rozladěnost a nevyspání na dobré rodinné atmosféře moc nepřidají. 

Už víte, kdo bude s dítětem doma a kdo bude vydělávat?

a) ano, máme o tom jasno 

b) ještě jsme o tom nemluvili

c) necháme to plynout

Jedny z největších průšvihů ve vztazích vznikají, když si každý něco myslí. Vy předpokládáte návrat do práce po šestinedělí, protože je to ve vašem okolí obvyklé. Váš muž zas očekává tradiční model, kdy se stane živitelem a vy na několik let opatrovatelkou a hospodyní. Ani jeden model není špatný, ale musíte se na něm domluvit. Včetně toho, jak celý ten blázinec ufinancujete. Rovněž si připravte krizový plán, kdyby ten původní bylo potřeba změnit.

Máte úspory?

a) nemáme, ale dokážeme vyjít s tím, co máme

b) na dítě jsme finančně připraveni 

c) máme dluhy

Určitě znáte rodiny, které i s málem dobře vychovaly kupu dětí. Stejně jako jste slyšeli o párech, kterým ani miliony nezabránily výchovu dětí pěkně zpackat. Nepanikařte, že nemáte naspořeny velké částky, ale přestaňte hned teď rozhazovat. I ta nejskromnější výbavička vás totiž přijde na pěkných pár tisíc, stejně jako musíte počítat s tím, že později to s výdělky za práci na poloviční úvazek nebude nic moc.

Jakou roli budou hrát prarodiče?

a) úplně se na to třesou, že budou pořád hlídat

b) zatím jsme o tom s nimi
nemluvili

c) máme už jasnou představu a oni s ní souhlasí

Zas jsme u toho – nic nepředpokládejte, nic neočekávejte ani si nemyslete, ale hezky na rovinu to prostě proberte. Nejdřív si ujasněte svoji představu s partnerem a pak jako jeden tým proberte s budoucími prarodiči, jaké jsou vaše a jejich představy. A nezlobte se na ně, pokud se do hlídání nepohrnou – bude to vaše dítě, ne jejich, oni už mají odslouženo. 

Máte dost kyseliny listové?

a) co to je?

b) chci ji začít brát až ve chvíli, kdy otěhotním 

c) beru ji spolu s dalšími vitaminy

Podle výzkumů stačí braní kyseliny listové i měsíc před početím na to, aby se významně snížilo riziko různých velmi vážných deformací plodu (rozštěp páteře, špatný vývoj mozku). Denně byste měla spolknout 600 až 800 mikrogramů této látky, ať už v tabletách, nebo ji přijmout ve formě jater, brokolice, špenátu, chřestu, vajec, tresky, luštěnin.

I těhotenství vyžaduje přípravu. Jak na to?

Jaký máte body mass index?

(váha v kilogramech dělená výškou v metrech na druhou)

a) pod 18,5

b) 18,5 až 24,9 

c) nad 25

Toto číslo je jen orientační, neříká nic o tom, kolik procent z váhy právě u vás zaujímají svaly nebo tuk. Ale i tak se dá říct, že ani podváha ani nadváha početí nesvědčí. Děti podvyživených matek se rodí menší, obézní ženy zas hůře rodí a hůře se jim provádí třeba ultrazvukové vyšetření nebo císařský řez. Navíc jsou více ohroženy vznikem cukrovky druhého typu, vysokým tlakem a v neposlední řadě i mnoha kožními nepříjemnostmi. 

Cvičíte pravidelně?

a) necvičím vůbec

b) jen občas

c) jsem v dobré kondici 

Čím jste víc fit, tím snáz ponesete fyzickou zátěž těhotenství i porodu. Začínat se sportem právě teď není sice ideální, ale plavání, procházky nebo těhotenská jóga se zvládnout dají. Na druhou stranu se vyvarujte silového, výbušného tréninku s poskoky a rizikem pádů. Smiřte se s tím, že teď budete chvíli trochu kulatější a těšte se na to, až se po porodu zas pustíte do svých obvyklých dávek zátěže.

Jak reagujete, když se plány na poslední chvíli změní?

a) přizpůsobím se bez mrknutí oka, hlavně pohoda!

b) když něco nejde podle plánu, popadne mě stres

c) mám ráda pevný režim, ale dokážu si poradit s neočekávanými událostmi 

Dítě už navždy změní váš život i jeho navyklý rytmus. Určitý řád a strukturu potřebuje, dělají mu dobře. Ale vy musíte pořád počítat s tím, že může z minuty na minutu onemocnět, být bez důvodu protivné, že někdy usne, když se to nehodí a tak dál. Pokud nehodláte měnit nic na svých stereotypech, hodinách jógy, víkendových pařbách a nedělním vyspávání, ještě si s myšlenkami na miminko dejte raději načas. 

Jak naplánovat těhotenství

Jak jste dopadla?

Nevadí, že jste neodpověděla tak, jak ukazují správné odpovědi. Upřímnost je tou nejlepší cestou, jak něco změnit. Zamyslete se sama nad sebou, svým vztahem a vyrazte za odborníkem nebo třeba za kamarádkou.

Témata: Než otěhotníte, Časopis Betynka, Velká zátěž, Nový rozměr, Ovulační test, Pevný režim, Děti, Poloviční úvazek, Test, Blázinec, Noční vstávání, Tradiční model, Tlak okolí, Těhotenská jóga, Živitel, Pěkný pár, Rozladěnost, Body Mass Index, Podváha, Špatný vývoj