Maminka.czTestujeme s dětmi

Testujeme s dětmi: Jak rodinám vyhovovaly látkové plenky

redakce 5.  10.  2018
To, co ještě před pěti až deseti lety vypadalo jako záležitost pro pár eko nadšenců, se stává běžnou věcí. Čím dál více rodičů používá pro své nejmenší děti látkové plenky. Výběr je obrovský, vybírat můžete nejen podle ceny, ale také podle provedení, různých vychytávek nebo třeba designu. Jak se takové plenky používají? V redakci jsme ve spolupráci s čtenářkami otestovali GaGa's pleny.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Vyzkoušela jsem plenky  GaGa's se svou mladší dcerou a musím říci, že ač první dcera vyrostla na jednorázových plenkách a myslela jsem, že tomu bude i u dcery druhé, po vyzkoušení velmi zvažuji, zda nelátkovat," řekla nám po testování matka dvou dětí Lucie. Testované látkové plenky ji naprosto vyhovovaly. 

Pochvalovala si, mimo jiné, že plenky jsou velmi příjemné, jemné na dotek a variabilní díky cvočkům, pomocí kterých je možné upravovat velikost dle růstu dítěte.

Matky testovaly model označovaný zkratkou AIO neboli all in one. Takovou plenku není třeba nijak vázat, s něčím kombinovat, použije se stejně snadno jako papírová. Mimochodem, GaGa's  plenky získaly v roce 2016 Cenu sympatie v anketě Plenka roku. Krom kvalitního zpracování na první pohled zaujmou potisky  - ukázalo se, že baví nejen maminky, ale i starší sourozence přebalovaných dětí, navíc jsou unisex, což je rozhodně bod plus. 

Testujeme s dětmi: Jak dopadl bublifuk, který slibuje vážně velké bubliny?

Spokojená byla i Míša, maminka tříměsíčního syna. Ze začátku k nim přitom chovala jistou nedůvěru, protože s něčím podobným rovněž neměla žádnou zkušenost. "Na první pohled mě sice dostaly svým designem, ale trochu jsem se bála patentků. Tohle, že mám namotat na své sotva tříměsíční dítě? " líčí své první dojmy matka, která do té doby za vrchol zručnosti považovala to, že zvládne jednorázovky na suchý zip. Testované látkové plenky ji však přesvědčily, práce s nimi je jednoduchá a jejímu synovi vyhovují. 

Pláč neznamená vždy jen hlad. Proč dítě nekonejšit krmením?

Testovaný typ plenek vydrží celé období, kdy je děti potřebují, tedy od narození do nějakých dvou až dvou půl let. Jejich výhodou jsou mimo jiné nastavitelné gumičky v oblasti nožiček, mají vnitřní kapsu, do níž se dá dá vložit další vrstva. Vkládací plena z mikrovlákna schne velmi rychle, přes noc je suchá. Plenkové kalhotky jsou na šňůře suché přibližně za tři hodiny.

Mnozí rodiče se obávají toho, že látkové plenky jsou objemnější a brání tak dětem v pohybu. To ale nepotvrzuje Anna, matka desetiměsíčního syna. "V plenách působil spokojeně. Normálně se překuluje, leze, sedí, stojí, popochází –vše bez potíží," zhodnotila. Neobjevilo se ani opruzení, jediným ale spíše zanedbatelným problémem byly menší otlaky na stehnech, které nebylo třeba řešt. 

Rozdíly mezi generacemi. V čem v péči o děti nejčastěji narážíme?


Savá vnitřní plena je z velmi měkkého mikrovlákna, při vkládání se podle testujících lehce krčí, ale dá se snadno srovnat. Samotné nasazení pleny je rychlé a pohodlné. "Testovala jsem variantu s patentkami, nasazení tedy trvá o malou chvíli déle než u jednorázových plen. Na druhou stranu oceňuji zvláštní řadu cvočků pro upravení utažení kolem stehýnek. Gumičky pro další stažení kolem nožiček jsem nevyužila, vzhledem k synovým mírám. Věřím ale, že pro menší hubenější dítě to může pomoci k těsnící pleně," doplnila Anna, podle níž plenky uvnitř udržely vše, co měly. Ale například na noc by je nedoporučila - k tomu účelu však výrobce nabízí jiné systémy plen.

5 signálů, že je zralé odložit plenky. Aby nebylo brzy nebo pozdě!

Testující matky se pozastavily nad tím, že ač jde o českou značku, vyrábí se v Číně. "Naše pleny si navrhujeme sami za pomoci maminek, které nejprve testují navržené a vyrobené prototypy, dle jejich připomínek se upravují do finální podoby a poté jdou do prodeje. Všechna testování můžete sledovat na našem Facebooku," vysvětluje majitelka firmy Petra Sýkorová. 

Samotné šití zadává v nasmlouvané továrně v Hongkongu. Pleny mají atesty pro děti do tří let a jsou testovány přímo továrnou, tak i v certifikačním centru v České republice. Rozhodně nejde o přeprodej čínské manufakturní výroby, důkazem budiž i potisky, v nichž je přímo logo GaGa's plenek, které jsou novinkou v nabídce firmy.

Ta krom plenek nabízí ve stejných designech mimo jiné i přebalovací podložky, pytle na použité plenky nebo praktické bryndáky na suchý zip s gumičkami na rukávech, které lze použít nejen při krmení, ale také třeba př výtvarných pokusech batolat. Bryndáky jsme rovvněž testovaly  - i v plné zátěži si vedly skvěle. 

Testujeme s dětmi: Jak se jim líbily školní sešity Oxford?
Testujeme s dětmi: Jak dopadly pěny na koupání a sprchové gely pro děti?

 

Témata: Miminko, Batole, Kojenec, Testujeme s dětmi, bublifuk, Látková plenka, Stažení, Nejmenší dítě, Roční holčička, Spodní část, Starý sourozenec, První pohled, Plena, Facebook, Česká republika, První dcera, Druhá strana, Děti, Gumička, Design, Maminka, Jak, Vnitřní kapsa, Matka, Míša