Maminka.czBatole

Test: Na cholerika platí jiné výchovné metody než na melancholika

Regina Rothová 9.  11.  2015
„Tohle nesmíš, přece jsme se domluvili a tys to nesplnil.“ Taková prohlášení vypustíme z úst při výchově svých potomků často. Ale děláme to správně? Dosáhneme tím úspěchu, tedy uklizeného pokojíčku, umytých rukou před jídlem, neodmlouvání?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
2. Test, jaký temperament má vaše dítě

Jak vychovávat podle typu 

Každý jsme směsí určitých charakterových vlastností, temperamentu, emocí a inteligence. Vždy se některá složka dostane do převahy a podle toho bychom měli k potomkovi přistupovat a pěstovat u něj důslednost. 

Zkuste si tento test a posuďte zda výsledek odpovídá temperamentu vašeho dítěte :o) 

Cholerik – iniciátor 

Dynamické dítě, aktivní, zaměřené na výkon. Hrozí, že začne najednou padesát činností, ale ani jednu nedokončí. Jedná, na nic nečeká, nečinnost ho zabíjí. To chce velký trénink důslednosti. Ukázat mu cestu, pomoct činnost dokončit, ale partnersky. Respektovat jeho osobnost a nepeskovat ho, to ho jedině odradí. 

Rodič-dráb stojící s rákoskou znamená konec jakékoli spolupráce. Od nejútlejšího věku má zakódovanou teorii: já pán, ty pán. Není to o tom, že by nerozeznal autoritu, že by nedokázal poslechnout, ale respektuje ji jedině v tom případě, že je od autority zase zpět sám respektován. 

Sangvinik – tvůrce 

Kreativní hyperaktivní dítě. Neposedí, neustále se chce pouštět do činností, ale nic nedokončí. Dítě extrovertní, které miluje lidi a život. Často dostává nálepku poruchy pozornosti, ADHD, ale není to pravda. Sangvinik je roztržitý, chce všechno zažít, ochutnat, je rychlý, plný fantazie, netrpělivý, chce všechno hned. 

Jsou to lidé přítomnosti, kteří potřebují neustálé změny. Důslednost je pro ně nejslabší článek. Má potíže zůstat u téže činnosti, musíme mu ji rozdělit na co nejmenší části, pomáhat mu, hlídat postup, aby mohl úkol dokončit. 

Tato slabost je kompenzovaná největší kreativitou ze všech osobnostních typů. Práce s ním je o moudrosti a nasměrování energie vhodným směrem. Zaměřit ho na cíl (postupný), být mu kamarádem, který podrží a pomůže, taktně připomene jednotlivé kroky. A zábavně, sangvinik nesnáší monotónnost a nudu. 

Flegmatik – následovník 

Človíček plný emocí, pochvala a radost mámy, babičky nebo učitelky ve školce jsou přednější než samotný výsledek činnosti. Na výsledku mu vlastně nezáleží vůbec. Pomalu rozjíždí činnosti a úkoly a nikdy nechce pracovat sám. Chce vztahy, takže důslednost trénujte společnou činností, následováním vaší činnosti. 

Flegmatika najdete odpoledne tam, kam ho ráno posadíte. Není to však lenost, která se mu občas vyčítá a přičítá. Dokončí svůj úkol, ale musí být povzbuzován přátelskými pobídkami, např. „Pojď, podíváme se na ten batůžek, jestli jsou v něm všechny hračky, které si chceš k babičce vzít.“ Poslechne a jde, udělá, splní. 

Je totiž šikovný, pečlivý, vytrvalý, důsledný. Když ho činnost zaujme, a hlavně když se dělá v týmu. Je to vyloženě týmový hráč, ale pod správným a důsledným vedením. Pozor ale, nesnáší tlak a rychlost. Výborně se doplňuje s cholerikem, který má právě snahu ho vést. 

Melancholik – analytik 

Důslednost je mu vlastní, ale má problém s iniciací. V hlavě si předem vytvoří úkol těžší, než ve skutečnosti je. Jeho skvělý smysl pro analýzu situace ho může až paralyzovat. Melancholik není pesimista, bývá výborný šachový hráč, vždy několik tahů vpředu, ale brzdí ho předvídání překážek, potřebuje zvednout sebevědomí, ukázat vhodně nastavenou laťku a hranice. 

Melancholik je z podstaty perfekcionista, takže se nesmíří s polovičatým výsledkem, a to ho může zahltit. Nemá odhad vlastních sil a často si dá příliš velký úkol, který nesplní, a to ho trápí. Vysvětlujte, že život není jen o dokonalosti. Zadejte mu jasně daný úkol, s hranicemi a přesnými pravidly. Pro melancholiky i flegmatiky platí pomalý rozjezd, ale zato perfektní konec. 

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Rodina, Batole, Chování a vztahy, Správná motivace, Mezilidské vztahy, Slušné chování, Mela, Batůžek, Tříletý synek, Cholerik, Smažený sýr, Nápodoba, Test, Ideální dítě, Flegmatik, Týmový hráč, Vytahování, Protiklad, Angličtina, Hanička, Nejútlejší věk, Odmlouvání