Maminka.czNež otěhotníte

Krevní test plodnosti napoví, jakou máte šanci na otěhotnění

Markéta Novák Matějková 16.  2.  2019
Se stoupajícím věkem prvorodiček se přirozeně snižuje počet uvolňovaných vajíček i jejich kvalita. Pokud máte obavy, jak na tom jste, můžete si jednoduchým krevním testem nechat ověřit svoji ovariální rezervu, tedy počet vajíček schopných oplodnění.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ačkoliv se jako optimální věk pro početí prvního dítěte uvádí 25 let, řada žen má v současnosti tendenci odkládat mateřství na pozdější dobu. To je prostě fakt a nemá cenu řešit, proč tomu tak je.

Počet vajíček s narůstajícím věkem klesá

Vajíčka se ve vaječnících tvoří už během prenatálního vývoje ženy a jejich počet během života postupně klesá. Uvádí se, že během jednoho cyklu u dospělé ženy zanikne 40 až 100 vajíček. Do 30 let je nedostatek zdravých vajíček poměrně vzácný, po třicítce se ale jejich počet začíná poměrně rychle snižovat a pětina žen má již ve věku 38 let vaječníky zcela vyčerpány.

Za klesající počet vajíček mezi 30. a 40. rokem života může především snižování produkce mužského hormonu testosteronu. Kromě toho množství a kvalitu vajíček ovlivňují také rizikové faktory jako kouření, prodělaná chemoterapie, radioterapie či onemocnění zvané endometrióza, při kterém dochází k růstu částí výstelky dutiny děložní mimo dělohu, například ve vejcovodech nebo na vaječnících,“ vysvětluje MUDr. Marek Antoš z laboratoře SYNLAB.

Když druhé dítě stále nepřichází. Sekundární neplodnost je čím dál častější

AMH test vám napoví, jak na tom jste

Klesající počet vajíček je hlavní příčinou snižování ženské plodnosti. K určení ovariální rezervy, tedy počtu životaschopných vajíček, se využívá test plodnosti AMH PLUS, který stanovuje koncentraci tzv. antimulleriánského hormonu v krvi. Výsledná hodnota vypovídá o tom, zda je plodnost ženy optimální, nebo její šance otěhotnět již klesá. Stanovení AMH tak může sloužit jako vodítko pro načasování mateřství.

Výsledek ženy uklidní, je-li hodnota v normě, v případě snížené hladiny naopak varuje, aby graviditu příliš dlouho neodkládaly. Pokud se hodnota AMH pohybuje nad normálem, může jít o signál syndromu polycystických vaječníků, gynekologického onemocnění způsobeného nadprodukcí mužských hormonů, v jehož důsledku dochází k zastavení ovulace a menstruace,“ doplňuje MUDr. Marek Antoš.

Co všechno byste měla vyzkoušet, než se rozhodnete pro umělé oplodnění?

Ani při nízkých hodnotách není vše ztraceno

Nízká hodnota AMH sice značí sníženou pravděpodobnost otěhotnění, ale to neznamená, že nebudete moci mít děti. Pokud by se však nedařilo otěhotnět přirozenou cestou, je další možnost – využít metodu asistované reprodukce.

Při asistované reprodukci se vaječníky uměle stimulují dodáváním pohlavních hormonů. Ty podporují růst vaječníkových váčků, aby více z nich vyprodukovalo zralá vajíčka určená k umělému oplodnění v laboratoři.

Z hladiny AMH se dá odhadnout odezva vaječníků na tuto řízenou stimulaci, čímž lékař dokáže odhadnout nejen šanci na úspěšné početí, ale také nastavit optimální dávku hormonu folitropinu, který vaječníky stimuluje.

Pro koho je test vhodný?

Vyšetření se doporučuje všem ženám, které plánují těhotenství ve vyšším věku, i těm, které se o početí neúspěšně pokoušejí déle než rok. Využívá se také u žen, v jejichž rodině se vyskytuje předčasná menopauza před pětačtyřicátým rokem života, u pacientek po operaci vaječníků a u žen s těžkou endometriózou či po chemoterapii.

 

Témata: Těhotenství, Než otěhotníte, Plodnost, Chemoterapie, Menopauza, Radioterapie, Oplodnění, Krevní test, Vajíčko, Odezva, Otěhotnění, SYNLAB, AMH, Jak, Test, Hormon, Zastavení, Vaječník, Vodítko