[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Porce:4 Příprava: 10 minut Vaření: 15 minut
400 g linguine 20 cherry rajčátek 100 g prosciutta cruda 2 stroužky česneku, oloupané a rozmáčknuté nožem 2 snítky čerstvé bazalky olivový olej
Linguine uvaříme podle návodu na obalu na skus. Zatímco se vaří těstoviny, nakrájíme prosciutto na menší proužky a rajčátka rozkrojíme na polovinu. V silnostěnné pánvi rozehřejeme dvě lžíce olivového oleje a osmažíme na něm česnek a prosciutto.
Česnek vyjmeme a dáme stranou. Vhodíme rajčátka, promícháme a ihned sundáme z plotny. Dochutíme solí a pepřem. Těstoviny rozdělíme na talíře, přidáme prosciutto a rajčátka, posypeme lístky bazalky a podáváme s najemno strouhaným parmazánem.
Tip: Nemáte-li k dispozici prosciutto, použijte kvalitní libovou anglickou slaninu a uberte olej. Výbornou chuť těstovinám dodají také sušená rajčata. Pokud jste milovníky oliv, můžete přidat i ty.
Porce: 4 Příprava:10 minu Vaření:10 minut
400 g penne 250 g brokolice, rozdělené na růžičky 1 červená paprika, nakrájená na proužky 10 hnědých oliv, rozkrojených na čtvrtky 2 stroužky česneku, oloupané a nakrájené na plátky 2 snítky bazalky olivový olej
Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Brokolici vložíme do horké vody a vaříme 3 minuty, podle velikosti růžiček, přecedíme a přelijeme ledovou vodou. V pánvi rozehřejeme olej a necháme na něm opéct česnek dozlatova. Přidáme růžičky brokolice, papriku a prohřejeme. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a promícháme s hotovými těstovinami. Rozdělíme jednotlivé porce na talíře a posypeme olivami a bazalkou.
Tip:Česnek smažte opatrně, aby se nespálil a nezhořkl.
Porce: 4 Příprava:10 minut Vaření:8 minut
400 g penne nebo jiných krátkých těstovin 100 g parmské šunky 1/2 svazku nebo sáčku rukoly 100 g sýra feta olivový olej
Těstoviny uvaříme na skus a necháme vychladnout. Šunku nakrájíme na nudličky, rukolu podle potřeby propláchneme vodou, sýr rozdrobíme do misky. Hotové těstoviny v salátové míse smícháme se šunkou a rukolou. Rozdělíme na jednotlivé porce, které posypeme fetou a zakápneme olivovým olejem. Podle
Tip:Šunku lze před přidáním k těstovinám zprudka nasucho osmažit. Pokud dětem rukola nechutná, můžete místo ní použít například polníček, který není tak chuťově výrazný.
Porce:4 Příprava:20 minut Pečení: 60 minut
1 balení lasagní 600 g mletého hovězího masa 300 g mletého vepřového masa 2–3 stroužky česneku, rozmačkaného 600 g sterilovaných rajčat nebo hotová rajčatová omáčka 2 hrsti směsi bylinek (oregano, bazalka, tymián) 50 g strouhaného parmazánu
V nepřilnavé pánvi nasucho opečeme česnek dozlatova. Přidáme oba druhy masa a smažíme přibližně 5 minut. Jakmile je maso propečené, vmícháme rajčata, bylinky a podle chuti pepř a sůl. Dno zapékací misky potřeme olivovým olejem a vyložíme plátky lasagní. Na ně dáme vrstvu masové směsi a posypeme trochou parmazánu. Pokračujeme v dalších vrstvách, až zakončíme plátkem lasagní a sýrem. Pečeme zhruba 60 minut při teplotě 180 °C.
Tip: Pokud máte rádi olivy, přidejte jejich kolečka zároveň s bylinkami do masové směsi. Některé druhy lasagní se musejí před použitím spařit vroucí osolenou vodou, jinak by zůstaly i při pečení tvrdé.