Maminka.czTestujeme s dětmi

Testujeme s dětmi: Desková hra na obchod chytla děti i rodiče

Radka Walerová 22.  10.  2018
Deskové hry vám doporučí každý psycholog, protože pomáhají rozvíjet spoustu užitečných dovedností. Navíc děti učí vzájemné komunikaci. Pokud s nimi navíc hrají rodiče, utužují se jejich vzájemné vztahy. Platí to i o hře Obchod od Albi, kterou jsme testovali v redakci i v rodinách s dětmi.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když jsme se rozhodli testovat deskovou hru Obchod, zajímalo nás hned několik věcí. Zda je pro děti pochopitelná a přitom zábavná, zda je skutečně něco naučí, jak slibuje, a také to, jaké je její provedení, tedy jak vypadá a zda něco vydrží. Dá se říci, že ve všech těchto požadavcích naše nároky splnila. 

Ve hře mají děti za úkol dojít z domova do obchodu a tam nakoupit potraviny z nákupního seznamu. Cestou na ně čekají jak příležitosti vydělat si peníze, tak nástrahy, kvůli kterým o ně mohou přijít.

"Hra děti ohromně bavila. Nejvíce možnost nakládat s penězi. Šestiletí jsou čerství prvňáčci, kteří si při hře osvojili pravidla rozměňování větších bankovek na drobné. Zábavné byly i domácí úkoly, které děti chtěly plnit i mimo hru," pochvalovala si Lucie, která hru testovala se svými dětmi a jejich kamarády ve věku od pěti let výše. 

Šest věcí, které dělají rodiče úspěšných dětí! Zkusíte je taky?

Děti bavilo také rozdělování potravin podle složení na mléčné a masné výrobky, zeleninu, ovoce a ostatní. "Méně zábavný je konec hry, kdy se vrací děti s nákupem domů," dodává Lucie. Děti vydržely hrát hru hodinu, což je slušný výkon, udržet jejich pozornost tak dlouhou dobu dokáže máloco. Za nereálné považuje dohrání hry za půl hodiny, jak je uvedené na obalu. Na škodu to však zjevně nebylo. 

Prvňáci a druháci budou nadšení

Pro jak staré děti je hra určená? Výrobce uvádí pro dva až čtyři hráče od čtyř let, nám se osvědčila zejména pro děti v první až druhé třídě. Ty mladší potřebují výraznou rodičovskou asistenci, starším už se zdála moc lehká. 

"Hra je moc hezky zpracovaná, líbil se nám kufřík, ve kterém je všechno, co se hrou souvisí, uložené. Spojení figurky s nákupním vozíkem je prima. Pravidla jsou jasná a srozumitelná," hodnotila matka šestileté Amálky a devítiletého Tobiáše. Rodina se trochu zarazila jen u rozdělování nákupu, nakonec však vyřešili i to. 

Každopádně doporučujeme, aby při rozbalování i uklízení hry asistovali rodiče, aby se něco nepoztrácelo. "Samotné nakupování v obchodě je fajn, děti musí přemýšlet, jak peníze rozměnit, aby měly správnou sumu na koupi potravin. Asi nejvíc se nám i dětem líbily úkoly související s domácími pracemi, které celou hru oživují," dodala matka dvou dětí. Ocenila by však, kdyby ceny potravin více odpovídaly těm reálným, případně poměrům mezi nimi, ostatní testující to však jako problém neviděli. 

 

Už máte Mimibazar v mobilu? Nákup i prodej vybavení pro děti snazší než kdy předtím

Hra Obchod ze vzdělávací edice Kvído slibuje, že děti provede základy finanční gramotnosti, což je věc, která je na rodičích a hra jim to rozhodně může usnadnit. Zároveň umožňuje zažívat situace z reálného života, což učení napomáhá. 

Kromě zacházení s penězi se děti také dozvědí, jaké potraviny je třeba nakoupit na jejich oblíbená jídla, a rozpoznají, které zboží patří mezi mléčné výrobky, ovoce a zeleninu a ostatní potraviny. Vyhrává ten nejrychlejší hráč, který přinese celý nákup domů, má dostatek peněz na zaplacení na pokladně a přitom odolá všem nástrahám v obchodě.

 

Testujeme s dětmi: Pejsek učí děti čísla, barvy, zvuky, umí i schovku
Testujeme s dětmi: Jak rodinám vyhovovaly látkové plenky
Témata: Psychomotorický vývoj (poradna), Rodina a vztahy, Hry pro děti, Testujeme s dětmi, Rodiče, Hračky pro děti, Kufr, Finanční gramotnost, Celá hra, Potraviny, Nákupní vozík, Kvido, Tobias, Gramotnost, Vzájemný vztah, Uklízení, Tobiáš, Reálný život, Kvíd, Nástraha, Tobiase, Oblíbené jídlo, Lucie, Obchod, Děti, Hračky na Heureka.cz