Maminka.czTestujeme s dětmi

Testujeme s dětmi: Smyslové hračky ze dřeva, které děti jen tak neomrzí

Markéta Novák Matějková 7.  10.  2019
Hledáte tipy na smysluplné hračky, které děti zabaví na dlouhou dobu a jen tak z nich "nevyrostou"? V tom případě vás třeba inspirují smyslové hračky ze dřeva, které jsme vyzkoušeli v pražské prodejně Kidtown.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Smyslové hračky mají pozitivní vliv na rozvoj dětí a jsou nepostradatelné pro dětskou paměť a učení. Většinou také nabízejí dětem více možností, jak si s nimi hrát. Jejich předností je i to, že je nemusíte za rok schovávat do krabice, protože si s nimi dítě již nehraje. Hraní s nimi se totiž přizpůsobuje přirozeně věku dítěte. Zatímco batole si bude skládat čtverce do sebe, předškolákovi poslouží stejná hračka například jako pomůcka pro rozlišování velikostí – větší, menší a podobně.

Které smyslové hračky pro děti od narození až po školáky stojí za pozornost, jsme se vydali zjistit do specializované  prodejny hraček pro rozvoj dětí Kidtown.

Duhový architekt stojí rozhodně za pozornost

Jako první jsme měli možnost vyzkoušet sadu Duhový architekt, která obsahuje 4 geometrické tvary – čtverec, obdélník, trojúhelník a oblouk. Sada nás zaujala na první pohled barvou duhy a při bližším prozkoumání také hladkým povrchem s viditelnou strukturou dřeva.

Ocenili jsme, že tento rozsáhlý set poskytne nekonečné možnosti pro tvořivost, konstrukci a představivost. Přestože je u sady napsáno, že je určena dětem od jednoho roku, vyhrají si s ní i děti předškolního věku. Nabádá k rozvoji fantazie i k použití matematické logiky pro třídění objektů do skupin, které odpovídají barvě, tvaru nebo velikosti.

Vhodná je také k procvičování motoriky stavěním věží a jiných obrazců. Duhového architekta je možné využít na procvičení matematických termínů – větší, menší, vyšší a podobně nebo ke zdokonalení jazykových dovedností a rozšíření slovní zásoby při popisu jejich činností v akci.

Cena celé sady je vyšší, ale naštěstí se dají jednotlivé tvary koupit i samostatně. Postupně si tak další tvary můžete jednoduše podle potřeby dokupovat.

Testovali jsme hračky. Které u našich dětí bodují?

Rainbow buttons: Oblázky, které si zamilujete

Další hračkou, která děti zaujala, byly krásné masivní dřevěné oblázky Rainbow buttons, také v provedení sedmi barev duhy. Oblázky jsou navržené v odstupňovaných velikostech s mírně vyrovnanými povrchy pro vyvážení a stohování. Jsou vhodné ke zlepšení koordinace ruka-oko, k poznávaní barev, rozvíjení logického myšlení a zapájení se do hry.

Kamínky jsou velmi příjemné na dotek. Ukázalo se, že vyrovnat je pěkně do komínku není vůbec snadné a chce to trošku trpělivosti. Také musíme zmínit, že jako jedna z mála hraček jsou Rainbow buttons certifikované pro děti již od narození.

Šroubování – Screw Block

Pokud si myslíte, že šroubování baví jen chlapečky, jste na omylu. Zavrtávat šroubky totiž baví i holčičky. Díky hračce Screw Block si děti procvičí jemnou motoriku i barvy. Aby jim totiž seděl správný šroubek do dírky, musí to buď postupně vyzkoušet metodou pokus omyl, nebo si najít vhodnou barvu.

U všech námi vyzkoušených hraček musíme zároveň vyzdvihnout kvalitu provedení a krásný design. Všechny hračky si můžete navíc v prodejně Kidtown osobně vyzkoušet a ještě k nim dostanete odborný výklad, takže za nás návštěvu tohoto hračkářství můžeme jen doporučit.

Napište nám do komentáře, s jakými hračkami si nejraději hrají vaše děti?

Témata: Video, Testujeme s dětmi, Dřevo, JEN, Oblázek, TAK, Rozšíření, Třídění, Sada, Rozvíjení, Děti, Tvar, Hračky, Kidtown, Pražská prodejna, Barva, Procvičení, Poznávání, Hráč