Maminka.czTestujeme s dětmi

Testujeme s dětmi: Stavebnice Resources a puzzle, které se neomrzí

Markéta Novák Matějková 30.  4.  2019
Snad všechny děti milují stavebnice a skládání puzzle. A přiznejte se, nejenom děti. Podle odborníků skládání malých dílků vylepšuje duševní kapacitu, protože zaměstnává levou i pravou hemisféru, a je tak ideální příležitostí k relaxaci, vylepšování funkcí mozku i podpoře trpělivosti. Stavění zase dává dětem možnost popustit uzdu své fantazii.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V redakci jsme proto tentokrát zavítali do nové prodejny Kidtown v pražské Korunní ulici, která se specializuje na hračky pro rozvoj dítěte, abychom se podívali na novinky na trhu. Jednou z nich je cenami ověnčená stavebnice Resources, se kterou si vyhrají školáci i děti školkového věku. Dále jsme nemohli nechat bez povšimnutí nejrůznější druhy puzzle, protože Kidtown, co se týče puzzle, je opravdovým rájem pro malé stavitele. Zaujaly nás nejen skládačky pro nejmenší děti, ale také magnetické a cestovní puzzle v praktickém pytlíčku.

Resources  rozvíjí trpělivost i jemnou motoriku

Stavebnice Resources je naprostou novinkou a hitem mezi dětmi a jejich rodiči. A my se nedivíme. Stavebnice je sice určena pro děti od pěti let (na stavebnici je však napsáno již od tří), ale z vlastní zkušenosti můžeme potvrdit, že si s ní vyhrají bez problémů i tříleté děti. Z ruky ji nechtěl dát ani můj devítiletý syn, který si s ní vydržel hrát celé odpoledne.

Menší děti možná budou při stavění potřebovat pomoct, protože tím, jak je stavebnice bez spojů, tak jim může dělat problém rovnováha. A nejen jim. Sama jsem stavebnici vyzkoušela a přiznám se, že mi chvíli trvalo, než jsem přišla na to, jak jednotlivé kousky správně vyvážit, aby se hned nezřítily. Naštěstí součástí balení jsou také předlohy, kterými se můžete inspirovat, co lze z jednotlivých kousků vytvořit. To využijete například při skládání s nejmenšími dětmi, kdy společně můžete poskládat motýla nebo kočičku, u kterých nemusíte řešit, zda se jednotlivé části nezbortí.

Starší děti si například samy postavily kuličkovou dráhu nebo malé město. Stavebnice má gumový povrch, který je příjemný na dotek. Jak už název Resources neboli Zdroje napovídá, stavebnice obsahuje různé kousky, které svými tvary i barvou připomínají opravdové přírodní zdroje. A můžeme potvrdit, že každý ze zdrojů představuje díky svým jedinečným tvarům a úhlům výzvu sám o sobě.

Na stavění se "zdroji" nás na první pohled zaujalo nezvyklé balení, ale také neobvyklý materiál splňující všechny certifikáty pro bezpečnost dětí. Stavebnice je také designována tak, že se neomrzí, protože každý ze sedmi zdrojů je jedinečný a nabízí tak bezpočet možností, co z nich postavit.

Testujeme s dětmi: Desková hra na obchod chytla děti i rodiče

Puzzle – je libo magnetické nebo cestovní?

Skládání puzzle patří k nejoblíbenějším společným činnostem rodičů a dětí. Je to také vděčný dárek, se kterým nešlápnete vedle. My jsme měli možnost otestovat klasické velké podlahové puzzle od Crocodile Creek s motivem vesmíru.

Jakmile kluci viděli raketu na obalu, který je z pevného kartónu, výskali radostí. Toto puzzle je tvořeno z celkem 36 velkých kousků, které by měli být schopni s menší pomocí postavit i tříleťáci. My jsme puzzle podrobili zkoušce u bratrů ve věku tři a pět let. Vzhledem k náročnosti motivu jim skládání trvalo o něco déle. Ovšem potom, co si postupně pospojovali jednotlivé části, které pak jen skládali k sobě, to zhruba po dvaceti minutách zvládli jen s minimální pomocí dospělých. Kromě balení a velkých kousků musíme u tohoto puzzle vyzdvihnout kvalitu materiálu. To, že je ekologický, není snad již třeba ani dodávat.

Děti zaujalo také magnetické puzzle, které mohou skládat nejen do přiložené knížky s magnetickým povrchem, ale třeba i na lednici. 

Pokud se chystáte na dovolenou a v batůžku nemůže puzzle chybět, zkuste ta cestovní od Mudpuppy, která jsou v bavlněném sáčku, jehož součástí je pohlednice s puzzle obrázkem. Velikost složeného motivu odpovídá letadlovému stolku. Puzzle obsahuje 90 % recyklovaného papíru a při jeho tisku byly použity netoxické inkousty rostlinného původu, takže když se stane, že vám puzzle začne ocucávat mladší sourozenec, můžete být v klidu.

Taky si myslíte, že puzzle není nikdy dost?

 

Témata: Testujeme s dětmi, Hračky pro děti, Stavebnice, Funkce mozku, Trpělivost, Kidtown, Pravá hemisféra, Inkoust, Puzzle, Stavění, Děti, Skládání, Bezpočet, Zdroj, Stav, Balení, Kartón, Karton, Kousek, Hračky na Heureka.cz