Maminka.czTetanus

Tetanus: Jaké jsou příznaky a proč je očkování důležité?

Markéta Novák Matějková 27.  9.  2019
Očkování proti tetanu je v České republice povinné. Jedná se o vážné onemocnění, které se projevuje křečemi a ztrátou koordinace.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co to je tetanus

Tetanus je onemocnění, které je způsobeno anaerobní bakterií Clostridium tetani, která se nachází ve střevech býložravců a trusem se dostává do půdy. Do organismu se potom může dostat poraněním, například způsobeným hlubokými ránami, ale také oděrkami.

"V organismu se bakterie namnoží a uvolní neurotoxin, který se podél nervových zakončení dostává do centrální nervové soustavy. Zde pak brání snižování vzruchů motorických nervů, což způsobí přehnanou reakci svalů – křeče na běžné podněty," uvádí na Mojezdraví.cz.

Příznaky tetanu

Mezi příznaky tetanu patří křeče a ztráta koordinace svalových pohybů. Nemoc se projevuje postupně. Na začátku se objevují obtíže a bolesti při otevírání úst. Teprve později se přidávají další potíže – napětí se rozšiřuje na krk a dochází k rozvoji celkových křečí.

Vzhledem k tomu, že může dojít k ochabnutí dýchacích svalů, hrozí pacientovi udušení. Na stránkách Očkovacího centra uvádí, že polovina pacientů s těžší formou nákaze podlehne.

Matka odmítla očkování proti tetanu: Chlapeček bojuje o život!

Léčba tetanu

Rychlost léčby je velmi důležitá, proto by lidem po úrazu měl být podán protitetanový imunoglobulin, který má zabránit rozvoji nemoci. Nutné je také důkladné vyčištění rány a podání antibiotik. V případě svalových křečí jsou nemocnému podávány léky proti bolesti a analgetika. Ve vážnějších případech je nutná hospitalizace v nemocnici.

Očkování je povinné

Tetanus patří mezi vážná onemocnění, a proto je u nás zavedeno povinné plošné očkování. Přeočkování proti tetanu by mělo být v rozmezí 15 let. U osob starších 60 let by mělo být přeočkování po 10 letech.

Děti jsou proti tetanu očkovány spolu s dalšími onemocněními v rámci kombinovaných vakcín. V současné době se u přeočkování u osob plánujících rodinu používá kombinovaná vakcína proti tetanu, černému kašli a záškrtu.

Případ chlapce nakaženého tetanem

Přestože se tetanus u nás objevuje sporadicky, před pár dny v médiích proběhla zpráva, že v brněnské nemocnici leží tříletý chlapec nakažený tetanem. Ten nebyl proti tomuto onemocnění očkovaný, přestože je to povinné. Podle informací Blesku jej jeho matka nenechala naočkovat. Blesk také zveřejnil podrobnosti k celému případu.

VIDEO: Neočkujete svoje děti? Ohrožujete tím vaše blízké

Témata: Zdraví, Očkování, Tetanus, Tříletý chlapec, Koordinace, Záškrt, Blesk, Trus, Onemocnění, Tetan, Křeč, Příznaky, Přeočkování, Česká republika, DŮL, ÓČKO, Teta, Otevírání, Rozmezí, Vyčištění, Vážné onemocnění, Jak, Zdraví na Heureka.cz

Video