Maminka.czVýživa a stravování

Tip na oběd: 3 houbové pochoutky

Jitka Rákosníková 15.  9.  2012
Tip na oběd: 3 houbové pochoutky
Houbová sezóna je v plném proudu. Ať vyrazíte do lesa nebo raději zamíříte na jistotu do ochodu, dopřejte si skvělé recepty ve znamení podzimu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hříbky s kachními prsíčky

Na 4 porce, Příprava: 80 minut

400 g kachních prsních řízků, 1 lžíce tuku, 500 g hříbků, 2 šalotky, 1 stroužek česneku, 2 lžíce másla, 1 svazek tymiánu, sůl a pepř na dochucení, ovoce (jablka, kdoule) povařené v sirupu k podávání

Kůži na prsíčkách několikrát šikmo nařízněte. Opečte zprudka na rozehřátém tuku a pak vložte na 50 minut do trouby předehřáté na 120 °C. Poté zabalte do alobalu a nechte 10 minut odpočívat. Očištěné houby nakrájejte stejně jako cibulku a česnek a opečte na pánvi na rozehřátém másle. Osolte, opepřete, posypte lístky tymiánu a podávejte k masu nakrájenému na šikmé plátky. Případně doplňte plátky ovoce, opečenými na másle, aby trochu zkaramelizovaly.

Ravioly s houbami

Na 4 porce, Příprava: 35 minut

300 g hladké mouky typ 00, 3 vejce, 500 g pevnějších hub, 30 g piniových jadérek, 2 šalotky, 2 stroužky česneku, 1/2 svazku pažitky, 1 lžíce olivového oleje, 30 g parmazánu, 1 bílek, 300 g rajčat, 2 lžíce másla, sůl a pepř na dochucení

Droždí nechte vzejít v 250 ml vlažné vody. Mouku a sůl promíchejte v míse, uprostřed vytvořte důlek a vlijte do něj vejce. Vypracujte hladké těsto, vytvarujte jako kouli a zabalené ve fólii nechte 10 minut odpočívat v ledničce. Houby očistěte, asi čtvrtinu ponechte stranou, zbytek nakrájejte nadrobno. Olej rozehřejte ve velké pánvi, nejprve na něm opražte nasekaná piniová jadérka, pak nakrájené houby, šalotky a česnek. Osolte, opepřete, přidejte nakrájenou pažitku a nastrouhaný parmazán.

Odpočaté těsto co nejtenčeji rozválejte na pruh asi 15 cm široký. Ve dvou řadách klaďte lžičkou v rozestupech po jedné delší straně hromádky náplně. Okolo náplně vždy potřete rozšlehaným bílkem, pak přiklopte druhou polovinou těsta, dobře přitiskněte kolem náplně a tvořítkem nebo rádýlkem vykrajujte taštičky – ravioly. Povařte ve vroucí osolené vodě asi 2 minuty, vyjměte a podávejte s omáčkou z podušených rajčat a zbylých hub.

Bramboráčky s žampiony a cibulí

Na 4 porce, Příprava: 20 minut

300 g malých žampionů, 2 lžíce olivového oleje, 200 g malých cibulek perlovek, sklenka červeného vína, rozmarýn, 300 g brambor, 1 lžíce bramborového škrobu (Solamyl), olej na smažení, balzamikový ocet, cukr, sůl a pepř na dochucení

Očištěné žampiony pokrájejte a lehce osolené krátce poduste na rozehřátém oleji. Vyjměte a nechte na teple. V oleji poduste oloupané cibulky, osolte, opepřete a podlejte vínem. Nechte víno trochu odpařit, dotáhněte chuť octem a špetkou cukru. Vmíchejte houby, několik lístků rozmarýnu a nechte stranou. Brambory nastrouhejte nahrubo nebo najemno podle zvyklosti. Trochu posolte, pak vymačkejte přebytečnou vodu, vmíchejte škrob, opepřete, případně ještě osolte. Olej rozehřejte na nepřilnavé pánvi, lžící klaďte hromádky nastrouhaných brambor, rozetřete na placičku a smažte z obou stran dozlatova. Podávejte s podušenými houbami a cibulkami.

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., oběd, Tip, Prsíčka, Solamyl