Maminka.czVýživa a stravování

Tip na skvělý moučník: Jablečný koláč

Jitka Rákosníková 24.  11.  2012
Tip na skvělý moučník: Jablečný koláč
Podzim znamená jablka a mít bohatou úrodu jablek znamená, že se budou péct koláče. Naše i světová kuchyně jich znají mnoho – přinášíme báječnou verzi z křehkého těsta. A jablek, samozřejmě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V oblasti pečení jablkových dezertů se meze nekladou. Koláče na plech, kynuté koláče s jablečným pyré, štrúdly a řezy, výčet je nekonečný. Do sbírky přidáváme luxusní křehký koláč se šťavnatou náplní, za jaký by se nemusela stydět ani nejelegantnější vídeňská cukrárna. A z poloviční dávky těsta si můžete připravit i rychlé jablečné taštičky. Do náplně z 1 kg jablek přihoďte pár rozinek, těsto rozválejte na 4mm výšku, vykrájejte kolečka o průměru asi 11 cm, na papírem vyloženém plechu kolečka naplňte, překlopte, okraje dobře přitiskněte, taštičky potřete žloutkem rozšlehaným ve vodě a pečte na střední příčce trouby při 200 oC asi 15 minut. Z poloviční dávky těsta a náplně získáte asi 15 taštiček.

Jablečný koláč

Na 8–12 řezů, Příprava: 1 hodina 50 minut včetně chlazení

na těsto:
300 g hladké mouky
100 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
150 g změklého másla
1 středně velké vejce
nastrouhaná kůra z 1 citronu, nejlépe v biokvalitě

na náplň:
1,5 kg navinulých jablek
50 g másla
1 vanilkový cukr
2 lžíce pískového nebo jemného krupicového cukru
4 lžíce nejlépe calvadosu či jiné jablečné pálenky nebo šťávy

na polevu:
50 g moučkového cukru
1 lžíce vlažné vody
1 lžíce citronové šťávy + šlehačka nebo zakysaná smetana k podávání

Postup krok za krokem:

1. Mouku, oba cukry, máslo, vejce a nastrouhanou kůru dejte do nádoby robota. Prohněťte v robotu, pak rukama těsto vytvarujte jako kouli a zabalte do fólie. Nechte asi 1 hodinu v chladu.

2. Na náplň oloupejte jablka, rozkrájejte je na čtvrtky, odstraňte jaderníky a nakrájejte je na menší kostičky. Na rozehřátém másle v hrnci rozpusťte oba cukry, přidejte jablka, pálenku nebo šťávu a za promíchávání 5 až 7 minut povařte. Nechte vychladnout.

3. Troubu předehřejte na 180 °C. Dvě třetiny těsta vyválejte na fresh fólii na placku o průměru asi 30 cm, zabalte ji do ní a dejte do chladu. Otevírací koláčovou formu o průměru 26 cm vyložte po dně i stěnách pečicím papírem. Pomocí fólie vyložte těstem, dno propíchejte vidličkou.

4. Naplňte jablky, přikryjte plackou ze zbylého těsta, spojte v okrajích, propíchejte vidličkou a pečte na nejnižší příčce trouby 45 až 50 minut. Po vychladnutí potřete polevou umíchanou z uvedených přísad.

Tip: Kvalitní řepný cukr s jemnými krystalky se hodí jak do těsta, tak na přípravu krémů a polev. Běžně, 1 kg za 30 Kč.

Další recepty z vybraných ingrediencí můžete nyní vyhledávat pomocí katalogu potravin!

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Velké vejce, Křehký koláč, Nastrouhaná kůra, Jablečný koláč, Řepný cukr, Cukrárna, Šlehačka, Tip, Zakysaná smetana, Koláč, Moučník