[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
V oblasti pečení jablkových dezertů se meze nekladou. Koláče na plech, kynuté koláče s jablečným pyré, štrúdly a řezy, výčet je nekonečný. Do sbírky přidáváme luxusní křehký koláč se šťavnatou náplní, za jaký by se nemusela stydět ani nejelegantnější vídeňská cukrárna. A z poloviční dávky těsta si můžete připravit i rychlé jablečné taštičky. Do náplně z 1 kg jablek přihoďte pár rozinek, těsto rozválejte na 4mm výšku, vykrájejte kolečka o průměru asi 11 cm, na papírem vyloženém plechu kolečka naplňte, překlopte, okraje dobře přitiskněte, taštičky potřete žloutkem rozšlehaným ve vodě a pečte na střední příčce trouby při 200 oC asi 15 minut. Z poloviční dávky těsta a náplně získáte asi 15 taštiček.
Na 8–12 řezů, Příprava: 1 hodina 50 minut včetně chlazení
na těsto: 300 g hladké mouky 100 g krupicového cukru 1 vanilkový cukr 150 g změklého másla 1 středně velké vejce nastrouhaná kůra z 1 citronu, nejlépe v biokvalitě
na náplň: 1,5 kg navinulých jablek 50 g másla 1 vanilkový cukr 2 lžíce pískového nebo jemného krupicového cukru 4 lžíce nejlépe calvadosu či jiné jablečné pálenky nebo šťávy
na polevu: 50 g moučkového cukru 1 lžíce vlažné vody 1 lžíce citronové šťávy + šlehačka nebo zakysaná smetana k podávání
1. Mouku, oba cukry, máslo, vejce a nastrouhanou kůru dejte do nádoby robota. Prohněťte v robotu, pak rukama těsto vytvarujte jako kouli a zabalte do fólie. Nechte asi 1 hodinu v chladu.
2. Na náplň oloupejte jablka, rozkrájejte je na čtvrtky, odstraňte jaderníky a nakrájejte je na menší kostičky. Na rozehřátém másle v hrnci rozpusťte oba cukry, přidejte jablka, pálenku nebo šťávu a za promíchávání 5 až 7 minut povařte. Nechte vychladnout.
3. Troubu předehřejte na 180 °C. Dvě třetiny těsta vyválejte na fresh fólii na placku o průměru asi 30 cm, zabalte ji do ní a dejte do chladu. Otevírací koláčovou formu o průměru 26 cm vyložte po dně i stěnách pečicím papírem. Pomocí fólie vyložte těstem, dno propíchejte vidličkou.
4. Naplňte jablky, přikryjte plackou ze zbylého těsta, spojte v okrajích, propíchejte vidličkou a pečte na nejnižší příčce trouby 45 až 50 minut. Po vychladnutí potřete polevou umíchanou z uvedených přísad.
Tip: Kvalitní řepný cukr s jemnými krystalky se hodí jak do těsta, tak na přípravu krémů a polev. Běžně, 1 kg za 30 Kč.