Maminka.czTipy na výlet

Tip na víkend či jarní prázdniny: Během zimního výletu uvidíte tři zámky za jeden den

4.  2.  2021
Vydejte se na výlet od zámku k zámku, za jeden den můžete stihnout klidně i tři. Jsou totiž nedaleko od sebe a můžete se k nim vypravit pěšky, autem, na kole nebo se projet po krajině v okolí na běžkách. Čekají na vás dvě krásné stavby a jeden zkamenělý zámek, všechny cíle výletu jsou obklopeny krásnou přírodou, ve které se můžete hodiny procházet a objevovat krásné kouty naší země.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Výlet začíná ve Žďáru nad Sázavou, v městečku, které leží na Vysočině v centrální části Českomoravské vrchoviny a jeho velká část je součástí CHKO Žďárské vrchy. Zámek se nachází nedaleko Poutního kostela sv. Jana Nepomuckého, který je zapsaný na seznamu UNESCO. Jeho historie se začala psát již ve 13. století, kdy jej založili cisterciáci.

Sláva naŽďár výletu!

Současnou podobu mu vdechl geniální stavitel Jan Blažej Santini-Aichel, který je také autorem zmíněného kostela a řady dalších nedalekých staveb. Zážitkem je už procházka po okolí, po místech, kde se historie snoubí s okolní krajinou a dějiny jsou zde vyprávěny na každém kroku.

Za normálního provozu je možné navštívit hned několik prohlídkových tras a užít si také netradiční prohlídku v Muzeu nové generace, které se nachází v budově zámku. V současných podmínkách, kdy jsou muzea a památky zavřeny, se můžete alespoň občerstvit v okénku zámecké kavárny a vyrazit na další zámek.

Lovecký zámeček Karlštejn

Zámeček se nachází asi 25 kilometrů od Žďáru nad Sázavou, nedaleko Svratky a nemá nic společného se známým jmenovcem. Jméno Karlštejn je odvozené od nedalekého Zkamenělého zámku, který lesníci nazývali Kahlstein, tedy holý kámen. Zámeček byl postavený v 18. století, nejprve zde však stála kaple sv. Jiljí, který je patronem lesů.

Znáte putovní kamínky? Tahle venkovní hra vás bude bavit všechny

Zámek byl původně lovecký a obklopovala jej jelení obora. Rokokový zámeček, který byl v loňském roce zrekonstruován, vám bude možná povědomý, natáčel se zde například seriál Četnické humoresky nebo film Temno. Zámeček se je obklopen krásnou přírodou a můžete od něj vyrazit na další výlety, my se vypravíme na místo, podle kterého získal zámeček své jméno, tedy na Zkamenělý zámek.

Zkamenělý zámek

Karlštejn je obklopen místním lesem, my se však vydáme cestou dál, která nás za necelý kilometr zavede k poslednímu zámku naší cesty, a tím je Zkamenělý zámek.

Dříve se mu přezdívalo „Starý Karlštejn“ a tento přírodní monument se v místní krajině nachází ještě daleko delší dobu než jeho mladší kamarád lovecký zámeček. Zkamenělý zámek je vlastně pozůstatkem historického opevnění, za stěnou se nachází příkop pravděpodobně až z doby halštatské. Je vyhledávaným cílem jak místních obyvatel, tak i výletníků všeho druhu po celý rok.

Více tipů nejenom na zimní výlety najdete na webu díky projektu Sláva naŽďár výletu  

Kam s dětmi mezi svátky? Vyzkoušejte naše tipy na úžasné stezky pro děti
Podle čeho vybrat autosedačku a jakým hodnocením věřit a jakým vůbec ne?
Témata: JAR, Cestování, Tipy na výlet, Maminka cestuje, Prázdniny, Cestujeme, Historie, Tipy redakce, Zámky, Karlštejn, Dějiny, Výlet, Jan Nepomucký, Žďár nad Sázavou, Vysočina, Jed, Jarní prázdniny, Jíl, Českomoravská vrchovina, Příroda, Zámek, Žďárské vrchy, Les, Krajina, Zámeček