[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Porce: 16
Příprava: 10 minut
Vaření: 30 minut
200 g sýru čedar vcelku
150 g sýru feta vcelku
2,5 šálku hladké mouky smíchané se lžičkou prášku do pečiva
50 g másla, nakrájeného na kousky
1 vejce
2 polévkové lžíce čerstvého oregana, nakrájeného nadrobno
3/4 šálku vařené dýně, rozmačkané vidličkou
0,5 šálku mléka
na dodělání:
1 vejce, prošlehané v hrnečku vidličkou
1/4 šálku piniových oříšků, nakrájených nadrobno
1/4 šálku vypeckovaných černých oliv
Hlubokou zapékací misku čtvercového tvaru vymažte máslem. Sýry nakrájejte na zhruba centimetrové kostky.
Do velké mísy prosejte mouku, promíchejte ji s máslem, sýry a oreganem. Přidejte vejce a dýni a po částech i dostatečné množství mléka. Míchejte, dokud se vše nespojí a nevytvoří se jemné, lepivé těsto. To vyklopte na pomoučený vál nebo stůl a rukama vypracujte dohladka.
Těsto upěchujte do připravené formy a povrch rovnoměrně potřete prošlehaným vejcem. Posypte směsí oliv a ořechů a zatlačte ji do těsta.
Pomocí pomoučeného nože nakrájejte ještě syrový koláč na 16 dílků. Pečte v troubě předehřáté na 240 °C asi 15 minut. Poté troubu stáhněte na 190 °C a pečte ještě 15 minut nebo dokud není koláč propečený. Nechte v misce 5 minut vychladnout a pak vyklopte na drátěnou mřížku.
Podávejte teplé nebo úplně vychladlé ozdobené oreganem.
TIP: Výborný je koláč podávaný s bazalkovým pestem.
Zdroj: recepty.cz