Maminka.czŠkolák

Tip na víkendový oběd: 4 světové dobroty pro děti

Hanka Kubíčková 25.  2.  2012
Tip na víkendový oběd: 4 světové dobroty pro děti
Servírujte rodině dobroty z celého světa. Nášup budou vyžadovat nejen batolata. Odpusťte si nešvary českých restaurací a zjistíte, že i mexická kuchyně může být pro děti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Francouzské kuře na zelenině

Porce: 4
Příprava: 15 minut
Smažení a dušení: 30 minut

Ingredience:
8 kuřecích stehen
1 polévková lžíce sladké papriky
1/2 kávové lžičky soli
1/4 kávové lžičky čerstvě mletého pepře
rostlinný olej na smažení
1 cibule, nakrájená najemno
400 ml zeleninového vývaru
700 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostičky
4 menší mrkve, nakrájené na kostičky

Postup: Papriku smícháme se solí a pepřem a ve směsi obalíme omytá a osušená stehýnka. V pánvi rozehřejeme olej a stehýnka na něm opečeme ze všech stran dozlatova. Maso vyjmeme z pánve a necháme okapat na papírovém ubrousku.

Na tuk dáme cibuli, asi minutu opečeme, opět vložíme maso, zalijeme vývarem a pod poklicí 15 minut dusíme. Přidáme brambory a mrkev a dusíme ještě dalších 15 minut doměkka. Maso vyjmeme, zeleninu dochutíme solí a pepřem a podáváme.

Mexické tortilly

Porce: 4
Příprava: 15 minut
Smažení: 10 minut

Ingredience:
500 g rajčat, nakrájených na kostičky
lístky z jednoho svazku koriandru, nasekané
1 cibule, nakrájená na malé kostičky
3 polévkové lžíce rostlinného oleje
700 g mletého hovězího masa
1 balení tortill

Postup: V pánvi rozehřejeme olej a osmažíme na něm doměkka cibuli. Přidáme maso, promícháme a necháme propéct.
Sejmeme z plotny, vmícháme kostičky rajčat, podle chuti osolíme a opepříme a nakonec vmícháme koriandr. Tortilly prohřejeme podle návodu na obalu, naplníme vychladlou směsí a srolujeme.

Tip: Pokud vám nejde sekat bylinky najemno, nastříhejte je nůžkami. Pro dospělé přidejte do masové směsi krájenou chilli papričku.

Asijský zelný salát s ananasem

Porce: 4
Příprava: 20 minut
Dušení:20 minut

Ingredience:
500 g syrového bílého zelí, nakrouhaného
1 velká cibule, nakrájená najemno
2 polévkové lžíce másla
150 g celozrnných těstovin
1 malý ananas, oloupaný a nakrájený na kostičky
50 g šunky, nakrájené na proužky

Postup: V pánvi rozehřejeme máslo a cibuli na něm opečeme doměkka. Přidáme zelí, osolíme a opepříme. Dusíme 15-20 minut, je-li třeba, podlijeme trochou vody. Mezitím uvaříme těstoviny. Ananas a šunku přidáme k měkkému zelí a necháme 5 minut prohřát. Do vychladlého salátu dáme špetku muškátového oříšku, osolíme a opepříme. Těsně před podáváním vmícháme vychladlé těstoviny.

Tip: Vyzkoušejte také červené zelí.

Norské smetanové kuře

Porce:4
Příprava: 10 minut
Vaření: 30 minut

Ingredience:
300 g květáku, omytého a rozděleného na malé růžičky
4 menší mrkve, oškrabané a podélně rozkrojené
5 polévkových lžic mouky
4 menší kuřecí prsíčka bez kůže
3 polévkové lžíce rostlinného oleje
šťáva z jednoho citronu
600 ml kuřecího vývaru
4 polévkové lžíce čerstvé petrželky, nakrájené najemno
3 polévkové lžíce solamylu
150 g kysané smetany s vyšším obsahem tuku

Postup: Prsíčka omyjeme, osolíme a obalíme v mouce. Ve vysoké pánvi rozehřejeme olej a maso na něm zprudka osmažíme. Citronovou šťávu smícháme s 200 ml vývaru a maso podlijeme. Přidáme květák a mrkev a 15 minut podusíme.

Maso a zeleninu vyjmeme, do pánve přilijeme zbylý vývar a svaříme na polovinu objemu. Solamyl rozmícháme v trošce vody a vývar jím zahustíme. Povaříme asi 3 minuty, sejmeme z plotny, přidáme petrželku a smetanu a krátce prohřejeme. Podle chuti přidáme sůl a pepř. Maso nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře, přidáme zeleninu a přelijeme omáčkou.

Tip: Podávejte s bramborami či těstovinami.


Další recepty naleznete na webu Recepty.cz

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Výživa a stravování, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Časopis F.O.O.D., oběd, Víkend, Víkendový oběd, Vik, Červené zelí, Dobro, Tip, Solamyl, Svět