Maminka.czRodina

Tip na zimní dovolenou s dětmi

Reklama 12.  11.  2019
Když se řekne Lipno, většina lidí si vybaví letní řádění u vody. Lipensko ale patří k regionům, které rozhodně neusínají zimním spánkem. Právě naopak.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na skvělou dovolenou plnou různorodých zážitků se sem můžete vypravit celý rok. Na podzim žije Lipno hlavně túrami, cyklistikou a in-line bruslením, v zimě zase lyžováním a bruslením na zamrzlém jezeře. Nesjedete si tady sice alpské vrcholy, ale nadmořská výška 725 metrů nad mořem a podhůří Šumavy je ideální pro rekreační lyžování a rodiny s dětmi. Kromě toho do Rakouska to máte, co by kamenem dohodil. A nudit se na Lipně nebudete ani při špatném počasí. Plejáda indoor aktivit a možnosti relaxace jsou skoro nekonečné. Když k tomu přičtete množství historických a technických památek v okolí, Lipno vás prostě neomrzí.

Kde se ubytovat

Rekreační areál Amenity Resort Lipno nabízí ubytování jednotlivcům, párům i rodinám s dětmi. K dispozici jsou prostorné rodinné domy nebo čtyřhvězdičkový hotel s vyhřívaným bazénem se slanou vodou, všechno pár kroků od zamrzlého jezera a od zastávky skibusu, který vás pohodlně doveze až na sjezdovky. Kromě krásného prostředí se můžete těšit na spoustu zábavy a sportovního využití. Součástí resortu je totiž krytá Sport Arena Lipno plná sportovních aktivit od fitness a tenisu přes golf až po lezeckou stěnu. Toužíte-li spíše po odpočinku, načerpat energii můžete ve zdejším Wellness centru, které se řadí mezi největší na Lipně. Nechybí ani restaurace. V restaurantu Blue Lipno si můžete pochutnat na regionálních i mezinárodních pokrmech vždy z čerstvých surovin nebo si zahrát bowling.

Kam na lyže

Nejblíže to máte do Skiareálu Lipno, který nabízí lyžování pro malé i ty ještě menší. Ve Fox parku najdete výukové hřiště o délce 120 metrů, kde jsou tři pojízdné koberce a pohádkové slalomy. Vstup je pro všechny lyžaře zdarma, otevřen je od 8.30 do 16 hodin a pak ještě i od 18 do 20 hodin. V tuto dobu je část vyhrazena pro sáňkování a bobování pod umělým osvětlením. V sobotu zde pravidelně probíhají odpolední soutěže a každou neděli oblíbené Vítání hostů. O zábavu ale nepřijdou ani ti nejmenší lyžaři do 4 let. Učit se lyžovat, a hlavně užívat si sněhu, lišáka Foxe a dalších her, můžou v Bambini parku dlouhém 60 metrů.

Jen o kousek dál se nachází Skipark Frymburk, který je o něco menší a tedy rodinnější. Hlavním tahákem nového areálu je dětský park Médi Kubíka se dvěma pojízdnými koberci, lyžařskou školou a zábavnými atrakcemi. Celodenní lyžování zde vyjde děti do 5 let na 100 Kč a dospělé na 500 korun. K dispozici jsou certifikovaní instruktoři v lyžařské škole přímo v areálu, půjčovny lyžařského vybavení pak najdete ve Frymburku. Pokud mají vaše děti rády běžky, tak přímo na konci vleku je vstup na běžecké tratě vedoucí ke Stezce korunami stromů. Takový cíl je k výšlapu bude určitě motivovat!

Rakouský Hochficht je od Lipna nad Vltavou vzdálený padesát kilometrů a s dětmi to tady fakt umí.  Nový dětský park Fichtl Kids Park se nachází hned vedle restaurace s dětským koutkem a je velmi snadno a pohodlně dostupný přímo z hlavního parkoviště. Mimořádný komfort pro všechny děti a začátečníky nabízí 185 metrů dlouhý zastřešený pojízdný pás na výukovém svahu Rehberg, hned vedle na zvlněné části sjezdovky se vydovádějí už trochu zdatnější děti.  Zdejší sjezdovka má i svou dobrodružnou část, kde během jízdy lesem čeká na děti celá řada překvapení.

Kam za vodou

Součástí Amenity Hotelu Lipno je 20 metrů dlouhý, vyhřívaný krytý bazén se slanou vodou, která je maximálně šetrná k lidskému organismu a má příznivé účinky na lidskou pokožku. Vstup do bazénu je umožněn pouze hostům Amenity Resortu Lipno za poplatek 80 Kč za hodinu. Hosté Amenity Hotelu Lipno mají vstup do 13:00 zdarma.

Pokud vaše ratolesti nedají ani ránu bez tobogánů, vezměte je do Aquaparku Frymburk. Na ploše cca 1500 m2 je vybudována divoká řeka, privátní sauna, dětské brouzdaliště, whirlpool, vodní vřídlo, perličkové trysky, tobogán a další.

Kam za adrenalinem

Milují vaše děti koloběžky? Tak jim ukažte ledoběžky, budou určitě nadšené. Projet se na nich můžou přímo na bruslařské dráze na Lipně. Ledoběžky k nám přišly z Finska, kde se s jejich pomocí pohybovali na zamrzlých jezerech vojáci. Díky tomu, že jsou z lehkého hliníkového materiálu, váží asi jen 3 kilogramy. A jak se na nich jezdí? Ledoběžka vypadá trochu jako koloběžka, jen místo kol má dva dlouhé ostré nože. Jednou nohou se odrážíte, a aby vám neklouzala, natáhnete si na podrážku speciální gumový povlak s hřeby. Jen si dejte pozor – jezdit se na nich dá rychleji než na bruslích, tak aby vám dítě nezmizelo z očí hned za první zatáčkou.

Ledoběžka má ale ještě jednu výhodu – když je na ledě trochu sněhu nebo právě není bruslařská dráha upravená, dají se nože zakrýt gumovými kluzáky a vznikne sněhoběžka, s níž se dá stejným způsobem klouzat po sněhu. Půjčit si je můžete ve Frymburku i v Lipně nad Vltavou. V sezoně je lepší si je předem zarezervovat. Půjčovné na hodinu stojí 210 Kč, na celý den 390 Kč.

Už dávno neplatí, že Lipno je převážně letní destinací. Málokteré místo nabízí tolik aktivit na jednom místě. Nudit se tu rozhodně nebudete za každého počasí.

Témata: Rodina