Maminka.czKam s dětmi

Tipy, jak si užít prodloužený víkend

Iva Endrychová 25.  9.  2015
Přece nebudete o prodlouženém víkendu sedět doma. Na výběr máte hned z několika akcí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Den se zvířátky v anglickém parku v Dobříši

V sobotu 26. 9. je u Dobříšského zámku od dvou hodin připraveno zábavné odpoledne pro děti s rodinami. Na jednotlivých soutěžních stanovištích se potkáte tváří v tvář s různými zvířátky. Poznáte zvířátka z místního útulku a chybět nebude ani ukázka výcviku služebního psa Městské policie Dobříš. 

Více informací o dalším programu najdete na www.zamekdobris.cz

Do Bohnic na festival Mezi ploty

Festival Mezi ploty, který se letos v areálu Psychiatrické nemocnice Bohnice uskuteční 26. a 27. září, potvrdí svou pověst akce pro celou rodinu. Dětem a rodičům bude věnována velká část programu. Vznikne proto rozsáhlá „Zóna pro rodiny s dětmi“, složená z několika částí: Hudební rodinné scény (Kašpárek v rohlíku, Sto zvířat, Jablkoň nebo Pískomil se vrací a další), scény Divadlo dětem (Minor s inscenací Mami, už tam budem?, Drak s trojpohádkou A do třetice všeho... a jiní) či Dětské scény radosti (spousta workshopů pro děti a i kouzelník Aleš Hrdlička).

Malí i velcí návštěvníci si užijí muziku, divadlo, hry, tvůrčí dílny a happeningy, a navíc budou moci nahlédnout do tajů dětské i dospělé duše. Úplný program, obsahující zhruba sto účinkujících, je k nalezení na webu www.meziploty.cz a nafacebookových stránkách festivalu.

Vinobraní na bobovce

Od 25. do 27. září se bude opět v rámci tradiční Svatováclavské pouti na Proseku konat oblíbené vinobraní na Máchalce. Vy si můžete odpočinout u sklenky lahodného burčáku a děti zatím mohou řádit na bobové dráze, v přilehlém lanovém parku, ve skákacím hradu nebo jen tak na louce před areálem. 

Bobová dráha bude v tyto dny otevřena od 10:00 do 22:00, lanový park od 10:00 do 20:00. 

Další informace o programu najdete na www.bobovadraha.cz

Vegefest na Vyšehradě

O víkendu 26. - 27. září si můžete ve Starém Purkrabství na Vyšehradě užít vegetariánský festival pro šest smyslů. Kromě široké gastronomické nabídky si můžete užít i zábavný doprovodný program, který potěší děti i dospělé.  

Součástí festivalové scény bude letos nově i „Dařiště“ (zajišťuje Hearth.net). Místo, kde můžete něco darovat nebo si něco vzít.  „Dařiště“ bude zaměřeno na výměnu receptů, vlastních výrobků (trvanlivé potraviny, domácí kosmetika a podobně) a kuchyňského náčiní.

Návštěvníci si mohou odpočinout v „houpacích sociálních sítích“ s příběhem, které upletli vězni či mladí lidé bez domova. Součástí Vegefestu je nabídka festivalové tržnice, kde budete moci zakoupit sortiment potravinářského i jiného zboží z oblasti zdravého životního stylu.

Festival startuje v sobotu v 11:00 hodin a potrvá až do sedmi hodin večer. Od 19.00 naváže Zelená party ve Starém purkrabství. V neděli 27. září je program naplánován od 10 – 18.00. 

Podrobnosti programu jsou aktualizovány na www.vegetarianskyfestival.cz

Řemeslný workshop

V sobotu 26. září si můžete ve volyňské Pošumavské tržnici užít řemeslný jarmark a navíc si v pětatřiceti dílnách můžete vyzkoušet různá řemesla - malování na sklo, na textil, tvorbu vitráží, mozaiky, recyklaci PET lahví a mnoho dalšího. Seznam dílen s ilustrujícími fotografiemi a další informace o programu naleznete na webu: www.remeslnyworkshop.cz

Dílny jsou připravené různě obtížné, na své si přijdou i nejmenší děti, stejně tak i zruční dospělí. Vstup na workshop je zdarma, platí se jen přiměřená cena za materiál u jednotlivých dílen. Akce probíhá celý den od 9 do 18 hodin.

Facebooková událost zde.

Jakože, cože? překvapte své chuťové buňky

Máte chuť na neobvyklé kombinace? Pak určitě nesmíte chybět 3. a 4. října 2015 na náměstí Republiky v Praze. Stejně jako loni se tam koná nejbizarnější food festival. Představí se tyto restaurace: Bejzment, Soup in the city, Rybárna Praha, Druhej břeh, Dortíkovo, Afro Coffee, Snails Day, Secret of Raw, Brouk na talíři, Madame Lyn, řemeslný pivovar Clock  a veganská restaurace Plevel. 

Budete si moci pochutnat na křupavých červících nebo na candátu se šveskovým chutney se skořicí a mnoha dalších neobvyklých pochoutkách. A na interaktivním workshopu si budete moci vyzkoušet různé úpravy hmyzu. Organizátoři akce samozřejmě připravili i bohatý doprovodný program. 

Organizátorem festivalu je čokoláda Milka. Více o akci naleznete na http://www.jakozecoze.cz.

Herní party v Hradci Králové

Jako v ráji si budou děti připadat v hradeckém obchodním centru Futurum. Od 9. října tam startuje více než třítýdenní hravý maraton v hlavní roli s hračkami od Mattela. 

Malí i velcí budou mít možnost pohrát si s legendárními panenkami a autíčky, které baví již několik generací dětí, ale také objevit zbrusu nové možnosti a výdobytky světa hraček. Jednou z takových novinek, kterou ocení zejména milovníci adrenalinu a akční zábavy každého věku, bude například BOOMco herna. Příležitost prověřit svou mušku v aréně s překážkami dostanou jednotlivci i celé týmy třeba z mateřských škol. A to vše samozřejmě zdarma až do 31. října, kdy akce vyvrcholí Albertíkovým Halloweenem se strašidly a příšerkami.

Fantastický dětský svět, který vybaví jeden z největších světových výrobců hraček, společnost Mattel, doplní bohatý doprovodný program s workshopy, malováním na obličej i relaxační částí pro rodiče. Všechny herní zóny budou v provozu denně od 10 do 18 hodin. O víkendech budou navíc probíhat rozličné soutěže o krásné ceny a se svým představením vystoupí i populární Barbie Dancers. Dorazí i skutečná Barbie s Kenem a příšerkami Monster High v životní velikosti.  Kluci se pro změnu mohou těšit na závodníka Hot Wheels. 

Další informace na www.futurumhradec.cz a na Facebooku.

Výstava Šťastný život v secesi

Od 27. září do 29. listopadu 2015 můžete v brněnském Letohrádku Mitrovských navštívit výstavu, která vás provede bouřlivými léty, kdy se v Evropě schylovalo k první světové válce a přitom vznikl nový umělecký směr - secese. Výstava nabídne pohled, jak prožít spokojený a šťastný život díky zaručeně fungujícím, často humorným, sto let starým radám a návodům, ale hlavně jak vytvořit fungující a vkusně zařízenou domácnost. ​

Výstava je určena jak pro všechny romantiky a milovníky starých časů, tak pro rodiny s dětmi. U každého dioráma bude krátký text spojený s tematickou interakcí či jednoduchým úkolem (vážení mouky, navrhování klobouků, tvorba šperku atd.). Je otevřená denně kromě pondělí, 10 – 16 hod.; 28. 9. - zavřeno, 28. 10. - otevřeno 

Více informací na www.letohradekbrno.cz

V GUD se bude kouzlit

Poslední zářijový víkend v galerii GUD je nabitý tvůrčími dílnami a kreativní jógou. V sobotu 26.9. od 15:00 hodin se můžete těšit na workshop Kouzelnálie očima dětí, v neděli 27.9. od 14:00 hodin na workshop Náhrdelník s vlastnoručně vyrobenou vinutkou a od 15:00 hodin na kreativní jógu. Vzhledem k omezené kapacitě doporučujeme rezervaci předem na rezervace@galeriegud.cz.

Více informací o programu najdete www.galeriegud.cz

Tatrovky v Ostravě

Až do 11. října si v ostravském Avion shopping parku můžete prohlédnout unikátní expozici slavné Tatrovky. Návštěvníci se budou moci svézt také závodní Tatrou z Rallye Paříž - Dakar. Připraven je i další doprovodný program plný workshopů a soutěží. 

 Výstava dýní v pražské botanické zahradě

Od 26. září do 25. října se v Ornamentální zahradě koná výstava dýní. Na jubilejní desáté výstavě uvidíte stovky až.tisíce dýní, které se představí ve zhruba čtyřiceti druzích. Obdivovat můžete od malých 10 cm velkých dýní až po 25 kg krásky.

Témata: Kam s dětmi, Maminka cestuje, Dior, Jak, Lanový park, Prodloužený víkend, Milka, Mattel, Clock, Víkend, Happening, Tip, Staré časy, Wheels, Příšerka, Bohnice, Plevel, Barbie, Policie, Šťastný život, Mitrov, Pivovar, Letohrad, Dětský svět, Ornament