Maminka.czŠkolák

Tipy, jak vybrat správného pediatra

Zuzana Labudová 30.  9.  2014
S dětským lékařem se budete po narození dítěte setkávat častěji než s některými členy rodiny. V ideálním případě v něm najdete nejen rádce, ale i přítele.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
2. Pohled z druhé strany - pediatr vypráví

pediatr a homeopat Tomáš Karhan nám popsal jak vidí spolupráci s rodiči po 25 letech praxe: 

„Do konfliktu s rodiči se v současné době dostane většina pediatrů podstatně častěji než dříve. Někteří rodiče svoji nespokojenost s naplněním své představy o správném léčení řeší změnou lékaře. To je, myslím, nejjednodušší způsob, jak zabránit vzniku a rozvoji konfliktu.

Jinou otázkou je, jestli má maminka či tatínek větší pravdu než lékař, nebo jsou-li tu faktory, jež mohl či nemohl lékař ovlivnit, třeba další vývoj nemoci, který není možné dopředu odhadnout. Týká se to kupříkladu případů, kdy rodiče kvůli přetrvávání nebo zvýšení teploty musí v neděli na pohotovost, přestože v pátek byl lékařem stav dítěte reálně vyhodnocen jako počínající viróza a CRP bylo normální.

Dítě není stroj a porucha nebývá jednoznačně dána jako u automobilu, takže alibistické podávání antibiotik, které si někteří rodiče žádají, by bylo hrubou chybou. Současný stav je podle mého názoru dán obecným poklesem respektu k autoritě. Léčený člověk byl vždy pacientem, tedy člověkem v péči lékaře.

Nové zdravotnické zákony i společenské povědomí posunuje stav do roviny klientské, také rodiče častěji chtějí do procesu léčení vstupovat. V ordinaci pak často slyšíme: ,Ale já jsem četl/a, že…ʻ Do hry tak vstupuje nový fenomén, kterému lékaři říkají „doktor Google“. Někteří rodiče se snaží zcela vytrženě, bez souvislosti, znalostí a zkušeností být oponentem lékaře, bez respektu k profesionalitě zkušeného odborníka – hrubé a často hloupé výlevy na sociálních sítích jsou toho důkazem.

Něco jiného by bylo, kdyby se místo toho rodiče klidně a úplně normálně zeptali, když něčemu nerozumějí. Místo toho obviňují z nezájmu a arogance a zrcadlí pak spíše stav své všeobecně nespokojené mysli. Seřvat veřejně a většinou anonymně doktora, to je ,sladkej adrenalinʻ. Uff! Formálně je tu i nerovnost mezi rodiči a pediatry v tom, že lékař nemůže odmítnout pacienta nebo jeho zákonné zástupce z další lékařské péče. To, co kdykoli může udělat pacient, tedy nesmí učinit lékař, s výjimkou prokazatelného zanedbávání povinnosti ze strany rodiče. To v očích některých lidí posiluje pocit vazalství lékaře, protože on přece musí. Ve skutečnosti je většinou nemyslitelné, aby při opakovaném nesouladu v komunikaci nedošlo ke změně doktora." 

Znáte nějaký takový případ?

"Vím o smutném případu, kdy pacientka hrubě oslovovala svoji praktickou lékařku a paní doktorka dělala, že to neslyší. Já sám jsem dal několika rodičům signál, že by bylo dobré se rozejít, protože například nelze po každé lehké viróze dělat dětem velké laboratorní vyšetření krve, a to s ohledem na stres dětí i na zbytečnost takového laického požadavku. O tom má opravdu rozhodovat lékař."

Je skutečně nedostatek pediatrů?

"V současné době je věkový průměr praktických lékařů pro děti a dorost 58 let, v mém okolí odešel letos do důchodu sedmdesátiletý kolega a odchází osmdesátiletá kolegyně, takže ze čtyř pediatrických praxí jsou náhle dvě a jsou na hranici své kapacity.

Já sám jsem nyní ve věku 60 let předal ordinaci mladé kolegyni a jdu se plně věnovat konstituční homeopatii. Jenže mladých dětských lékařek a lékařů je velmi málo – ročně se jich v celé zemi atestuje pouze pár desítek. Cesta k této nezbytné zkoušce pro výkon praxe trvá ještě nejméně pět let po získání lékařského titulu.

V České republice tak v dohledné době bohužel dojde k dosud neznámé situaci, že řada dětských ordinací zůstane bez lékaře a hodně jich zanikne. Kdo se pak postará o malé pacienty? Možná to povede k trochu jinému pohledu na úlohu pediatra.

Třeba i ti, kteří něco četli na internetu, si pak uvědomí, že doktor Google jejich dítě sotva uzdraví. Paradoxně i v tom může být naděje pro mediky před promocí, aby opět rádi volili za svůj dříve krásný životní úděl obor praktického lékaře pro děti a dorost.“

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, První návštěva, Jak, CRP, Celá polovina, Odvaha, Nový člen, Plnohodnotný život, První kontakt, Preventivní vyšetření, Pediatr, Laboratorní vyšetření, Pediatrie, Nový fenomén, Narozené miminko, Současný stav, Vybraný lékař, Český pediatr, Zdraví na Heureka.cz