Maminka.czPředškolák

Festival reSITE: nabízí umění na ulici, netradiční procházky centrem či cyklojízdy

redakce 21.  5.  2012
Projížďku na kole s výkladem, „dočasný“ park na Náplavce, dětské kresby vyjadřující, jak by to mělo ve městě vypadat, nebo českou premiéru dokumentárního snímku o tom, jak městský design ovlivňuje náš každodenní život, nabízí od dnešního dne do 27. května festival reSITE.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pilotní ročník akce s podtitulem Města jako místa pro život na několik dní pozmění tvář metropole; na piazzettě Národního divadla vyroste obří bublina Rosy – multifunkční objekt z dílny berlínského umělecko-architektonického seskupení Raumlabor.  V něm se kromě odborných diskuzí a workshopů zaměřených na městský design uskuteční také například interaktivní dílna pro veřejnost zaměřená na možné využití vltavského nábřeží, výtvarný program a hry pro děti, prezentace festivalu United Islands, společný tanec argentinského tanga nebo promítání dokumentárního snímku s názvem Urbanized. Pavilon Rosy bude přístupný veřejnosti od pátku 25. do neděle 27. května.

Přehlídka nabídne bohatý program pro nejširší veřejnost včetně dětí, ale také ryze odbornou náplň. Řada předních architektů či urbanistů z různých koutů světa, stejně jako zástupci samosprávy, občanské iniciativy, developeři i řadoví občané budou v Praze diskutovat o tom, jak zvýšit kvalitu života ve městě či vtáhnout obyvatele do dění ve veřejném prostoru.

Pořadatelé se pokusí definovat ideální město, které bude vstřícné k potřebám jeho obyvatel. Jak říkají, doba se vyvíjí a podoba měst s ní. „S realizací tohoto projektu přicházíme v době, kdy česká metropole řeší nový územní plán a kdy je transparentnost v jednání představitelů měst stále diskutabilnější záležitostí. Věřím, že se do připravovaných akcí s chutí zapojí nejen obyvatelé Prahy a napomohou tak společnými silami vytvořit nové vize o podobě tohoto města,“ dodává Martin Joseph Barry, ředitel festivalu.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Novorozenec, Předškolák, Batole, Školák, Kojenec, Kam s dětmi, Maminka cestuje, umění, festival