Maminka.czKam s dětmi

V Holandsku na lodi: dovolená pro celou rodinu

Reklama 1.  4.  2014
Dovolená na lodi v Holandsku nám ukázala, že lze hravě zvládnout cestování s dětmi (4 a 7 let), sportování, prohlídky města zábavnou formou, aniž by se musela rodina rozdělovat nebo nějak omezovat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když jsme se s manželem rozhodovali, kam vyrazit na dovolenou nechtěli jsme dělat kompromisy. A to ani spolucestující v autobuse nebo v letadle hrami našich neposedných ratolestí. Hledali jsme dovolenou, kde budeme moct sportovat, trochu poznávat tradiční kultury, tak abychom byli nezávislí a nemuseli se nikde na dlouho rozdělovat. Nechtěli jsme, aby jeden z nás musel zůstat na pokoji v hotelu se čtyřletou Natálkou, protože by tříhodinový výlet v autobuse prostě nevydržela. Rozhodli jsme se cestovat společně – na lodi v Holandsku.

Doprava do Holandska

My jsme jeli vlastním autem přes noc, kdy nám děti krásně spaly. A mohli jsme si dělat zastávky, jak jsme potřebovali. Jízda nám trvala devět hodin a platili jsme jen českou dálniční známku. Do Holandska se snadno dostanete i letadlem (1,5 hodiny čistý let z Prahy do Amsterdamu), ale 14 hodin autobusem s menšími dětmi představit neumím.

Auto jsme nechali zaparkované přímo na oploceném parkovišti loděnici Centerpoint Charters ve Sneeku na Severu Holandska. Loď jsme si objednali přes české stránky www.holandskonalodi.cz, kde mají stejné ceny jako samotné loděnice. Navíc jsme dostali plavební manuál s podrobnými informacemi k plavbě, od značek, až po doporučené trasy s tipy na výlety, atd. V loděnici nás s lodí seznámila Češka, která se zde stará o českou klientelu právě pro Holandskonalodi.cz. Kousek se s námi projela a ukázala nám, kde se doplňuje voda a vůbec jak celá loď funguje. Měli jsme typ Boekaniar 37, což je ideální loď pro rodiny s dětmi - na přídi je plné zábradlí, kde si mohou děti bezpečně hrát a přitom je máte stále na očích. Navíc má minimum schodů, je to jednoúrovňová loď.

Jak vypadal náš den na lodi?

Mosty, plavební komory jsou otevřené většinou od 9 do 16 hodin, a mívají i polední pauzy (vše jsme měli v plavebním manuálu). A tak jsme stihli ráno zajet s dětmi na kolech pro čerstvé pečivo, nasnídali se a úderem deváté startovali motor. Sedmiletý Šimon stál v klidnějších místech také za kormidlem, samozřejmě pod dohledem. Natálka si malovala na přídi a pomáhala motat lana. Občas s námi točila kormidlem na prostorných jezerech – kterých je na severu Holandska bezpočet. Obecně je sever poklidnější, romantický a poklidný, hodí se tak pro úplné začátečníky.

Proplouvali jsme malebnými městečky, a když se nám někde líbilo, tak jsme zakotvili. Velká výhoda lodí – můžete zastavit, kde se vám líbí (tedy na tomu určených místech). Holandsko má velmi hustou síť řek, kanálů a jezer, a tak si můžete plánovat trasu podle nálady a nemusíte se tak nikdy plavit stejnou cestou. Navíc tu kanály protínají přímo centra měst, místa, kam byste se ani autem nedostali.

Oběd jsem hravě zvládla v kuchyňce na lodi. Ale přiznávám, že jsme také ochutnávali zdejší tradiční fastfoodové jídlo. Manžel si liboval v nakládaných herincích a já s dětmi na hranolkách (hranolky tu mají mnohem bramborovější –širší) a kybelingu (treska v trojobalu). Odpoledne jsme pokračovali v plavbě nebo se vydávali na výlety na kole.

Nejlepší večeře byla na jednom z ostrůvků v Princenhofu, kde jsme večer grilovali. V obchodě seženete jednorázový gril i předem naložené maso.

Večer jsme se myli buď v mini sprše na lodi, anebo jsme chodili do luxusních umýváren, které byly v loděnicích i menších městečkách. Čistotu umýváren by leckterý český kemp záviděl!

Co se nám líbilo nejvíc?

Manžel si pochvaloval svobodu, možnost plánovat cestu, ale i snadno změnit plány podle situace. Natálce se líbilo, že na lodích na sebe všichni mávají. Šimon byl nadšený z kormidlování, jeho snem je být námořníkem v Holandsku. A já si domů odvezla několik cibulí tulipánů a amarylisů a hlavně uzrálé sýry, po kterých se mi bude stýskat asi nejvíc.

Kde se naučit řídit loď?

Doporučuje se před dovolenou absolvovat praktický i teoretický kurz. Nám se osvědčila osmihodinová cvičná plavba v Praze na lodi Explorer. Od zkušených kapitánů výcvikářů jsme se s manželem naučili nejen proplouvat plavební komorou, ale i „přistávat“ ke břehu, vázat lana. Dozvěděli jsme se, jak to vůbec na vodě v Holandsku funguje. Jak si hlídat otevírací dobu mostů a komor, kde lze zjistit výšky a šířky mostů, které musí kapitán hlídat.

Nejprve jsem měla trochu strach a zmatkovala, ale pak jsem to dostala ruky. Manželovi to šlo snadno hned od začátku. Pokud byste si chtěli trénovat více, můžete si objednat kondiční plavby přímo v Holandsku, které obvykle trvají tři dny. Jejich výhoda je, že si vyzkoušíte dovolenou na nečisto.

Nechyběla ani teoretická příprava, rady a doporučení. Pomohli nám s výběrem lodě pro děti (existují lodě, vhodné i pro psy). Radili jsme se i ohledně plavební oblasti, nakonec jsme zvolili poklidnější sever.

Na kolik to vyšlo

Pronájem lodě: 1250 EUR /33 750 Kč
Mostné/poplatky loděnice: 30EUR /810 Kč
Doprava do Holandska: 5 000 Kč
Strava (jídlo i z domova): 6 000 Kč
Celkem: 45 560 Kč pro 4členou rodinu

Lucie Poštolková

Užitečné odkazy

www.holandskonalodi.cz

www.skipperskaskola.cz

www.holandsko.cz

Témata: Dovolená s dětmi, Kam s dětmi, Naše tipy, Maminka cestuje