Maminka.czKam s dětmi

Výstava, kde se nikdo nebude nudit: Víte, co je čórkovač?

Iva Endrychová 7.  5.  2014
Někteří mají před sebou celé čtyři dny volna. Počasí nevypadá, že by nahrávalo, delším výletům do přírody, takže to chce vymyslet nějakou aktivitu uvnitř. Máme to pro vás. V Brně můžete navštívit zajímavou výstavu, na které si můžete všechny exponáty vyzkoušet.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

NAŠE CESTA je interaktivní zážitkový svět postižených pro malé i velké. Jejím cílem je zbořit bariéry, které mezi většinovou společností a lidmi se zrakovým, sluchovým nebo tělesným postižením staví nevědomost, neznalost a nepochopení.

„NAŠE CESTA není klasická výstava, kde si nesmíte na nic sáhnout. Nebudeme na ní mentorovat, dojímat se ani děsit. Ale zcela záměrně budeme děti i dospělé přímo zapojovat do konkrétních situací ze života člověka se zdravotním postižením,“ přibližuje koncept výstavy projektová manažerka Slávka Hocká. „NAŠE CESTA je cestou pochopení na základě osobního prožitku a racionálních informací,“ upřesňuje.

Zbavte se předsudků

Personál výstavy je z velké části složen z lidí, kteří sami se zdravotním postižením žijí, studují a pracují. Právě jich se můžete ptát na vše co vás zajímá, a tak lépe porozumět životu se zdravotním postižením. Navíc přímý kontakt s postiženými vám pomůže zbavit se ostychu, nejistoty a předsudků v komunikaci.

„Cílem výstavy je ukázat, že při troše snahy, porozumění a účelné pomoci mohou být i lidé se zdravotním postižením běžnou součástí našeho života. Dokonce se od nich můžeme ledasčemu naučit,“ vysvětluje Hocká.

Vše si můžete vyzkoušet

Výstavní plocha zabírá 1200 metrů čtverečních a na vlastní kůži na ni můžete zažít například manipulaci s ortopedickým vozíkem v prostředí nádraží a běžné ulice, orientaci na náměstí bez kontroly zrakem nebo pocity člověka v hotelu, který neslyší zvuky kolem sebe. Ve speciálně upraveném bytě si na běžných každodenních činnostech budou moci vyzkoušet různé nástroje, pomůcky a postupy, jak je může realizovat člověk s omezením pohybu nebo bez využití některého ze smyslů, na který jsme zvyklí spoléhat. Dostanou i příležitost pobavit se při speciálních sportech a hrách, jež lidem s různým zdravotním postižením obohacují život.

Víkendoví a sváteční návštěvníci se navíc mohou těšit na pestrý doprovodný program: sportovní, výtvarné nebo divadelní dílny a zajímavá setkání.

Doprovodný program na tento týden: Čtvrtek – terapie loutkou
Víkend - výcvik a zkušenosti s využitím asistenčních psů, canisterapie

Pro širokou veřejnost je výstava otevřena v pondělí až pátek v čase 15–17 hodin a v sobotu a neděli od 9 do 17 hodin. Ve všední dny v čase 9–15 hodin je výstava určena pro registrované školy a dětské organizace. Vstup je zdarma.

Více informací na www.vystavanasecesta.cz.

Výstava NAŠE CESTA navazuje na loňskou interaktivní výstavu Moje cesta, na kterou v Praze přišlo více než 7 300 nadšených návštěvníků, z toho 3 319 dětí ze 149 tříd.

Témata: Kam s dětmi, Maminka cestuje, Canisterapie, výstava, Přímý kontakt, Projektová manažerka, Metr čtverečních, Vít, Nik, Omezení pohybu, Metr čtvereční, Slávka