Maminka.czNaše tipy

To je nádhera! Tereza Ramba v unikátním večerníčku ze střechy Lucerny

redakce 28.  8.  2020
Představte si hraný večerníček, v němž chodí provazochodec po střeše pražské Lucerny. Přesně takový diváci uvidí v pondělí 31. srpna na České televizi 2 a na programu ČT :D – speciální vydání vzniklo v rámci oslav sedmých narozenin tohoto programu pro děti. Podle fotek to vypadá na velkou krásu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nápad na monumentální provedení poetické Andersenovy pohádky Pastýřka a kominíček spojil režiséra a producenta Viktora Tauše a kavárníka Ondřeje Kobzu, který provozuje střechu Lucerny.
 
Ta se během natáčení spolu s okolními střechami a panoramatem Pražského hradu proměnila v autentické divadelní jeviště. Vše se natočilo na jeden dlouhý záběr. 
 
Pohádku četl Jiří Lábus, pastýřkou se stala Tereza Ramba, na piano hrál Ivo Kahánek, po střechách performovali artisté z Cirk La Putyka, Losers Cirque Company, Dekkadancers a Slackshow. Choreografie se ujal Rostislav Novák a hudební aranže zajistil Petr Ostrouchov. 
 
 

Speciální večerníček se odvysílá na konci prázdnin v premiéře 31. srpna v 18.45 na ČT: D a ČT 2, kdy na jeden večer nahradí tradiční pohádku na dobrou noc, která se na obrazovkách České televize objevuje už padesát pět let. Večerníček je tak nejdéle vysílaným televizním pořadem. Dětský kanál České televize si touto speciální verzí pohádky oslaví i své sedmé narozeniny.

Andersenova pohádka není na střechách Lucerny zdaleka jediným uměleckým počinem. "Snažíme se vytvořit jakési (S)nové město Pražské. Někdy na střeše inscenujeme Mozartovu operu Johndovany  Don Giovanni s Adamem Plachetkou pro diváky ponořené v oblečení ve vanách s vodou. Jindy na Karlově mostě prostíráme půlkilometrový stůl. A teď jsme si vytvořili divadelní stage ze střech, na kterých se budou pohybovat jakési obživlé porcelánové figurky z Andersenových pohádek," přibližuje projekt jeden z jeho autorů, organizátor Ondřej Kobza.

Proč číst dětem pohádky? Budou kreativnější, citově vyrovnanější a budou se lépe učit!

Pohádka natočená na jeden záběr navazuje na vizionářský projekt Film Naživo Viktora Tauše, který točí vybraná divadelní představení v netradičních prostorech, například Amerikánku v opuštěném sanatoriu, Losers Cirque Company na dně vypuštěného bývalého bazénu... Vždy na jednu kameru, na živo a přenáší se to v jeden moment do desítek kin. Poté to již nikdo nikdy neuvidí.

„Pastýřku a kominíčka zamýšlíme s Ondřejem Kobzou jako pohlazení dětem na cestu zpět do škol. Andersenova pohádka se zde však také stává oslavou živé kultury a projevem touhy po možnosti jejího návratu domů, do divadel,“ říká režisér a producent Viktor Tauš.

Loni televizní večerníček sledovala více než třetina dětí, které byly v danou dobu u televizí. Česká televize stále připravuje do vysílání i nové příběhy. Na podzim se děti mohou těšit na Honzu a beránka, kteří v sobě spojují výtvarný projev Josefa Lady a klasickou pohádkovou postavu českého Honzy.

Maminka roku: Porotkyně Lenka Koenigsmark věří na soužití více generací a vnitřní sílu
Matky na Instagramu. Které se vyplatí sledovat? Ne všechny jsou perfektní
Témata: Slavní rodiče, Slavné maminky, Naše tipy, Předškolák, Za zábavou, Knihy pro děti, Pohádky, Fantazie, choreografie, Tereza Ramba, Střecha, Večerníček, Česká televize, MOST!, Lábus, Cirque Company, Cirk La Putyka, Oslava, Mozart, Adam Plachetka, Večernice, Nové Město, Honza, Jiří Lábus, Unikát