Maminka.czDomácí mazlíčci

To jsou blechy psí, ty na člověka nejdou! Jak je tomu ve skutečnosti?

Martina Machová 23.  5.  2019
Tak jak je to s těmi bleškami? Kousne blecha z chlupatého Alíka i malého Pepíka? A poznáte vůbec bleší kousnutí?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ano, skutečně je to tak! Blecha psí, ba dokonce ani blecha kočičí není blecha lidská neboli blecha obecná. Ta byla ve středověku spolu s veškami pravděpodobně nejrozšířenějším lidským parazitem vůbec. Blechy obecné však nezpůsobovaly „jen“ nepříjemná kousnutí, ale bohužel patřily i mezi významné přenašeče dýmějového moru – obávané Černé smrti. Zlepšení hygienických podmínek během 19. století výskyt těchto nevítaných společníků značně eliminoval. Mezi oblíbence blechy lidské však překvapivě nepatří výhradně lidé, nepohrdne totiž ani krví psa, kočky, prasete či některých volně žijících savců. Vedle blechy lidské však existují ještě desítky jiných druhů těchto krvelačných potvůrek. Mezi u nás nejfrekventovanější patří pravděpodobně blecha psí či kočičí.

Nejen roupy a vši. Tohle jsou 4 nejčastější parazitární onemocnění dětí

Copak jí blecha psí?

Blecha psí – ano, tak se opravdu jmenuje – patří spolu s blechou kočičí mezi nejrozšířenější druhy blech u nás. Blechy psí bohužel nemají žádné zábrany v tom, pochutnat si také na krvi lidské, nicméně své kočičí a ptačí kolegyně v tomto nepředčí. „Bleší kousnutí pochází především od kočičích nebo ptačích blech, které přeskočí na člověka a také potom z jednoho člověka na druhého,“ vysvětlují lékaři Helmut Keudel a Barbara Capelle, autoři Domácího lékaře dětských nemocí. Také se v tom „blešinci“ již poněkud ztrácíte? Skutečnost je taková, že blecha lidská je v současnosti už méně častá, a tak pokud se na vás již nějaká ta bleška přiživí, půjde pravděpodobněji o blechu kočičí, ptačí nebo psí. Tyto blešky sice nepohrdnou lidskou krví, avšak našim chlupatým čtyřnohým miláčkům dávají, mají-li na vybranou, přednost.

Jak se zbavit vší? Jde to i bez chemie. Podívejte se, jak na to

Kdepak spí blecha nejen psí?

„Hnízdištěm“ blechy kočičí i psí je příjemný kožíšek domácích mazlíčků, popřípadě skuliny v pohovkách a podlaze – proto je nutné, máte-li domácího mazlíčka, pravidelně a poctivě luxovat, vytírat a prát (minimálně na 60 stupňů). Ve zvířecí srsti blechy snadno prozradí droboučká tmavá zrnka, což není nic jiného než bleší trus!

I čistý a udržovaný pejsek si může blechu donést kupříkladu z dovádění se sousedovic psím kolegou. Ostatně až 70 % psů někdy blešky mělo, pokud se váš „mazel“ nevyhnul tomuto nechtěnému dárečku, rozhodně by s vámi neměl sdílet lože ani čalouněnou sedačku, z níž se mimochodem blechy vyhání opravdu těžko.

Nechtěné suvenýry z dovolené: Štěnice, blechy, švábi. Jak se jich zbavit?

Jak poznat kousnutí od blechy?

  • Kousance vypadají jako světle červené skvrnky rozmístěné buď ve skupinách, anebo v řadách.
  • Při stisku kousance se mění jeho barva z červenorůžové na bělavou.
  • Skvrnky jsou lehce vypouklé a mívají zhruba centimetrový průměr.
  • Štípnutí se objevují ve větším množství především na zádech, krku a pažích.
  • Kousnutí silně svědí, někdy dokonce až pálí.

(Štípance od štěnic bývají oproti bleším kousnutím o něco menší a mívají černou tečku uprostřed, a také jich bývá mnohem víc než kousanců od blech. A pozor, štěnice napadají svého hostitele obvykle v noci a výhradně na obnažených částech těla.)

Znáte srpnovou vyrážku? Silně svědí a mohou za ní sametky!
Témata: Zdraví, Děti, Domácí mazlíčci, Parazité, Hygiena, Trus, Blecha, Barbara Capella, Helmut Keudel, NEJ, Kousnutí, Alík, Barbara, Skvrnka, Jak, Zdraví na Heureka.cz