Maminka.czVýživa a stravování

To nepapám! Nespojujte jídlo se stresem, má být spíš o požitku

Michaela Láchová 6.  7.  2019
Má vaše dítko jen pár oblíbených jídel, která je ochotné sníst, a každou novinku v jídelníčku radikálně odmítá? Nevíte si rady, jak ho přesvědčit, aby alespoň ochutnalo? Pojďte na něj trošku jinak! Chce to jen špetku důvtipu a hravosti…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jazýčky našich zlatíček jsou občas pěkně vybíravé a děti samy pěkně tvrdohlavé. Není nic snadnějšího než pevně semknout rty a říct prostě: „Ne, to já nepapám.“ A pokud ještě váš prcek nemluví, stačí jeho znechucený výraz, případně plivnutí jídla zpátky na talíř. Čímž vám naznačí vše. Hlavu vzhůru, maminko. Nejste v tom sama.

„Jedno ze čtyř dětí je vybíravé v jídle,“ potvrzuje terapeutka a výživová poradkyně Jo Cormark (Mother and Baby 11/2018) s tím, že u mnoha z nich jde jen o určité období, po které některé potraviny nebo jídla odmítají. „Vybíraví jedlíci se často objevují mezi dětmi od třinácti měsíců do dvou let. Je to totiž období, kdy si batolata začnou uvědomovat, že mohou ovlivňovat dění na tomhle světě. Testují hranice a zkoušejí své,ne‘, přičemž jídlo je jednou z oblastí, kde mohou skutečně otestovat svou nezávislost,“ dodává.

Jak přimět děti jíst zdravěji? Tahle kreativní máma našla způsob

Důvodů, proč dítě určité jídlo odmítá, ale může být podle ní mnoho. „Třeba když se po nějakém jídle zakucká, může mu podobná struktura navodit tuhle vzpomínku. Důvodem ale může být i intolerance určité potraviny,“ vyjmenovává. Vybíravost v jídle může samozřejmě být též otázkou temperamentu.

Zkrátka může být mnoho důvodů, proč vámi pečlivě připravené domácí jídlo vašemu labužníčkovi prostě nechutná. Co tedy s tím? Hlavně žádný stres. Protože jakmile začnete jídlo spojovat právě se stresem, je to cesta do peklíčka. Naopak přístupem s dostatkem empatie a fantazie, jak společné stolování oživit, lze jakékoli problémy většinou zvládnout. Výživový specialista David Haslam ve své knize Bojujete s dětmi při jídle? píše: „Věřte, nebo ne, jídlo má být legrace!“ Tak jdeme na to. 

1. Zapomeňte na své priority 

Odprostěte se od toho, co chutná nebo nechutná vám. Můžete to totiž dělat i nevědomky – vyhýbat se jídlům, která z nějakého důvodu nejíte. Takhle jsem jednou v cukrárně sundala synovi automaticky z lososového chlebíčku kopr a on si ho tam s pohledem plným otázek zase vrátil a s chutí ho zblajznul… Takže pryč s předsudky. To zaprvé. Velice snadno uvíznete v pasti obav z toho, že to či ono prostě dítěti nebude chutnat, protože to nechutná většině dětí. A že to bude stres, náročná chvilka, něco nepříjemného. „Cíl, aby vaše dítě jídlo nebralo jako nepříjemnou povinnost, něco, co ho stresuje, je mnohem důležitější než to, že sní kopu vařené zeleniny,“ říká Jo Cormark. Pokud jí dokola jen deset jídel, ale s pozitivním přístupem, je to mnohem lepší, než když naštvaně dloube do brokolice. Proč? Protože pozitivní asociace jsou základem pro kladný vztah vašeho dítěte k jídlu, který mu vydrží po zbytek života. Zbavte se myšlenek jako: „Co všechno dneska snědl?“ A zeptejte se sama sebe: „Užili jsme si to jídlo společně?“ 

Nechce vaše dítko jíst? Inspirujte se u Francouzů, jejich děti jí (prý) všechno

2. Seznamte je! 

Každý má jiné chutě, které se v průběhu času mění. Některým dětem navíc trvá opravdu dlouho, než si na určité potraviny zvyknou. Než je přijmou, potřebují je ve svém prostředí vidět a ochutnávat opakovaně. A existuje spousta způsobů, jak dítko s novými pokrmy opatrně seznámit: Vezměte prcka do supermarketu a povídejte mu o jídle, které vybíráte. Nechte ho dotknout se ovoce nebo zeleniny a přivonět k nim, ať vám pomůže je nabrat nebo zvážit – uvidíte, jak důležitý se při tom bude cítit. 

Nechte dítko, ať vám pomůže připravit jídlo, i když to vyžaduje čas. Může míchat, vážit nebo nalévat – cokoli, u čeho se nemůže zranit. A i když už před sebou vidíte ten neskutečný nepořádek, který na vás poté čeká, věřte, že to stojí za to. Jídlo, na kterém se váš špuntík podílel, mu bude o to víc chutnat. 
Vezměte ho do restaurace, kde připravují jídlo před vámi, posaďte se a sledujte! 

3. Hrajte si a těšte se! 

Jak se říká, jíme i očima. A co dokáže v dítěti vzbudit chuť víc než veselá svačinka ve tvaru oblíbené postavičky nebo zvířátka? Popusťte uzdu fantazii a udělejte z obyčejného chleba se sýrem a zeleninové oblohy umělecké dílo. Můžete se pak společně bavit nad tím, jak prcek spapá panáčkovi nejdřív vlásky, pak oči, nos a pusinku… Připravte takovou svačinku i sama sobě, protože příklady táhnou! Cokoli budete jíst vy, bude dítě chtít vyzkoušet. Obzvlášť když uvidí, jak moc vám to chutná. Svým přirozeným příkladem mu totiž ukazujete, že jídlo je prostě zábava! 

Naučte děti vnímat hlad! A tyhle věty raději hned zapomeňte

4. Pozor na zobání! 

„Batolata většinou potřebují tři jídla denně a dvě svačinky,“ říká Jo Cormark. Jestliže jedí ještě něco mezi tím nebo pijí hodně mléka, nemají pak dostatečný hlad. Obecně platí, že pokud je váš prcek ve věku od jednoho do tří let, je v pořádku, že má dvě až tři hodiny mezi jídly. Pokud se dožaduje jídla, zkuste mu podat kousek ovoce nebo zeleniny – anebo ho zaneprázdnit. Třeba tím, že mu dáte do mističky sladký hrášek nebo kukuřici. Než uloví kuličku po kuličce, zaměstná ho to na pěkně dlouhou dobu. Pozor jen, aby drobné části nevdechlo, vždy ho mějte pod kontrolou! 

5. Smíchejte to 

Buďte kreativní v jakémkoli jídle, které pro něj připravujete! „Vybíraví jedlíci často uvíznou v rutině,“ vysvětluje Jo Cormark, „chtějí jíst jen jídla, která znají. Zkuste s nimi proto nenápadně zamíchat. Je snadné smíchat to, co dítě rádo jí, s něčím novým. Nechce jíst čočku a pořád by jedlo těstoviny s červenou omáčkou? 
Zkuste trošku červené čočky zamíchat právě do této omáčky. Dítko to většinou ani nepozná. Z ovoce, které nechce ochutnat, můžete zkusit udělat šťávu nebo kousek zamíchat do jogurtu. Neházejte flintu do žita, když dítě jídlo vůbec nechce. Pokud si ho alespoň prohlédne, je to krok dopředu.“ 

Dávat dětem jídlo za odměnu je cesta do pekel. Proč je neuplácet?

6. Zkuste samoobsluhu 

„Jestliže máte vybíravého jedlíka, vyzkoušejte americký rodinný styl stolování,“ radí Jo Cormark. Servírujte jídlo v mísách na středu stolu a nechte každého, aby se obsloužil. Zkuste podávat každou část jídla zvlášť, dejte do jedné mísy rýži, do druhé kousky kuřete a do třetí jen omáčku. Ujistěte se, že něco, co vaše dítě bude jíst, je v jedné z těch mís, a to i v případě, že to znamená vaření další misky hrášku. Nenabízejte ale příliš mnoho možností. Slavná americká dietoložka Ellyn Satter mluví o rozdělení odpovědnosti, když dojde na krmení dětí. „Je odpovědností rodičů, kdy se bude jídlo podávat, kde se jídlo jí a která jídla jsou nabízena, ale je odpovědností dítěte, aby se rozhodlo, zda jíst a kolik toho sníst.“ Jako rodiče můžete nabízet zdravá, výživná a různorodá jídla, zkuste ale nechat své dítě, ať si vybere z toho, co má před sebou, a časem ho to povzbudí, aby vyzkoušelo i to, co jedí ostatní v rodině. Čím dříve ho začnete učit samostatnosti při jídle, tím lépe. 

Témata: Výživa a stravování, Batole, Praktické rady, Jídelníček, jídlo, Naše tipy, Mísa, Jedlík, Brokolice, Omáčka, Stres, Specialista, Vařené, Svačinka, Děti, Prcek, Průběh času