Maminka.czBatole

To vás překvapí: 10 jídel, která nejsou tak zdravá, jak si myslíme

21.  2.  2017
Některým jídlům se vyhýbáme v dětském jídelníčku obloukem. Často jim však nabízíme jídla, která považujeme za zdravá. To se ale můžeme mýlit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Snídaňové cerálie

Cereálie k snídani děti milují a přiznejme si, rodiče taky, protože je stačí nasypat do misky a přelít mlékem. Hotova za deset vteřin a ještě je pravděpodobné, že takové jídlo děti sní, na rozdíl třeba od chleba s máslem.

Bohužel, ty nejoblíbenější se většinou nedají s klidným svědomím doporučit, protože obsahují více cukru než obyčejný kousek bábovky nebo domácího koláče.

„Nadměrné množství glukózy vede k rychlému nárůstu hladiny cukru v krvi stejně jako zvýšená spotřeba kalorií,“ říká nutriční specialistka Věra Boháčová. jinými slovy, dítě do sebe dostane spoustu kalorií, které mu nepřinesou nic užitečného a ještě nebude mít celkem brzy zase hlad, což mu ve škole zabrání se soustředit.

Na trhu jsou samozřejmě méně slazené cereálie, stačí jen pozorně číst etikety. Počítejte s tím, že dítě je nebude tak úplně chtít, ale zkuste vytrvat.

Zdravá svačinka pro těhotné a kojící: Co si dopřát a neodbývat se?

Mléčné svačinky

Jste ve městě, jdete ze školy, míříte do muzea, když dítě najednou dostane hlad a vy navzdory všem předsevzetím nemáte po ruce ideálně vyváženou svačinu z domova. Takže honem něco koupit, hladové dítě s sebou mít nechcete. Přímo se nabízí, abyste sáhli po nějakém dětském snacku, ať už s mlékem nebo bez něj, ale jak ukázal nedávný test inciativy Vím, co jím, dělat byste to neměli. Je v nich příliš mnoho curkrů a tuků.

Tři čtvrtiny testovaných výrobků měly vysoký obsah nasycených mastných kyselin, které mají při nadměrné konzumaci negativní vliv na zdraví. Některé vzorky obsahovaly dokonce i trans-mastné kyseliny, kterým bychom se měli ve stravě vyhýbat, protože škodí srdci. Nejhorší v tomto směru byly Pribináček Tyčinka s kousky třešní a Krtečkova svačinka.

Svačinky pro školáky neodbývejte!

Ovocná pitíčka pro děti

A po čem sáhnete, když dítě dostane někde mimo domov žízeň a nad vodou se ošklíbá? Limonádu byste mu nekoupili, ale dětská ovocná pitíčka vypadají rozumně? Bohužel, dobrá volba to vesměs není a lékaři spolu s odborníky na výživu dětí je považují za velkou škodnou.

Protože obsahují příliš mnoho cukru (a s ovocem naopak nemají společného skoro nic) - v některých výrobcích jeho ve srovnání s limonádami méně jen proto, že jde o menší balení. I tak je v jediné malé lahvi až na výjimky pět až deset kostek cukru. Navíc často jde o glukózo-fruktózový sirup.

Přečtěte si na webu Supermámy dalších 8 jídel, která nejsou tak zdravá, jak se mohou zdát.

 

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Batole, Jídelníček, Dětský jídelníček, Předsevzetí, Nadměrné množství, NEJ, Limonáda, Vysoký obsah, Hladové dítě, Vaš, TAK, Negativní vliv, Žízeň, Cereálie, Nutriční specialistka, Myš, Jak, Specialistka, Věra Boháčová, Dobrá volba, Pribináček, Zdravá svačinka