Maminka.czPorod

Točit, či netočit porod?

Martina Machová 17.  9.  2017
Je video z porodního sálu takříkajíc „přes čáru“, nebo patří podobně jako fotky novorozených potomků k „rodinnému stříbru“? Považujete za vkusné pouštět takové video širší rodině a známým?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Decentní fotky z porodního sálu obvykle patří k „rodinnému stříbru“; bývají dojemné i něžné, přesto však nesou nesmazatelné stopy „horkých chvilek“ vepsaných do unavených tváří maminek.

K těmto fotkám se obvykle rády vracíme, rády je prohlížíme, dokonce i s přímými štěbetajícími aktéry, kteří se zvědavě vyptávají: „Proč jsem neměl vlasy? Proč má ten pán špinavé rukavice? Proč táta pláče, když mě nese, to je kvůli těm vlasům?“

Ale co videa detailně zachycující vypuzování plodu i hlasitý zvukový doprovod? Například gynekolog a porodník Hynek Heřman v rozhovoru pro server Centrum.cz uvedl: „To je pro mne mimo chápání. Nevím, kdo si pustí video z porodu, ale asi jsou i takoví lidé. Možné to je. S natáčením porodu úplně nesouhlasíme, ale focení a točení miminka je v pořádku.“ Ostatně ne všechny porodnice filmování porodu dovolí, například porodnice v Hradci Králové má ohledně porodních videozáznamů naprosto jednoznačné stanovisko:

„Pořizování filmového nebo video záznamu porodu na porodním boxu není možné,“ uvádí se na oficiálních stránkách porodnice. Podobné stanovisko zastává i porodnice v pražském Motole:

„Na porodním pokoji není dovoleno provádět videozáznam porodu. Se souhlasem lékaře, který vede porod, je povoleno fotografování matky od pasu výše.“

Co vše vyřídit při návratu z porodnice? Zdravotní pojišťovnu i komunální odpad

A jak se na pořizování videa z porodu dívají některé maminky?

Nemám problém, vždyť je to život!

„Mě osobně přítel nenatáčel, kameru na porodním sále sice měl, s natáčením jsme i počítali, i když nás asistentka dopředu upozornila, že manžel nesmí v žádném případě překážet. Nakonec se vše samo vyvinulo tak, že video začíná mým ještě veselým hopkáním na balónu a pokračuje až chováním do pleny zabaleného miminka. Vše mezi tím byl takový mazec, že manžela ani nenapadlo filmovat. Dle jeho slov byl rád, že mě zvládnul držet za ruku. Video by si stejně nikdy znova nepustil a já také ne.“ (Josefína, 27 let)

Přečtěte si také: Deset důvodů, proč mít otce u porodu

Točit chtěl, ale nakonec byl rád, že přežil

„Manžel je nadšený fotograf a rodinný dokumentarista, porod chtěl samozřejmě točit také, navíc má tendenci se se svými výtvory všude chlubit. Tak jsem si představovala, jak vystaví můj porod na Facebook, jak to k nadšení (podle mě spíš k pobavení) všech známých udělal náš známý. Ač by mi decentní natáčení vlastně nevadilo, manželovi jsem to kategoricky zakázala. Buď bude u porodu bez kamery, nebo vůbec! No, nakonec byl rád, když to přežil. U druhého porodu a třetího už nic podobného neprosazoval.“ (Rút, 31 let)

Porod je ženská záležitost. Manžel vždy čekal venku

„Asi jsem staromódní jako naše babičky, ale podle mě je porod výhradně ženská záležitost. Dokonce jsem vždy rodila výhradně se ženou, známou lékařkou. Manžela jsem u žádného porodu neměla a nechtěla, vždy čekal před porodním sálem, takže by mě neměl kdo filmovat.

Čerstvě narozené miminko pochoval a vyfotil. Pokud chce mít někdo porod nafilmovaný, je to jeho věc. Mně se to nelíbí, na cizí porod bych nekoukala, přijde mi to jako koukat někomu do ložnice.“ (Ilonka, 34 let)

Je to zvrácené!

„Filmovat porod? Jako mít kameru namířenou – s prominutím – mezi nohy? Ani náhodou! Co je na tom hezkého?“ (Pavla, 28 let)

Neskutečné! Žena sama porodila v autě chlapečka, který byl ještě v plodovém obalu

Ať si každý dělá, co chce!

„Oba mé porody máme zdokumentované a nechápu, co by na tom mělo být divného, zvráceného nebo neestetického. Vždyť je to naprosto přirozený proces! Manžel nikdy netočil žádné intimní detaily, vždy stál tak, aby bylo v popředí miminko, aby zachytil tu úžasnou a naprosto jedinečnou chvíli.

Nechápu, proč má někdo potřebu mluvit do toho, co si kdo točí, a to včetně porodníků! Kamarádovi točit dokonce zakázali, prý aby nepřekážel. Je to alibizmus. Nakonec tam spíš překážel mladičký doktor, který nevěděl, která bije.“ (Majka, 40 let)

Čtěte také: Dokonalý porod! Fotografka zachytila intimitu a emoce z úplné blízkosti

Je to vaše rozhodnutí

Zrození, umírání i bolest samozřejmě patří k životu stejně jako svobodná volba každého z nás. A ta jak známo končí tam, kde začíná svoboda druhého. Pokud si z jakýchkoliv důvodů přejete mít porod detailně zdokumentovaný, je to jen vaše volba a svoboda.

Nikomu tím neubližujete, tedy v případě, že nenutíte svého roztřeseného chotě, aby v jedné chvějící se ruce svíral kameru a v druhé masážní žínku. Jiná otázka je míra vkusu, kdy tato velmi intimní videa kolují internetem a roztáčejí kolotoče opovržlivých a sarkastických komentářů.

Další otázkou je i to, jaký vliv má detailní pozorování porodu na psychiku muže, který vše dokumentuje. Existují totiž studie, které poukazují na možný devastující vliv přítomnosti otce u porodu na jeho psychiku.

Například v jedné Oxfordské studii je dokumentován případ otce, u něhož se po porodu, u kterého byl přítomen, vyvinula posttraumatická stresová porucha. Ano, je to spíše výjimečný případ, ale už známý a celosvětově uznávaný francouzský porodník Michel Odent poukazoval na to, že zatímco ženu před následky možného stresujícího zážitku chrání mateřské a porodní hormony, muž takovou ochranou nedisponuje.

 

Video: Novorozenec se "dere" na svět císařským řezem, stejně jako při klasickém porodu

 

Od početí k porodu. Fascinující snímky zrození, jak ho viděl známý fotograf
Existují rozdíly mezi porodem chlapce a holčičky?
Selhala jsem u porodu. Také jste si z porodu odnesly trauma?
Témata: Porod, Miminko, Zdraví žen, Jen pro tatínka, Klasický porod, Rodinné stříbro, Detailní pozorování, Madonin, Michel, Porodnice, Intimní detail, Známý, Hynek Heřman, Salem, Přítomnost otce, Hradec Králové, Široká rodina, Hlasitý zvuk, Oficiální stránka, Narozené miminko, Mazec, Přirozený proces, Císařský řez, Porodník, Chápání