Maminka.czPorod

Tohle (ne)udýchám!

Ivana Ašenbrenerová 31.  1.  2012
Tohle (ne)udýchám!
Čekáte miminko? Pak se může přihodit, že vás kromě obvyklých (trochu nepříjemných) neduhů během gravidity potkají i jiné, závažnější potíže, které mohou ohrozit vás i vaše děťátko.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Od svých osmnácti let se léčím na bronchiální astma.
Musím užívat pravidelně léky, ale i tak se někdy stalo, že jsem dostala záchvat dušnosti. Když jsem před rokem otěhotněla, docela jsem se bála, jak půjde moje astma s jiným stavem dohromady. Nakonec jsem to zvládla dobře, záchvat jsem měla jen jednou, a to slabý, takže miminko nebylo nijak ohroženo na životě.

Léky jsem ale musela užívat celou dobu gravidity,“ vypráví šestadvacetiletá Dominika ze středních Čech. Astma je jednou z nemocí, která vyvolává dušnost, a může v těhotenství přivodit spoustu potíží. Ovšem dušnost jako příznak nemusí znamenat, že budoucí maminka je astmatická. Jak říká gynekoložka MUDr. Martina Hourová, není to totiž nemoc, ale příznak, který může doprovázet mnoho chorob.

Důležité také je, zda jde o dušnost akutní (například u plicní embolie), či méně akutní (například u zánětu plic nebo v případě chronického onemocnění). „Obtíže se pak řeší ve spolupráci se specialitou, který danou chorobu u těhotné léčí, mnohdy se musí upravovat dávky léků i jejich složení. Je vhodné, aby se myslelo rovněž na způsob vedení porodu, tedy aby maminka měla buď doporučení k císařskému řezu, nebo aby bylo jasno, jaká eventuální opatření by se měla dodržet v případě spontánního porodu. Tyto údaje by měly být uvedeny na viditelném místě v těhotenské průkazce a rodička samotná by měla být co nejlépe poučená,“ vysvětluje gynekoložka Hourová.

Dušnost byste měla vždy nahlásit lékaři během těhotenské prohlídky - jednak se gynekolog pokusí dobrat příčiny, ale především vás uklidní a seznámí se vším, co byste měla dělat, případně vás odešle do péče ke specialistovi. Astma Budoucí maminky, které trpí alergiemi nebo astmatem, by neměly ohrozit své miminko - proto lékaři doporučují, aby si tyto ženy těhotenství raději naplánovaly. Například u pylových alergiček je porod vhodnější mimo pylovou sezonu, ovšem jsou ženy, které trpí alergickými projevy po celý rok, a je jedno, zda je jaro nebo zima.

Jak říká alergoložka MUDr. Dagmar Pohlová, určitě je lepší otěhotnět v době, kdy je nemoc kompenzovaná léky. Během gravidity totiž v organismu probíhají bouřlivé hormonální změny, čímž může dojít ke zhoršení projevů nemoci (někdy i ke zlepšení, to však nejde předem odhadnout). Případné těžké záchvaty by totiž mohly vyvolat předčasný porod či potrat.

Máte astma a léčíte se s ním? Pak to sdělte svému gynekologovi. Po celou dobu těhotenství by vás pak měl sledovat nejen on, ale také alergolog a případně pneumolog na plicním oddělení.
Léky, které užíváte, se většinou nevysazují ani během čekání na miminko, u astmatiček jsou nutné i inhalační léky - v případě těžkých astmatických záchvatů je plod opakovaně vystavován stresu, což vede k jeho nedostatečnému zásobení kyslíkem. Brát léky je tedy menší riziko, než je nebrat.

Anémie

Máte chuť na hlínu nebo podobné věci? Nebojte, nejste „ujetá“, ale pravděpodobně trpíte akutní anemií (nedostatkem železa). Některá těhulka pojídá papír či škrob a pokaždé je to nutkání, kterému nelze odolat. I za to může právě chudokrevnost.

Vzniká-li anemie postupně a pomalu, organismus si na ni přivyká, ale obyčejně se to na vás pozná - jste unavená, bledá, rychle dýcháte a trpíte dušností či bušením srdce.
Proč se vlastně objeví? „V těhotenství vzniká snáze proto, že krevní objem se zvětšuje, a to již na počátku gravidity, čímž klesá koncentrace červených krvinek a jedná se tak do jisté míry o pseudoanemii, ale se všemi klinickými důsledky,“ říká MUDr. Martina Hourová.

V tomto případě se obvykle nasadí léky obsahující železo, navíc je dobré trochu poupravit jídelníček a obohatit ho o potraviny obsahující tento prvek (listová zelenina, maso…) A jak ještě dodat do těla více železa? Denně vypijte 1/2 litru šťávy z okurky, konzumujte ji po celý den v rozmezí zhruba 1-2 hodiny. Pamatujte, jedině syrová zelenina je to pravé ořechové, takže žádné konzervy!

Námahová dušnost

Tak tu zná pravděpodobně téměř každá budoucí maminka. Běžnou příčinou je vysoký stav bránice způsobený tlakem těhotné dělohy, a to zejména ve 3. trimestru. Přibrala jste až moc kilogramů? Stoupající váha je dalším důvodem dušnosti, kdy se k rostoucí hmotnosti přidružují ještě otoky. Pak vaše váha může přesáhnout přírůstek 15-20 kilogramů, a v tomto případě vzniká zcela přirozeně námahová dušnost. Máte pocit, že je vaše bránice utlačovaná a vy nemůže popadnout dech?

Docela spolehlivě funguje, pokud si lehnete na bok.
Určitě byste neměla polehávat na zádech, to bude problém zhoršovat. Myslete i na vhodné oblečení (nic by vás nemělo škrtit), vyvarujte se dlouhé chůze, dlouhého stání a sezení v pravém úhlu.


Které nemo ci moho u vyvolávat dušnost

  • Plicní choroby (jako je astma, zánět plic, plicní embolie ze srdečních těžších forem vrozených či získaných srdečních vad)
  • Nervosvalové onemocnění (například úraz či svalové onemocnění)
  • Psychogenní choroby (neurastenie, hysterie)
  • Krevní onemocnění (chudokrevnost)
Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Dagmar Pohlová, Bronchiální astma, Syrová zelenina, Martina Hourová, Nedostatečné zásobení, Inhalační lék, Alergický projev