Maminka.czNezapomínejte na sebe

Tohle rozhodně musíte zažít před příchodem (prvního) dítěte

Veronika Vlachová 24.  9.  2018
Posledních pár týdnů těhotenství si krátíte nakupováním roztomilých bodýček a hraček, vymýšlíte dekorace do pokojíčku nebo vybíráte barvu na stěny? Tohle všechno můžete udělat později, věřte mi. Teď si užijte hlavně to, že vaše miminko si dosud hoví ve vašich útrobách. Co byste měla stihnout ještě před porodem?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Za dámičku v restauraci

Vytáhněte svého partnera NA VEČEŘI PŘI SVÍČKÁCH do jedné z nejlepších restaurací ve městě. Hezky se na to oblékněte, zkrášlete se tak, abyste se cítila jako bohyně, a užívejte si poklidného stolování, při kterém použijete oba příbory a ještě budete svůdně ucucávat (nealkoholický) koktejl. Právě tyto dospělácké drobnosti budete rok po porodu postrádat. 

Dívčí párty 

Trocha zábavy před porodem přijde k duhu. Pokud se vám už nechce trmácet nočním městem, pozvěte své dobré kamarádky k sobě domů a udělejte si dámskou jízdu po svém: Vyberte si několik filmů nebo seriálů, u kterých se vždycky nasmějete, společně si uvařte večeři nebo si jen připravte popcorn. A hlavně se bavte. Zvlášť pokud jsou některé z vašich kamarádek bezdětné, je vysoce pravděpodobné, že je po porodu dlouho neuvidíte. 

9 vět, které rozhodně neříkejte těhotným před porodem

Blaho pro vaše tělo

Vaše miminko nabírá na váze, což pro vaše tělo znamená vzrůstající zátěž, větší nároky na muskulaturu i vazy. Odvděčte se mu příjemným uvolněním. Objednejte se na těhotenskou masáž nebo pedikúru. Obě procedury jsou zvlášť v posledních týdnech těhotenství neuvěřitelně příjemným zážitkem. Jemnou masáží si zajistíte snížení napětí ve svalech a přísun endorfinů, což vám může usnadnit i průběh porodu. A vlastní péče o nohy? Takhle krátce před porodem je to podobné akrobatickému kousku – jako dotknout se jazykem lokte. Pedikúru u profesionálky nic nenahradí! 

Čtěte, co a kdy chcete 

Rozvalte se na gauč, zachumlejte se pod deku a začněte louskat nějakou beletrii, na kterou si brousíte zuby už nějaký pátek. Opravdu nemám teď na mysli knihu ve stylu Jak se stát dobrým rodičem snadno a rychle aneb Pět způsobů, jak si usnadnit porod. Vyberte si takovou knihu, která nemá s porodem ani mateřstvím nic společného. Díky takové aktivitě si váš mozek odpočine a vám se po ní bude výborně spát. Přestože se čtení beletrie doporučuje zhruba hodinu před zalehnutím do pelechu, knihu můžete vytasit, kdykoli a kdekoli na to máte chuť. Když vás už bude v rodině víc, delší úsek než pět řádků v kuse si dlouho nedopřejete. Pokud to nebude kniha o Krtečkovi nebo říkanky o kočičkách. 

Krásné a originální mateřské fotky PŘED a PO. Inspirujete se?


Rande s vlastní matkou

Možná jste již delší dobu rivalky nebo naopak jako jedna ruka. Doba před porodem je ideální pro zklidnění rodinných vztahů, obzvlášť pokud ve vaší rodině existují traumatické události a negativní zkušenosti spojené s mateřstvím. „Urovnejte vztah se svou maminkou, abyste byla plně schopna přijmout proces mateřství a roli matky do svého vlastního života,“ doporučuje psycholožka a terapeutka Alice Lapišová (porodsdulou.cz). Jakmile bude to malé na světě a ve své matce ucítíte velkou podporu, vaše nová role se vám bude snadněji a s větším klidem zvládat. 

Flirtujte

Zvlášť v druhém trimestru si pravděpodobně budete připadat neskutečně sexy. Hladina hormonů se stabilizuje, nevolnosti odcházejí a vy už jste smířená se svým novým tělem. Dokonce v souvislosti s hormonální změnou se vám budou lesknout víc vlasy i zářit zdravím vaše pokožka. Nezávazně si zaflirtujte, to nikomu neuškodí. Naopak vám to zvýší sebevědomí, vykouzlí úsměv na tváři a do krve napumpuje slastný endorfin. Pro muže budete s krásně zaobleným bříškem neodolatelná. Užívejte si to. Protože jakmile budete před sebou tlačit kočárek, pro většinu mužů se najednou stanete neviditelná. 

Sex, kde to jen jde 

Milování s partnerem je v době těhotenství tak trochu kapitola sama o sobě. Přesto tuhle důležitou složku partnerského vztahu nezanedbávejte, zvlášť pokud jste pro svého muže i s aktuálními pár kily navíc přitažlivá. Mějte sex tam, kde vám to přijde příjemné, bezpečné a vzrušující: v autě, na kuchyňské lince, v obýváku na zemi či před zrcadlem. Na tyhle slastné chvilky budete pak ráda vzpomínat. 

Přestěhovat se

Mnoho párů v době očekávání nového člena rodiny začíná řešit bydlení. Jak potvrzuje dula Adéla Lančová, není to nic neobvyklého: „Někdo hledá nový byt k pronájmu, někdo rekonstruuje dům, někdo se stěhuje do nového bytu a řeší, jestli tam budou kachličky zelené, nebo tyrkysové. Toto počínání jednoznačně souvisí se syndromem hnízdění. Žena potřebuje před porodem vytvořit pro sebe a své miminko to nejlepší prostředí, jaké v tu chvíli dokáže. Na druhou stranu je toto zařizování velice vyčerpávající, protože musíte řešit v poměrně krátkém časovém úseku mnoho věcí, kterým třeba moc nerozumíte.“ Proto se přestěhujte, zrekonstruujte, vymalujte a vybalte věci na svá místa pokud možno ještě před samotným porodem. Po porodu by vás takové záležitosti jenom stresovaly! 

Fotka s břichem

Ještě než se váš potomek vydere na svět, investujte svůj čas a nafoťte si pár obrázků s těhotenským bříškem. Pro méně náročné postačí i selfie fotka nebo mačkání spouště partnerem. Ti náročnější ocení návštěvu u profesionálního fotografa. Krátce před porodem se možná budete cítit spíš jako slonice před explozí než jako fotogenická modelka, ovšem tento neopakovatelný moment bude důležitý nejen pro vaše vzpomínky, ale také pro vaše dítko, jakmile se začne zajímat o to, odkud se vlastně vzalo. 

Co skutečně cítí miminko v děloze? 



Partnerské švitoření

Těhotenství je teď především o vás a velkých přípravách, ale nezapomínejte na svůj vztah s partnerem. Pokud vás očekávání potomka tak trochu vzájemně znejistilo, zapracujte na tom, abyste dodali vašemu vztahu stabilitu a důvěru. Alespoň jednou týdně si udělejte čas jen sami na sebe a povídejte si o tom, jak se ve vztahu cítíte, jaké máte obavy, jak si představujete příjemně strávený čas a co můžete udělat vzájemně proto, abyste se cítili dobře. Pomoct vám k tomu mohou třeba hravé vztahové karty s otázkami (například na mapylasky.cz). Tento krok berte vážně, protože podle amerického psychologa Johna Gottmana 67 procent rodičů zažívá v průběhu prvních tří let života dítěte významný pokles spokojenosti ve vztahu. A když už bude miminko s vámi, vaše partnerská konverzace se může smrsknout jen na otázky typu: „Budeš přebalovat teď ty, nebo to mám udělat já?“ Anebo nyní jeďte na krátkou dovolenou. „Stačí klidně víkend, ale vyrazte někam, kde nebudete muset vařit a budete si moci pouze užívat to, co máte ráda,“ radí certifikovaná dula Adéla Lančová. „Bude to naposledy, kdy se nebudete muset o nic a nikoho starat. I s miminkem lze dnes již pohodlně cestovat, ale už se vždy budete starat prioritně o mimčo, nikoli o sebe,“ dodává. 

Proč si těhotné hladí břicho? Od kdy plod cítí vaše pohlazení?
Jste těhotná? Nebojte se a řekněte si muži o pomoc! Kdy jindy?
Nejkrásnější fotky porodů? Vyhrála holčička koukající na novorozeného bratra
Témata: Těhotenství, Porod, Mateřství, Miminko, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, Nezapomínejte na sebe, Adéla Lančová, Příjemný zážitek, Těhotenské bříško, John Gottman, První dítě, Nový byt, Profesionální fotograf, Hormonální změna, Zařizování, Rodinný vztah, Těhotenská masáž, Dobrá kamarádka, Velký nárok, Nové tělo, Nový člen, Vztah, Bohyně, John Gottmana