Maminka.czKojení

Tohle vám doktoři neřeknou! Část žen kojit nemůže, ale všichni je nutí

Radka Walerová 31.  10.  2019
Tři až pět procent. Takové množství matek přes všechnu snahu nemůže kojit své děti. Prostě to z různých příčin nejde. Bohužel, okolí včetně odborníků je často nutí to zkoušet skoro za cenu naprostého fyzického i psychického vyčerpání.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tenhle článek bych chtěla věnovat všem mým kamarádkám, které se těšily, že budou kojit svoje děti, ale bohužel to nešlo. Všechny se snažily, věnovaly tomu spoustu energie a času, celé týdny i měsíce. Snažily se i v době, kdy já už bych to dávno vzdala. 

Celou tu dobu a mnohdy i celý dlouhý čas po tom měly pocit, že je to jejich chyba, že selhaly a že to měly zkoušet ještě víc. Protože kojit přece mohou všechny matky, a že kdo nekojí, nejspíše to dítě ani nemá rád. 

Je miminko správně přisáté? 9 signálů, které vám napoví

Že přeháním? Vůbec ne. Přesně tohle totiž slyšely, někdy přímo, někdo formou poznámek. Říkal jim to personál v porodnici, říkaly jim to laktační poradkyně, říkaly jim to ostatní matky, které měly to štěstí, že jim zrovna kojení šlo, říkaly jim to příbuzné i sousedky, kterých se nikdo na názor neptal. 

A samozřejmě pediatři. Nechci vůbec zpochybňovat důležitost kojení pro děti, jeho zdravotní i psychosociální přínosy zvláště v prvním půlroce života. Jenže boj za kojení se místy zvrhává v šikanu těch, kterým to přes veškerou snahu nejde. Už před časem jsem se na to zkusila ptát zdejších expertů, přesněji řečeno expertek na kojení, prosila jsem je o komentář, ale nechtěly o tom mluvit.

Každá žena může otěhotnět, ne? Nesmysl

Chápu, bály se toho, aby si to někdo nevyložil tak, že zlehčují roli kojení. Ale mlčení na tohle téma je nefér vůči tisícům žen, kterých se to týká. Schválně si to spočítejme: Pokud se u nás ročně narodí kolem sto patnácti tisíc dětí, zásadní potíže s kojením má ročně čtyři až šest tisíc matek. To není málo! 

V zahraničí se přitom tohoto tématu nebojí nebo alespoň ne všichni. "Musíme skoncovat s tvrzením, že každá matka může kojit, pokud se bude skutečně snažit," napsala lékařka Alison Stuebe, specialistka na mateřství včetně kojení, členka americké Akademie kojení.  Podle ní je absurdní, pokud považujeme laktaci za nezpochybnitelnou, ačkoliv to v jiných případech rovněž se týkajících fungování lidského těla tak nečiníme. 

Pediatr, kamarádka a dovážka jídla. Na koho mít číslo po porodu?

"Asi žádný doktor například neřekne diabetikovi, že každá slinivka snad dokáže vyrábět inzulín, stejně jako nebudeme tvrdit ženě, které se nedaří počít dítě, že každá žena může otěhotnět, pokud se bude dost snažit," dodala americká lékařka. Podle ní je na místě přijmout fakt, že laktace podobně jako jiné fyziologické funkce někdy selhává a že se tak může dít z více zdravotních důvodů. 

Pravda je, že výzkumů na toto téma je málo a že se zatím přesně neví, proč to někdy nejde – roli může například hrát nedostatečně vyvinutá tkáň mléčných žláz. Bude dobře, když bude výzkum v tomto směru pokračovat. Nicméně není potřeba čekat na jeho výsledky k tomu, aby nejen odborníci našli pochopení pro matky, které kojit nemohou.

Dát několikaměsíčnímu dítěti umělé mléko není žádný hřích. Silné pouto mezi matkou a dítětem může vzniknout i bez kojení. Mimochodem, kojení může bolet a být nepříjemné, i když jak takž funguje – to jen jako dodatek pro každého, kdo tak lehce vypouští z úst klišé o tom, že není nic krásnějšího, než když matka kojí své miminko. 

Sedm mýtů o kojení: Musím kojit v intervalech a vypít šest litrů vody!
Odstříkané mléko může obsahovat nebezpečné bakterie, tvrdí vědci
Témata: Novorozenec, Kojení, Miminko, Jídelníček pro miminko, Matka, Žena, Funkce, Alison, Členka, Doktor, Lékařka, Inzulín, Mlčení, Vyčerpání, Zen, Děti, Psychické vyčerpání