Maminka.czTipy a rady v těhotenství

Tohle zabere! 10 potravin, které uleví od pálení žáhy v těhotenství

Michaela Láchová 29.  11.  2018
Pálení žáhy je u nastávajících maminek poměrně běžnou záležitostí a v posledním trimestru trápí až polovinu z nich. Příznaky pyrózy, jak se odborně nazývá, naštěstí většinou odcházejí samovolně s porodem. Co vám do té doby uleví?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zázvor

Univerzální pomocník v těhotenství. Působí proti nevolnostem a pomáhá potlačit bolesti spojené s pálením žáhy, navíc urychluje trávení potravy. Má vynikající protizánětlivé účinky. Přidejte ho do polévky, hlavního jídla či salátu nebo si z něj uvařte čaj. 

Med

 Je skvělý přírodní lék zklidňující bolest. Vytváří ochranný obal kolem sliznice jícnu a brání působení kyseliny. Oslaďte si s ním své oblíbené nápoje. Blahodárné účinky má i skořice, můžete si udělat nápoj právě v kombinaci s medem: Stačí 1 lžička do sklenice vody, povařit 10–15 min, přidat lžičku medu a pít 2–3krát denně mezi jídly. 

Mandle

Urychlují trávení, navíc vysoký obsah tuku v mandlích neutralizuje žaludeční kyseliny. Zobněte si jich 10–20 denně. 

Pálení žáhy trápí většinu těhotných. Proč? A jaké jídlo raději vynechat?

Česnek 

Princip je podobný jako u zázvoru. Zkuste ho žvýkat – nezní to moc lákavě, ale určitě oceníte jeho blahodárné účinky. Pokud to ovšem s česnekem přeženete, může být efekt opačný. 

Jablečný ocet

Napomáhá při urychlení trávení a potlačení bolesti spojené s pálením žáhy. 

Kurkuma

Pomáhá obnovit sliznici jícnu, která se může poškodit při pálení žáhy. Připravte si ráno bílý jogurt se lžičkou kurkumy, medem a hrstí oříšků. 

Co jíst během těhotenství a při kojení? 

Aloe vera 

Rostlina známá pro své výjimečné účinky na pokožku dokáže i neutralizovat kyselý obsah žaludku, snižuje tvorbu kyseliny, urychluje hojení a snižuje bolest spojenou s pálením žáhy. Dejte si čtvrt šálku extraktu 15–20 minut po jídle. 

Brambory

Jsou bohatým zdrojem draslíku, jehož zvýšená koncentrace podporuje sílu kontrakce svalů dolního jícnového svěrače. Tímto způsobem brambory zabrání vracení kyseliny ze žaludku do jícnu. 

Ovoce a zelenina

Mezi ovoce, které uleví od pálení žáhy, patří banány, vodní meloun nebo meruňky. Ze zeleniny pak sáhněte především po té zelené – listové. 

Oblíbený banán: Pomáhá při průjmech, pálení žáhy i zánětech střev

Jedlá soda

 Jak se říká, to nejlepší na konec. Rada našich babiček. Stačí rozmíchat ve vodě trochu prášku (zhruba jednu čajovou lžičku), vypít a hned se vám uleví. Neměla byste se k ní však uchylovat jako k jediné pomoci. Soda se totiž může dostat do krevního oběhu a způsobit změnu tělesného pH. 

První pomoc? Žvýkačka

Když vás začne pálit žáha, zkuste žvýkat žvýkačku. Zvyšuje produkci slin v ústech, ty jsou alkalické díky přítomnosti hydrogenuhličitanových iontů, které reagují s kyselinou žaludku, což vede k její neutralizaci. Vyzkoušet můžete i lékořicové tablety ke žvýkání, cíl je přitom stejný – zvýšit produkci slin. 

Témata: Zdraví, Těhotenství, Praktické rady, Tipy a rady v těhotenství, Jediná pomoc, Žábě, Pálení, Jícen, Aloe vera, Ochranný obal, Jablečný ocet, Trávení, Jedlá soda, Vodní meloun, Čajová lžička, První pomoc, Lžička, Bolest spojené, Kyselý obsah, Pálení žáhy, Oblíbený nápoj, Med, Česnek, Žáha, Kurkuma, Zdraví na Heureka.cz