Maminka.czRodina

Tomáš Klus: Mám štěstí, že si mě vybraly tak dobré děti

Tomáš Klus je písničkář, herec a nadšený táta tříleté Josefíny a půlročního Alfréda, kteří jsou pro něj středobodem světa. Jeho životní síla totiž pramení právě z jeho dětí. A s nimi objevuje nová zákoutí života.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Než jsem se stal manželem a otcem, byl jsem tak nějak jen pro sebe. Pořád jsem hledal nějaký vyšší smysl života.

Dnes se díky dětem cítím pevný a myslím, že jsem schopen víc toho ustát, neboť jsem větší a silnější než dřív. Jsem bohatší o další krásný svět s mými dvěma dětmi, o vědomí, že láska se nedělí, ale roste a násobí se. Mé děti a má žena jsou součástí všech mých myšlenek a plánů.

GALERIE: Skvělé dětské schovávačky, které vás pobaví

Už totiž nejsem jen já, ale my – a jsem za to rád. Být manželem a otcem je pro mě smyslem života. Člověk si s rodinou uvědomí, že je opravdu dospělej a má zodpovědnost. A na tom dospěláctví je nejtěžší se z toho nepotentovat.

Díky svým dětem se cítím pevný a jsem jsem schopen toho víc ustát. Jsem větší, silnější i bohatší.

 

Když se mé děti narodily, myslím, že jsem ten zázrak nechápal, ale zároveň mi bylo všechno naprosto jasný. S dětmi je krásné všechno. Není jediná krásná věc, kterou bych mohl popsat, ale je to dokonalý celek. Děti totiž nic nerozvracejí, ani život, ani vztah, jak někteří lidé tvrdí.

Naopak, přišívají k sobě všechno jemným, ale pevným stehem celistvosti. Pro mě osobně jsou děti oním příslovečným zrcadlem, díky kterému nahlížíme do sebe samých. Naučily mě vstávat brzo a nebejt z toho špatnej.

Naučily mě vnímat svět prostřednictvím maličkostí a uvědomit si jeho neskutečnou velikost a krásu. Josefína začala mluvit hodně brzy a teď dává fakt takové pecky, že vždycky musím čekat, až zajde někam za roh, a pak se rozbrečím štěstím, že si nás vybraly tak dobré děti.

Dojímá mě to někdy až k slzám, které se před nimi snažím skrýt, protože tatínci přece nepláčou. To, že jsou děti tady, je nejkrásnější pocit na světě. Dojímá mě, když Josefína říká „miluju tě“, protože to je to nejopravdovější na světě.

A vhání mi slzy do očí, jak se Alfréd tetelí blahem, když se všichni k sobě každé ráno tulíme. Doslova mě fascinuje, jak svého bráchu bere Josefína – pořád ho líbá a objímá.

Děti se staly mou životní prioritou a dal jsem si slib, že je budu vždycky plně respektovat. Že budu vždy nablízku a budu jim jakýmsi životním konzultantem, který ale respektuje jejich rozhodnutí. Myslím si, že děti nepotřebují pevnou ruku ani radit, co mají dělat nebo naopak nedělat.

Děti nepotřebují radit, co mají a nemají dělat. Potřebují hlavně harmonii.

 

Mnohem více, podle mého názoru, potřebují cítit harmonii. Dítě je bytost stvořená z lásky a je to samotná láska ve fyzické podobě. V momentě, kdy se dítěti lásky dostává pravidelně a je pro ně běžnou věcí, vyroste do pohody, tím jsem si jistý.

Naše tříletá Josefína hrozně ráda tančí a je taková do party, je to taková ta hustá skvělá holka. Potřebuje pozornost a já už se teď smiřuju s představou, že jednou bude chodit na DAMU ve vytahaném svetru a s baleným cíčkem v ruce.

Já si pamatuju, že jsem byl v takovém období strašně šťastnej. Ale děsím se té chvíle, až půjde poprvé s nějakým klukem na rendez-vous. Na to se asi jako táta nemůžu připravit. Alfréd je na druhou stranu takový malý mudrc, přemejšlivej borec, kterým jsem sám vždycky chtěl být. Takový ten tichý, který někde sedí, ví se o něm, že tam je, ale moc do ničeho nezasahuje.

A když pak eskaluje nějaká konverzace, zasáhne a pošle ji někam úplně jinam. Takhle ho vidím já. Už teď to má podle mě všechno vymyšlené a jenom dolaďuje detaily.

Když mu bylo jen pár měsíců, prošli jsme s ním takový rituál čtyř živlů. Jeho prostřednictvím jsme zbavili Alfréda všech tíží, jež si nese každý rod generaci za generací.

Věřím tomu, že věnuje-li se aspoň drobná pozornost takovéhle očistě, snáz se potomkům startuje ten jejich vlastní životní příběh. Chtěl bych jemu i Josefíně vštípit pravdu. To, aby byli vždy kompatibilní s tím, co prožívají a co říkají. Aby se nedusili.

Josef Formánek: Díky svým dětem jsem lepší člověk
Fejeton otce: Jaké je to stát se nevlastním tátou?
GALERIE: Podívejte se na roztomilé děti Mily Kunis a Ashtona Kutchera

 

Témata: Děti, Rodina, Ashton Kutcher, Fejeton otce, Tomáš Klus, Krásná věc, Ashton, Životní konzultant, Štěstí, TAK, Klus, Kůň, Čelist, Tomáš, Životní příběh, Konverzace, Alfréd, Fejeton, Mudrc