Maminka.czJen pro maminku

Jak vrátit tělo po porodu zpět do formy?

Reklama 3.  7.  2019
Porodila jste dítě, ale pohledu do zrcadla se stále vyhýbáte? Do svých oblíbených kalhot jste se ještě nenasoukala a raději nosíte volná trika, protože vaše břicho pořád vypadá jako na konci prvního trimestru? Co s tím a jaké jsou pravdy o hubnutí novopečených maminek?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dejte tělu čas

V první řadě se přestaňte týrat a hledat na sobě neustále chyby. Porodila jste krásné zdravé dítě, a to je to nejdůležitější. Uvědomte si, že vaše tělo se muselo 9 měsíců přizpůsobovat rostoucímu miminku, které si z vašeho těla bralo vše potřebné pro svůj vývin. A porodem to zkrátka nekončí. Teď se z něj tělo musí vzpamatovat, nastartovat kojení, sebrat sílu, zahojit případná poporodní zranění a pomalu se dostat zpět do kondice.

Začněte zlehka ale pravidelně

Určitě je možné, abyste vypadala dokonce ještě lépe než před otěhotněním, ale chce to čas. A tím časem myslíme několik měsíců a klidně i rok nebo rok a půl. Cvičit můžete opatrně už ke konci šestinedělí, ale je to hodně individuální. Záleží, jaký byl váš porod a jak se cítíte. Nebuďte na sebe příliš tvrdá. Pokud máte například nespavé miminko a máte spánkový deficit, bude lepší s hubnutím počkat nebo začít opravdu hodně zlehka. Unavené tělo je nastavené jen na nejnutnější úkony, tak mu nenakládejte víc, než je potřeba.

Klepněte pro větší obrázek

Chůze, chůze, chůze

To, co vám hodně pomůže vrátit se zpět do formy, je například obyčejná chůze. Dejte miminko do kočárku a vydejte se na dlouhé procházky. Kojit můžete i venku. Pokud se stydíte před okolím, stačí, když dáte kolem dítěte plenku, aby nebylo nic vidět. Chůze má přímo blahodárné účinky, začnete zpět nabírat fyzickou kondici, zpevňovat svaly, a hlavně si vyčistíte hlavu, zlepšíte psychiku, miminko se prospí. Během procházek můžete objevit řadu míst, které jste předtím obcházela bez povšimnutí nebo se seznámíte s jinou maminkou.

Co když vás trápí vyklenuté bříško?

Pokud kojíte, úprava jídelníčku a pestrá strava je samozřejmostí, takže v jídle problém nebude. Všechno bude hlavně o pravidelném pohybu. Jak ale cvičit? Ideálně navštivte fyzioterapeuta, který vám ukáže cviky vhodné právě pro vás. Maminky mají často problém s rozestoupenou břišní stěnou. To v praxi vypadá tak, že břišní stěna je vyklenutá a bříško vypadá nafoukle, protože orgány tlačí na nezpevněnou stěnu. Dobrý fyzioterapeut vám pomůže vrátit břicho do původního stavu a zpevnit hluboký stabilizační systém. Zapomeňte na cviky typu sedy lehy, ty vám mohou případnou diastázu ještě zhoršit.

Jak zatočit s nevzhledným převisem kůže na břiše?

Někdy se bohužel stane, že ani po několika měsících se vám nepodaří dostat břicho do stavu, se kterým byste byla spokojená. Příčin může být několik. Nepodaří se vám odstranit nebo zmenšit diastázu nebo vám po výrazném zhubnutí zůstane nevzhledný převis kůže, se kterým toho bohužel už moc neuděláte.

Co tedy s tím? V takovém případě neváhejte a navštivte plastického chirurga, který zhodnotí váš stav a provede tzv. abdominoplastiku. To znamená, že břišní stěnu posune zpět k sobě a zpevní ji tak, aby vnitřní orgány nevyklenuly bříško směrem ven. Tento zákrok se dá zkombinovat také s odsátím přebytečného tuku. Každý problém má své řešení a vy už nebudete muset nosit volné oblečení ani se vzdát svých oblíbených džínů.

Témata: Jen pro maminku