Maminka.czTěhotenství

Toxoplazmóza a těhotenství: Jsou obavy na místě?

Kateřina Prachařová 16.  4.  2018
Pokud se chystáte otěhotnět a máte doma kočku – nebo s kočkami někde často přicházíte do styku – možná máte obavy z možné nákazy toxoplazmózou. Tento parazit se u koček opravdu vyskytuje poměrně často, to ovšem neznamená, že vám automaticky hrozí nebezpečí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Parazita toxoplazmózy v sobě nosí až třetina české populace a většinou o tom ani neví. Pokud se nám dostane do těla, většinou o tom vůbec nevíme. Nákaza má podobné příznaky jako lehká viróza nebo dokonce vůbec žádné. Parazit však v těle už zůstane.

To samo o sobě ničemu nevadí, parazit není nijak nebezpečný. Pokud žena, která má toxoplazmózu v těle, otěhotní, nehrozí jí žádné nebezpečí.

Toxoplazmóza v těhotenství

Jiná situace však je, pokud by se toxoplazmózou poprvé nakazila právě až v těhotenství. V takovém případě hrozí, že plod postihnou vývojové vady, někdy natolik závažné, že mohou vést až k potratu. Největší riziko přitom nastává hned v prvním trimestru, kdy se formují všechny orgány v těle plodu.

A co teď, máte-li doma kočku a bojíte se nákazy? Nemusíte se příliš obávat. Riziko nakažení od samotné kočky je minimální, mnohem větší nebezpečí je konzumace syrového masa nebo špatně omyté syrové zeleniny, případně špatná hygiena třeba při mytí rukou.

Strašák těhulek jménem toxoplazmóza

Od kočky se totiž nenakazíte tím, že se jí budete dotýkat, že přijdete do kontaktu s její srstí. Nakažlivá jsou vajíčka parazita – a ty kočka vylučuje stolicí. Na místě je tak tedy pouze pečlivá hygiena po čištění kočičí toalety nebo tam, kde kočka vylučuje – v hlíně či písku na zahradě a podobně.

Vajíčka jsou navíc nejnakažlivější až druhý nebo třetí den po vyloučení z těla hostitele. Pokud tedy uklízíte exkrementy pravidelně každý den, riziko přenosu toxoplazmy je minimální. Obzvlášť pokud vlastníte „bytovou“ kočku, která tráví většinu dne nebo dokonce celý den doma. Taková se ani nemá kde nakazit.

Samozřejmostí by však mělo být pravidelné odčervování domácích mazlíčků. Vhodný přípravek koupíte ve veterinární ordinaci nebo v lékárně.

VIDEO: Pes a kočka chrání nového člena smečky

Těhotenství a kočky: Jde to dohromady?
Od těhotenství k porodu

Těhotenství a kočky: Jde to dohromady?

Toxoplazmóza v těhotenství
Gynekologie a porodnictví (poradna)

Toxoplazmóza v těhotenství

Cysta a toxoplazmoza
Gynekologie a porodnictví (poradna)

Cysta a toxoplazmoza

Témata: Zdraví, Těhotenství, Vývojové vady, Vývojová vada, Pes a kočka, Špatná hygiena, Lehká viróza, První trimestr, Nebezpečí, Nový člen, Největší riziko, Obava, Česká populace, Parazit, Hygiena, Pravidelné odčervování, Podobný příznak, Domácí mazlíček, Kočičí toaleta, Nákaza, Kočka, Velké nebezpečí, Vhodný přípravek, Tělo, Pečlivá hygiena, Zdraví na Heureka.cz